GIMP 2.8 – vše v jednom okně, shlukování vrstev a další novinky

Nová verze bitmapového editoru GIMP 2.8 obsahuje hlavní změnu v uživatelském rozhraní – práci v jednom okně. Vývojáři vyslyšeli uživatele, kterým se současný stav (více oken) z různých důvodů nelíbil. Tato vlastnost je nyní považována za stabilní. Další informace doplním později, oficiální oznámení ještě nevyšlo a ke stažení jsou jen zdrojové kódy.

5 komentářů u „GIMP 2.8 – vše v jednom okně, shlukování vrstev a další novinky“

  1. To je moc dobrá zpráva. Konečně budu moct instalovat GIMP i lamám, které ale nechtějí utrácet za Photoshop. Pokud se nepletu, tak ke GIMPu je na síti spousta výukových materiálů, ne? Jen doufám, že se nestanou díky změně UI nepoužitelnými.

  2. Konečně pořádná změna k lepšímu. Na práci ve více oknech se sice dá zvyknout, ale ani po měsících používání mi to nepřišlo správné. Mám pocit, že jsem kdysi zkoušel nějakou modifikovanou verzi, která práci v jednom okně nabízela…ale nebylo to moc stabilní.

    GIMP mám rád. Dříve jsem ho používal k úpravě fotek, dneska ho otevírám už jen výjimečně. Ale i tak si myslím, že pro většinu uživatelů je to dostatečná náhrada za Photoshop.

  3. Gimp s jedním oknem je sice fajn věc, ale hlavně na menších monitorech se uplatní původní víceoknový režim. Zvykl jsem si na něj, protože používám separátní dialogy a je blbý, když se mi pokaždé zadokují. Takže špatné není ani jedno ani druhé, má to svoje přednosti i zápory, ale asi bych dal přednost původnímu vzhledu. Naštěstí je možnost volby 🙂

Komentáře nejsou povoleny.