Konference Otevřeme školu svobodnému ICT proběhla v Ostravě

Dostal jsem příležitost vystoupit na konferenci věnované otevřenému softwaru ve školství. Účastnili se jí učitelé zejména z Moravskoslezského kraje. Kromě specificky zaměřených příspěvků a odpoledních workshopů běžel od rána blok přednášek s obecnými tématy. Já jsem byl votvírák. 🙂

Program je uvedený níže a s radostí konstatuji, že ač už nejsem učitel, z každé přednášky jsem si odnesl nějaký nový podnět nebo informaci. NIDV například řeší projekt na podporu ICT koordinátorů ve školách a v jeho rámci shromažďuje statistické informace. Dozvěděl jsem se např., že pro provoz webových stránek školy používají oslovení nejvíce Joomlu, pak WordPress a Google Sites. Jsou třeba také školy, které používají MS Frontpage (několik let mrtvý program) nebo stránky moc neřeší a nějak to pytlíkují.

Konferenci pořádalo Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, v rámci projektu Elektronická školička.

Dokladem nápaditosti a otevřeného přístupu je práce pana Drábka ze ZŠ Šromotovo v Hranicích. Původně jsem si říkal – jak lze grafické animace obrázků nebo fotokoláže využít v pedagogické činnosti v několika ročnících? Nejenže to jde, ale výsledky jsou skvělé a baví to kromě žáků a učitele taky rodiče. Školáci pro ně píší blogy, kde se svými výsledky chlubí. Mají čím. Pan Drábek používá ve výuce mnoho volně dostupného softwaru a myslím, že je to jeden z pedagogů, od kterých lze čerpat nápady.

Mezi učiteli stále rezonuje jako skvělá technologie Moodle. Trochu mě to udivuje, protože ho nepoužívají pro samotný e-learning, ale jako nástěnku a úložiště, což hrubě neodpovídá jeho účelu a pro tuto činnost by se našly jiné a lepší nástroje. Nicméně je to tak. Moodlu se tedy vždy věnuje dost času, ale z mého pohledu je to opakování trivialit a očekávám, kdy se učitelská veřejnost posune trochu dál. Jde to pomalu.

Uživatelé – nemusí se to týkat jen učitelů – nerozlišují teorii svobodného, otevřeného softwaru nebo freewaru. Je to jedno, zajímá je účel. To jen  na vysvětlenou, protože některé diskutované programy nejsou svobodné ani otevřené. V praxi hrají roli parametry jako cena, dostupnost, ovladatelnost.

I když nejsou svobodné, aplikace od Googlu mají obrovský potenciál, protože zatáhnou do akce také lidi, kteří se bojí. jsou totiž snadno ovladatelné a nabízejí takové množství možností, že je člověk ani pořádně nedokáže vyčerpat. Pan Jansa rychle, a přitom srozumitelně ukázal, k čemu všemu lze služby Googlu použít.

Po dlouhé době nestudentská nelinuxová konference, která se povedla. Doufám, že takové akce budou častěji. 🙂

Program konference

08:35 – 09:00 Bojí se české školy používat open-source software? (Vlastimil Ott, LIBERIX)
09:00 – 09:40 Zpráva o stavu ICT ve školách (Ondřej Neumajer, PedF UK Praha)
09:40 – 10:20 TOP ONLINE ZDROJE využívané v České republice (Milan Hausner, ZŠ Lupáčova, Praha)
10:20 – 10:45 Osobní portfolia (Danuše Bauerová, VŠB-TU, Ostrava)
11:00 – 11:25 Využití blogů pro osobní prezentaci žáků a další volně šiřitelný software použitý ve výuce (Petr Drábek, ZŠ a MŠ Šromotovo, Hranice)
11:25 – 11:50 Moodle na ZŠ (Iveta Krátká, ZŠ Valčíka, Ostrava)
11:50 – 12:15 LibreOffice – kancelářský balík ve výuce (Libor Olbrich, PrimMat, Frýdek-Místek)
12:15 – 12:40 Google Apps v praxi školy (Radovan Jansa, G a SOŠ, Nový Jičín)

 

Oficiální fotky zveřejním na webu liberix.cz a bude i video. Hu.