Něco pro kytaristy

Šmrdlám na kytaru, dneska už jen tak pro sebe, protože jsem v uplynulých letech, kdy jsem žádnou pořádnou neměl, vypadl ze cviku a prsty mám tuhé. Ale koupil jsem si na jaře novou (ani jsem o tom nějak nestihl napsat) a ta je skvělá.

Mile mě překvapilo, že cena byla nižší, než jsem počítal. Nepamatuju si, že by mě u nějakého zboží překvapila nízká cena. Nicméně kytara, objednaná přes obchod Vltava2000 a dodaná obchodníkem tuším ze Šternberku, přišla tehdy velmi rychle a zabalená do krabice od kláves.

Chtěl jsem i obal (pokud se do něj kytara vejde) a stojan. Oboji bylo pochopeno a dodáno.

Takže ve chvílích klidu relaxuji hudbou a užívám si akordy, které na mých dosavadních kytarách nešlo ani zkusit, natož rutinně hrát. 🙂

No a samozřejmě vyvstala potřeba písniček s akordy. Pochopitelně to není žádný problém, když si vzpomenu na ’90s, kdy jsme drásali rock’n’rolly a pár beatlesáckých hitů včetně akordů byl zázrak pro členy fanklubu, máme se dnes v tomto ohledu jako prase v žitě.

Problém může být jiný – jako ve všem na netu, i zde se válí hodně balastu; ale tady je to jaksi víc slyšet. Proto existují desítky serverů a na nich desítky variant jedné písničky, která navíc bývá uložena pod špatným názvem, případně přiřazena nesprávnému intrepretovi či – pokud má remaky – všem. Když všechny možnosti zkombinujete, jedná se o slušný svinčík, takže než začnete hrát, přejde vás chuť. A to není vše.

Už dávno se ví – a tady bych napsal „hlavně v Americe“ – že i toto je velký business. A taky že je. Najdete mnoho serverů nabízející videokurzy, které vás naučí, jak hrát country, blues, bluegrass, rock, rock’n’roll, heavy metal; jak hrát na akustickou kytaru, na dvanáctistrunku, na basu, banjo nebo jiné nástroje, jak porozumět durovým nebo mollovým tóninám, jak tvořit akordy, transponovat, vybrnkávat, jak držet rytmus a – prostě všechno. Můžete si koupit kurz, který by vás to všechno měl naučit, ovšem ani Claptona nebo Hendrixe to z vás stejně neudělá, pokud to ve vás není. Ale nabídky jsou velmi vtíravé, takže člověk doufá – co kdybych v sobě přece jen toho kytarového génia měl…?

Pozitivní na tom všem je, že spousta těchto kurzů bývá zdarma: buď jako ukázky nebo třeba na YouTube . Není problém najít nějaké kytarové lekce jen tak na webu. No a pak samozřejmě servery, kde jsou volně k dispozici všemožné písničky s akordy, tabulaturami a dalšími informacemi (např. tabulkami všemožných akordů). Takže výčet mých oblíbených následuje. Nejvíc využívám nadšenecký projekt Chordie.com, který je fakt klasa.

A vůbec – stačí vyhledat slovo „zpevnik“ nebo „zpevnik.pdf“ – vybafne spousta odkazů, stejně jako na hledání akordů jako obrázků. Tak nedbejte kritiky a trénujte – hraní na kytaru se neztratí a v zábavné společnosti se cení.

8 komentářů u „Něco pro kytaristy“

  1. Teda tomu říkám odvaha – nechat si poslat kytaru poštou… Jednak se mi nechce uvěřit,že sis ji objednal aniž by si ji vyzkoušel a druhak takový sebevrah, abych svěřil České poště nástroj teda fakt nejsem :-/
    Nicméně vypadá hezky. Co je to zač? (podle té brutální barvy bych to tipnul na Ibanez nebo něco podobného)

  2. 🙂 Jo, je. Zřejmě poctivá práce malých čínských ručiček, ale hraje se mi dobře. Chtěl jsem _prostě kytaru_, takže nějaké zkoušení nemělo smysl, bral jsem to konzumně, nejsem žádný muzikant, hraju si pro radost. ČP to doručila v pořádku – jinak bych to prostě reklamoval, ale přece jen jim dostatečně věřím.

    Pořád tam jsou ty dočasné struny, furt ještě nepraskly. 🙂 Takže jsem spokojen. A na modrou mi nešahej, tu jsem chtěl… 😀

  3. Tak to já jsem v téhle oblasti bez výjimky věrný českým ručičkám … první dvě kytary byly Cremony, můj současný miláček spatřil světlo světa v dílnách Františka Furcha a až došetřím penízek, tak do něj ještě šoupnu snímač od Fishmana. 🙂

    PS: Modrá je dobrá! Tož doufám, že vyjde nějaký „jamík“ 😀

  4. Ručičky jsem moc neřešil, spíš peňauze. 🙂 A Furch je jaksi mimo oblast mého záběru… 🙂

    Jamík asi nebude, slovy klasika „Nejsem sebevrah!“ 😉 To už mě opustilo; ale snad najdu kazety z let 1995-8, kdy jsme s kámošem jamovali… a bylo to pěkné… :‘-)

  5. Koukám na last.fm že valíš hodně chillouty 🙂 Udělám ti školení na Ardour a něco bys mohl nahrát! Ta dvojka je super…

    Michal: poslat poštou nemusí nutně znamenat ČP… Je tu PPL, DHL, FedEx a jiné. Já jejich služeb využívám často (desky z anglie, německa), problémy jsem nezaznamenal.

Komentáře nejsou povoleny.