5+1 varování: Jak si zabránit v realizaci nových nápadů

Mám v tom docela praxi. Něco mě napadne, nějaký nový projektík. Sepíšu si základní body pro aspoň teoretické ověření, že to není blbost, načrtnu cíle a obchodní model, odhadnu náklady termíny a…nakonec to skončí tak, že mám akorát víc práce. Chci vás varovat – nechte si své nápady pro sebe a než je začnete realizovat, hodně dlouho přemýšlejte a nedělejte následující věci.

Neregistrujte si doménu

To je zásadní věc, kterou nesmíte udělat. Ne, nikdo vám ji neukradne, pokud se nepoučíte a budete to chtít realizovat za rok, ta doména bude pořád volná.

Příklad: V roce 2007 nebo 2008 jsem chtěl začít provozovat portál, kde by byly informace o různých srazech, zájemce by se registroval a pak už by jen určoval, která akce ho zajímají. Komunita kolem webu by rostla a hlavně by to pomohlo hodně lidem. Koupil jsem doménu, dva roky ji platil a nic neudělal, tak jsem ji zase nechal být. Dnes projekt srazy.info už x let funguje. Ne, líp bych to neuměl. A ne, nepoužívám ho.

Nepřemýšlejte nad tím ve dne v noci

Nápady na nový projekt
Nápady na nový projekt zarazte hned v zárodku

Akorát si ubíráte energii a čas, které potřebujete na věci, které vám fungují a přinášejí peníze. Tedy – předpokládám, že nějaké takové jsou. Vysilování přemýšlením, psaním a mapováním myšlenek je kontraproduktivní. Poškozujete své aktivní podnikání myšlenkami na chiméru.

Příklad: Mám plný Zim různých poznámek, XMind plný myšlenkových map a hlavu plnou toho, co jsem ještě nenapsal. Takhle by to nešlo!

Nezačínejte utrácet finance

Pravděpodobně žádné peníze nemáte. Pokud máte, tím hůř. Utopíte je v nákladech – k výnosům se vůbec nedostanete, protože váš nápad pravděpodobně nemá potenciál vydělávat. A pokud má, musíte si zákazníky najít, přesvědčit, zaučit a drbat je za uchem.

Příklad: Mám jich bohužel dost, uvádět je nechci, protože věřím, že to chce čas a tento bod budu moct označit za neplatný.

Neplýtvejte časem na mapování trhu

Už to někdo udělal, i když je ta doména pořád volná. Jen se to jmenuje líp, než vás v noci napadlo. Někdo to má vychytané, je zcela zbytečné se tomu věnovat. Jen ztratíte půl dne čtením špatných webů, než najdete ten dokonalý, který vám vyrazí myš z ruky. Jak říkám, mají to vychytané.

Příklad: Dělal jsem to xkrát. Pro EviKon, pro školení WordPressu, školení LibreOffice, knihu LibreOffice a další věci.

Přestaňte číst chytré návody a články o startupech

Články z podnikatelských magazínů nefungují . Ne že bych to nezkoušel. Každopádně HOWTO pro startupisty  ani článek z Forbesu vám nepomůže, už to tak zkoušeli ti, kdo to četli dřív. A zkušenosti nějakých borců z USA nebo UK se tady stejně nedají uplatnit.

Příklad: Hodně času jsem strávil čtením anglicky psaných článků. Místo toho jsem mohl sportovat. Třeba takový CopyBlogger, víte kolik mi vzal času? Ty jejich e-booky?

Hlavně: Nečekejte, že to od vás někdo koupí

Nemá smysl nabízet něco, co ještě nemáte. Takže i když si nakrásně všechno namalujete, beztak to nebude komu prodat, protože … ale to je napsané v textu výše.

Těch problémů je ještě víc, snažil jsem se vybrat ty nejpalčivější.  Doufám, že jsem vám ušetřil čas, který teď můžete věnovat nějaké produktivní činnosti. Pokud se vám článek líbil, pošlete ho prosím přes sociální sítě svým přátelům. Díky.

 

5 komentářů u „5+1 varování: Jak si zabránit v realizaci nových nápadů“

  1. „Neregistrujte si doménu“

    No nevím ;-).

    Znám několik případů, kdy si někdo natiskl propagační materiály, vizitky apod, tedy věci za poměrně velké peníze a jediné co neudělal je, že si _včas_ nekoupil doménu za cenu 200kč za rok.

    To není takový náklad navíc, aby to člověka nějak zruinovalo, naopak ty náklady navíc v případě, že si ji nestihne registrovat včas už ano.

    Pokud se ta doména koupila zbytečně, tak co, buď se dá použít jako servisní a nebo se prostě přišlo o dvě stovky. Tj tak půlka večeře v restauraci.

  2. Princip tohoto „don’t do“ spočívá v tom, že takových domén budeš mít s podobným přístupem 15. A to už není půlka večeře.

    To samozřejmě celé neplatí, pokud se někdo rozhodne tahle pravidla porušit a začne svůj nápad nedejbože realizovat. Pak mu stačí odstranit zápory z nadpisů…

Komentáře nejsou povoleny.