Chillouty – hudba k fantazírování

Tento zápis nebude o Jamendu, protože nejenom tam lze sehnat skvělou muziku zdarma. Ivane, dál to nečti, je to zbytečné. 😉

Nevím, jak se to ve mně namíchalo, ale je fakt, že se dokážu – a poslední dobou stále častěji a hlouběji – ponořit do různé hudby, ať už se tím myslí cokoliv. Na vinobraní budu klidně zpívat, co budu umět slova, nebo se aspoň tvářit, že bekám. Měl jsem mozartovské období, mám tu ale i jiné CD tzv. „vážné hudby“. Do jisté míry mám rád některý folk (s davem), byl jsem na koncertě Chemiků a nedávno Tata Bojs. Když slyším Beatles, většinou zpívám, protože velkou část znám nazpaměť (pozůstatky gympláckého hraní). No a tak se dostávám k meritu věci. Mám rád to, čemu se říká chillout a na parties (kam nechodím, ale jsem poučen) se to hraje lidem, aby vychladli, dali cigáro, případně si někde zasouložili a mohli se zase vrhnout na parket. Chilloutové scény bývají bokem od hlavní stage a bývá tam (prý) klid. Lukáši, kdyžtak mě oprav. 🙂

A já, který tam nikdy nebyl, mám tuhle hudbu strašně rád. Většinou jsou to dlouhé sety mixované z různých jiných skladeb (spíše písniček, ne jen samplů), které v různé kombinaci dávají prostor fantazii, člověk se může nechat unášet nebo třeba usínat. Mám osobní pocit, že k meditativní hudbě a psychowalkmanům zas tak moc daleko není – aspoň v některých případech.

Jenomže lidi, co takovou muziku „skládají dohromady“, jsou pro mě fakt kumštýři – musí umět sladit rytmus, tempo, náladu, aby to celé vytvořilo efekt a působilo na posluchače. Nemám přehled o jménech, ale Xerxes a jeho label je jméno, které snad člověk trochu „v oboru“ informovaný musel slyšet. Spousta těchto DJs vysílá online nebo jejich sety hrají na Digitally Imported Radio. Má několik kanálů, podle žánrů, archiv a komunitu. A sety, které se tady hrají a můžete je hodnotit, jsem našel na Chillout Mixes.com.

Je jich tam hodně, mám je všechny a celkem mají něco kolem 2,5 GB. A docela na nich ujíždím, asi nejlepší je A letter from heaven – mixed by Malte (stáhnout, cca 87 MB). To je prostě naprostá bomba, hlavně doporučuju konec; ano, vím, je to dlouhé, ale to je muzika na relax. Myslel jsem, že poslechnu, pak ještě jednou – a smažu. Omyl, vypálil jsem do auta, narval do MP3 playeru, poslouchám v Amaroku a nemůžu se nabažit, okamžitě mi to šlo do hlavy – prostě geniální mix s výborným koncem… (Graf na odkazované stránce, který to nehodnotí moc dobře, je mi putna. :-))

Z dalších maníků to skvěle umí Cardamar, Espe, Morlack a další, které snadno najdete, pokud budete chtít. A k tomu Jamendu – i tam je dobrá odpočinková muzika, namátkou Keemiyo.

 

(Ivane, říkal jsem, že je to zbytečné… ;-))

11 komentářů u „Chillouty – hudba k fantazírování“

  1. Tak Psaní z nebe je Vlasto fakt úžasné. Mám za sebou dva poslechy. A před spaním si dám třetí. Díky ti tedy moc za tip a těším se na další. Ukažme světu, že free muzika je konkurence schopná muzice komerční.

  2. Pěkné. Už to sosám i poslouchám, příjemná muzika i pro člověka, který je odkojený metalem 🙂

  3. lzap: pod free muzikou chápu muziku, která je poskytována volně ke stažení. Tj. řeknu kámošovi, hele, toto se mi libí, pokud to chceš, stáhneš si to zde a zde. Formát, žánr muziky neřeším. I set je muzika. Pokud se v pojmu free muziky mýlím, prosím o vysvětlení v čem? Díky.

  4. Je to muzika, ale není free – je to jenom upoutávka na CD toho DJ. Oni to jinak prodávají na různých e-shopech.

  5. Jinak, nejlepsi chillout ktery sem kdy slysel je Algidance Chillout Volume 1. Pri prvnim poslechu cestou na invex 2004 (?) me to uplne rozsekalo.

Komentáře nejsou povoleny.