Jak odšupit a naporcovat kapra – jednoduchý návod

Koupil jsem dnes kapry, ale nebyla možnost nechat je naporcovat, jen klepnout a vykuchat. Takže jsem najednou musel zjišťovat, jak na odšupení kapra bez zaneřádění kuchyně (doma to dělával a jistě nadále dělá tatík, ovšem na dvoře mezi kočkama). Takže jak na to? (A pozor, v článku jsou krvavé fotky).

Jak kapra zbavit šupin

Pomohlo mi video třeboňských rybářů, kde je to vše krásně ukázané. Zvolil jsem druhý postup, tedy podřezávání šupin, „košilku“. Překvapením pro mě bylo, že to jde velmi dobře a u druhého kapra už jsem to zvládl bez komplikací.


Jak kapra naporcovat

Také k tomuto tématu najdete na stránkách video. Nechal jsem si poradit zejména v tom, jak odstranit ploutve – nemá smysl je pižlat ani sekat, kapra nařízněte na podkovičky a na jejich koncích se ocitnou ploutve. Jejich kosti jsou velmi pevné, takže je prostě odřízněte i s kousek masa. Vyřešeno.

Co potřebujete – nepodceňte pomůcky

  • Ostrý nůž, možná dva – velký a malý.
  • Měl jsem i sekáček (přiložit, klepnout dlaní – nesekat máchnutím), ale u druhého kapra jsem ho už nepotřeboval.
  • Utěrku – kapr je slizký a klouže.
  • Misky na maso a na odpad, tekoucí vodu. Všechno se lepí a patlá.

Byl jsem s výsledkem spokojen, vše se podařilo bez mého zranění a ku spokojenosti kuchařky. Strávníci ocení v sobotu a neděli ráno. 🙂

3 komentáře u „Jak odšupit a naporcovat kapra – jednoduchý návod“

  1. Hezký. Zkoušel jsem kapra hodněkrát „odšupinit“ tímto postupem, ale zřejmě u nás na Vysočině jsou košilky více přišité 🙂 Takže klasicky škrábu. Je z toho bordel, ale nějak mi to k tomu patří a tím, že jsem zvyklý jíst kapra s celou kůží, tak bych o trochu přišel. Ctím své tradice:-) Jinak já teda ještě kapra vykošťuji, tzn ostrým nožem naříznu kapra u hřbetu a podél páteře a žeber seříznu. Pak porcuji na plátky nikoliv na podkovy. Je tam pak minimum kostí a večeře se nestává přehlídkou ztraceného času: najít kost, odstranit kost, donutit kost zůstat tam kam jsem jí chtěl položit a znovu…. Jinak ti přeji krásné a pohodové Vánoce a dík za fajn čtení tenhle rok. Sborez

  2. Stírání šupin „na košilku“ mě učil můj otec, ale bez nože; jen rukou = jde to báječně 🙂 ale kapr musí mít váhu cca 2,5 až 3 kg, ne více. Dlaň musí být otočena ke kaprovi a prsty pevně sevřené; ocas chytnete utěrkou (ta se pak vyhodí) a jedete prstama směrem ke kaprově hlavě = jako na videu. Nožem „na košilku“ bych si netroufla = prstama „cítím“ co odstraňuju, ale nožem se nemusím trefit 🙁 Mimochodem – byl to zapálený rybář 😉 který strávil v přírodě mnoho a mnoho času.
    Proto máme ryby v našem rodinném jídelníčku vícekrát v měsíci.
    nirasa

Komentáře nejsou povoleny.