Jak má vypadat správná fotografie a kdo o tom rozhoduje?

Stále častěji narážím na reakce, že fotky zpracované pomocí HDR (co to je HDR?) se mnoha lidem nelíbí a oni demostrativně vykřikují, ať už toho dotyčný nechá a že jinak docela dobrá fotka je tím zkažená. Zcela se vytrácí faktor, který já považuji za hlavní u fotek, které nemají dokumentační charakter: dojem. Fotka musí udělat dojem.

Pokud je negativní kvůli zvoleným úpravám (HDR), je to spíše špatně. Ale nemůžu se ubránit dojmu, že kritici podobných snímků prostě chtějí vidět pouze dokumentační foto, které mně jako autorovi v ten okamžik připadá nudné. Není fotka vlastně digitální plátno? Kde je psáno, že má zobrazovat realitu tak, jak je? Proč jsou snímky automaticky zavrhovány jen proto, že v nich byla použita nějaká metoda zpracování? O kompozici totiž nikdy nikdo nemluví…

Takže tahle fotka mi přijde skvělá, protože je dynamická, je plná energie a zcela odpovídá charakteru objektu, který zachycuje.

Tančící dům zpracovaný pomocí HDRA tohle je můj dokumentační výcvak. Jak se vám líbí? Mně ne (proto je tady jen dokumentačně).

Proč tak lidem vadí, když se fotce přidá volume doprava?

Tančící dům, škaredá fotka

13 komentářů u „Jak má vypadat správná fotografie a kdo o tom rozhoduje?“

  1. Většina hlavně krajinek s HDR vypadá stále stejně… kýčovitě. To je můj problém. Jsou situace, kdy se to vyloženě hodí (hlavně noční fotky), ale radši to mám buď přirozené, nebo aspoň *originálně* psychedelické. Sleduju hlavně r/skyporn a r/earthporn.

  2. Vlasto, co to znamená „zpracovat fotku pomocí HDR“? Fotka buď má vysoký dynamický rozsah, nebo nemá. A zdrojem kritiky bývají především fotky špatně zpracované pomocí mapování tónů – a největším zdrojem kritiky bývají LDR fotky propasírované mapováním tónů. A čím větší lokální kontrast a nasycení, tím „lépe“.

    Která z uvedených fotek Zelené hory je subjektivně nejhezčí?
    https://fc03.deviantart.net/fs70/i/2011/238/2/f/zelena_hora___hdr_by_littlemargaret-d47vmpy.jpg
    https://img8.rajce.idnes.cz/d0802/4/4719/4719960_48939792c4fca060c19d60b35506616a/images/7_.jpg?ver=0
    https://www.ulozisko.sk/obrazky/547575/zelena-hora.jpg

    Nebo z druhého konce republiky: která fotka Panské skály je hezčí?
    https://www.flickr.com/photos/jyryk/2767529629/sizes/o/in/photostream/
    https://www.panoramio.com/photos/original/57985314.jpg

    A i když už jde o HDR, nemusí to nutně znamenat tone mapping: https://www.panoramio.com/photos/original/61552031.jpg

  3. Je to asi o citu každého člověka. Mně osobně přijdou kýčovité jako sádroví trpaslíci a těžko se to vysvětluje, prostě to tak cítím.

  4. Nebudu nazývat HDR zlem, ale nelíbí se mi, hodí se fakt leda na krajinky/statické objekty, ale třeba parní lokomotiva (kde bych dohnal nedostatky snímače vůči filmu) už nejde, třeba kvůli hýbající se páře. Krajinek je moc a hodně často jdou autoři HDR fotek až do moc nepřirozených barev. Lepší mi připadá foto do RAW a dodatečná barevná korekce + vyvážení bílé.

