Dnešní foto: Opava, Krnovská


Dneska jsem zase fotil po Opavě, tohle je jedna z fotek, které považuji za zdařilé. Podvečerní světlo má skutečně hodně do sebe…

Publikováno přes Flickr.com, adresa fotografie: Krnovská.

Nafotil jsem toho víc, fotky budu dávat hlavně na Flickr, sem začnu konečně dávat nějaké odkazy. Teď mě napadá, že jsem vlastně dlouho nenapsal nic o foťáku… 🙂 No co, učím se.

6 komentářů u „Dnešní foto: Opava, Krnovská“

  1. Nechci prudit, ovšem tohle jsi asi nefotil ze stativu, že jo? 😉 Atmosféra je sice pěkná, ale chtělo by to ještě přeci jen protáhnout DOF, ty dráty v dálce jsou už mimo a v tomhle případě to tomu nesvědčí.

    To je ovšem detail oproti těm bortícím se domům. To fakt chtělo srovnat. Nebo ona ta ulice je opravdu takhle postavena nakřivo? Je to sice z úhlu a moc to nepůjde kvůli silnici, ale přeci jen to něco snese. To je už poněkolikáté, kdy vidím tvoji dobrou fotku, kterou jsi ale nedotáhl ve foto editoru. Ono to k tomu prostě patří.

    Fotky architektury se mi teda líbily výrazně víc:

    https://www.flickr.com/photos/plastique/5771069837/lightbox/
    https://www.flickr.com/photos/plastique/5917765521/lightbox/
    https://www.flickr.com/photos/plastique/5600977291/lightbox/ – tohle bych dal na čtverec a ořízl tak, aby to bylo přesně uprostřed

    Ovšem na focení je krásný to, že si to každěj dělá tak, jak chce. Každému se líbí něco jiného. A nejhorší jsou kecálci, kteří stejnak nikdy nic nevyfotili 😉

  2. Jsem rád, že mě vracíš na zem. 🙂 Já stativ nemám, všechny fotky jsou z ruky.
    Co myslíš tím „protáhnout DOF“? Jsem rád, že jsem to stihl, fotil jsem uprostřed silnice a ještě jsem čekal, až nic nepojede (z obou směrů). Bylo by fajn rozhodit nožky a pěkně ostřit, ale na to nebývá vždycky čas. Hlavně ty nožky nemám. 😉

    K těm domům – no máš pravdu, já jsem si řekl „release early, release often“ a tohle jsem tak ňák neviděl… Fotoeditory.. mám DSLR půl roku a učím se se fotit, používat foťák a pracovat s editory a dalšími programy.

    Poslední uvedená fotka z Itálie je focená na automat, z ruky (jak jinak), stylem point & click. Tu teda nepovažuju za nijak dobrou… prostě tam ty stromy rostou..

    Kecej dál, učím se. 🙂 (Neříkej to ale pls Broni, ona už vystavuje, já ještě neumím ani pořádně zaostřit… :-()

  3. Se zrcadlovkou je to věčný boj, když chces mít „všechno pěkně ostré“. U portrétu se snažíš o opak, ale u krajiny potřebuješ mít vše jako břitvu. Toho dosáhneš pouze se stativem, případně lze obětovat ISO tak, aby byla DOF větší („protaženější“). Ale to už je na úkor kvality.

    Tohle sice není krajina, ale „street“, ovšem toho světla už moc nebylo. Proto jsem doporučoval použít stativ. Ten ale vždy k dispozici není, to se promíjí. Já ho taky nenosil, když jsem fotil 🙂 To srovnání budov se mi však opravdu nelíbí. Budí to pak dojem nezpracované fotky z dovolené, jedné mezi pětisty jinými.

    Point & click – to je právě ono. Dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, že za použití polo-automatu či úplného automatu se nemusím stydět. Není to nic špatného! Elektronika v dnešním foťáku je tak dobrá, že ve většině případů bude fotka stejně dobrá, jako by ji vyfotil zkušený fotograf. Někdy prostě nemáš čas na to přemýšlet a nastavovat, zvolíš sport a střílíš záběry jeden za druhým. A třeba s tou fotkou vyhraješ WPP. Fakt to není nic špatného, když víš, jak ten foťák bude fotit (pakliže to tak chceš). Fotky nehodnoť podle aktuálního nastavení.

    Ta fotka (stromy) má něco do sebe. Jsou tam typické prvky – vzor opakování, pocit hloubky a zarovnání na střed to ještě zdůrazní. Všechno jak píše Pihan. Prostě mi připadá super.

    Tahleta fotka ulice není špatná, je barevně zajímavá a já jsem přísnej. Asi jsem už totálně zblblý ze serverů typu fotoaparat.cz kde dáš fotku a 9 z 10 lidí ti to totálně „pomluví“. Ale je to dobrá škola – většina lidí tam ví o čem mluví a človek se pak chybama učí.

  4. @lzap Ohledně stativu mi nemusíš dávat přednášky ;-), já to vím, že je to bez něj na nic. Ale prostě ho nemám.

    Automat – nechci, až se zrcadlovkou jsem pochopil principy focení, možná ještě ne všechny. 🙂 Dneska už beru kompakt do ruky jinak a říkám si, kdybych to blbec věděl dřív…

    @hydrandt Jo, hledám nové pohledy, ať to není nuda. začnu to dávat na web, leží mi na disku. Často jde ale o nudné fotky, můžou být zajímavé jen pro Opaváky.. Někdy jsou prostě nezajímavé celkově. Tak hledám ty zajímavé.

  5. Zdravím všechny příznivce fotografování a Opavy. Dávám na svých webovkách dohromady všechno hezké a zajímavé o Opavě. Jestli mně v mém snažení chcete a můžete nějak podpořit (třeba nějakou tou hezkou fotečkou), ozvěte se, budu rád.
    najdete mě taky na facebooku: moje Opava

    Roman

Komentáře nejsou povoleny.