  5. Vlasto, myslel jsem si o tobě, že jsi větší „chlap“. Když tě nepřímo zkritizuji, že zaměňuješ tone mapping s HDR, a že pěknou fotku nedělají efekty, ale focení ve správný čas a s vhodnou kompozicí, místo diskuze příspěvek smažeš…

    Taky způsob, jak komunikovat. Než tohle stačíš také smazat, musím ti říct, že jsem moc rád, že jsem nebyl, ani nemohl být tvým žákem.

  6. … zajímavé, ten původní příspěvek se zde opět objevil s přídavkem, že čeká na schválení…

  7. Tak ono je to tím, že se příspěvky s URL schvalují, že.

    Byl jsi jedním z lidí, které jsem chtěl poznat osobně. Mrzí mě, že jsem se v tobě spletl, už to nechci. Nevím, proč svou zášť schováváš. Tak dlouho. Ani nechápu, kde se to v lidech bere. No jo no.

    Předem říkám, že tebe ani nikoho jiného nemažu a mazat nebudu. Nedělal jsem to tady ani na jiných webech.

  8. Vlasto, to není zášť. To jsem byl velmi zaražen tím, co jsem viděl – „nevhodný“ příspěvek bez jakékoliv reakce prostě zmizel – musíš uznat, že jsem si to těžko mohl vyložit jinak, než žes ho smazal (byl zde zobrazen 2 dny, 3. den byl najednou pryč) – a přešel bych to u mnoha lidí, ale u člověka, u něhož očekáváš, že je na vyšší úrovni, to strašně moc zklame.

    Upřímně se ti moc omlouvám za neoprávněné napadnutí, mrzí mne, že jsem si o tobě udělal špatné mínění na základě chyby software. Svá slova beru zpět, své mínění o tobě také vracím o krok zpět 🙂
    (ale kdybys něco takového v budoucnu spáchal, klidně ti to řeknu znova třeba i z očí do očí 😉 )

    A jestli se mnou neodmítneš dál diskutovat, mohl bys zkusit reagovat na ten, nyní již i schválený, příspěvek výše. Mířil jsem jím například k tomu, že mapování tónů a lokální kontrast neudělají z cvaku pěknou fotku, nebo k tomu, že HDR nemusí být jen tone mapping, ale často se využívá i mnohem „šetrnější“ expoziční prolínání (použito na tu poslední fotku).

    V dnešní době si totiž každý myslí, že když vymění kompakt za zrcadlo, tak najednou bude fotit lépe. Abych nedělal moc chytrého, také jsem si myslel, že budu mít se zrcadlovkou hezčí fotky – jenže pak jsem zjistil, že pro pěkné fotky je potřeba si vyhlídnou pěkné místo, hlídat si počasí, a opakovaně vstávat o půl čtvrté ráno a chodit tam dokola tak dlouho, než se poštěstí, že opravdu bude správné světlo pro pěknou fotku. A ne, že tam přijdu v poledne, udělám cvak, doma to nacpu do HyperSuperHDRImagingSoftware a mohu jít na výstavu – jenže přesně toto si mnoho lidí myslí…

  9. Ono je to těžké, každý má jiný vkus a neexistuje fotka, která by se líbila všem. Podle mě je hlavní dělat úpravy tak, aby se to líbilo samotnému autorovi.

    Osobně mám z hodně upravenými fotkami (a třeba i s těmi přehnanými HDR úpravami) problém v tom, že často autoři používají tyto úpravy k tomu, aby jinak naprosto nezajímavá fotka alespoň trochu zaujala. Takové fotky si potom jsou často dost podobné a mezi tou záplavou „odpadu“ se ty krásné kousky snadno ztratí.

    Sám třeba taky tone mapping používám, když potřebuju dosáhnout určitého vzhledu fotky. Ale je to většinou o záměru, který vzniká většinou ještě před stiskem spouště.

  10. Mne sa teda HDR fotky páčia – a moc. Fotka nemusí ukazovať iba realitu – HDR tú realitu skrátka trochu „prifarbuje“. Prečo nie, že?

Komentáře nejsou povoleny.