Co podceňujeme na Facebooku a asi se nám to jednou vymstí

Facebook prorostl do našich životů – jistě ne do životů všech, ale hodně lidí ho používá tak masivně, že už je na místě otázka, jak moc je to ohrožující nebo nebezpečné. Nejsem žádný expert, ale chtěl bych upozornit na situace, kdy se vám používání Facebooku může vymstít.

Neberte to jako mentorování nebo povyšování. Taky ho používám, ale pouze jako nutnost. Je to pro mě médium, které skoro pasivně konzumuji, čekám, co mi přinese. Nevkládám do něj záměrně skoro žádné úsilí nebo informace. A rozhodně mu nevěřím.

Výhody všech nástrojů které Facebook poskytuje, jsou lákavé a promyšlené. Nemusíte vynaložit velké úsilí, je to rychlé, jste stále součástí skupiny se svými „přáteli“ a pořád to všude vypadá stejně – na webech jsou důvěrně známá tlačítka, boxíky, na Zdi pořád něco nového… prostě pohoda.

Vaše historie

Podle mě teprve přijde doba, kdy si budou lidé kupovat smazání vlastní historie na webu. Všechny ožralecké a nahaté fotky, nenávistné komentáře k uprchlíkům nebo prostě urážlivé názory či nadávky, které o vás říkají, jaké jste hovado, vám jednou můžou vadit, až budete hledat práci nebo vás budou na netu hledat vlastní děcka. Ano, za 10, 20 nebo více let. Nepočítám přitom s tím, že se to tady zvrtne a nastane nějaká forma totality, to snad doufám ne. Ale prostě zjistíte, že některé informace, které jste do světa pustili bez vnitřní autocenzury superega, vám mohou (a budou) škodit. A pravděpodobně bude možné si draze koupit jejich odstranění. Možná pololegálně.

Vaše skutečná já

Asi v tomto případě přistupuji k sociálním médiím jinak než ostatní lidi. Pořád to považuji za veřejný prostor a své názory zde z principu neventiluji. Nechápu, jak to někdo může dělat (pokud to tedy není cílená sebepropagace). Pokud si někdo přeje teroristický útok, je to zřejmě sociopat, takže je pro něj vlastně asi přirozené, že to vyřvává veřejně; ale neodpovídá to normám společenského chování. Naštěstí ještě stále existuje jakási veřejná reakce, která to odsoudí; dokonce i policie koná, pokud zachytí náznaky, že byl na FB porušen zákon (spousta lidí se možná diví, že zákony platí i tam).

Já si ale pořád myslím, že je lepší se v sociálních médiích chovat slušně; ale zřejmě je to záklopka, kterou spousta lidí nemá. Jsem v podstatě srab, v hospodě bych taky neřval, abych nedostal přes držku.

Titulky

Poslední dobou se Facebookem šíří spam, který přiživují napadené profily lidí, kteří vypadají jako sousedi od vedle; možná je dokonce znáte. (Někdy se obávám, že to ti lidi šíří vědomě a napadený mají mozek.. něčím.) Proto je to důvěryhodné. Titulky a fotky jsou velmi dobře připravené a pro většinu i lákavé. Obsahují moment překvapení („…a to byste nevěřili, co se pak stalo“), jsou aktuální a vypadají realisticky. Ať je to cokoliv, není to běžný příspěvek a proto ho považujte za potenciální riziko. Neklikejte a hlavně to proboha nešiřte dál.

Filtrované skryté zprávy

Pecka poslední dnů. Před časem měly zprávy zasílané v prostředí FB složku Zprávy, Další a Archiv. V Dalších byly zprávy od cizích lidí. Pak se tato složka změnila na Žádosti zpráv, pak na Žádosti o zprávy, tam jste mohli najít, že s vámi někdo chce komunikovat. Ani prvotní Další ani následné Žádosti o zprávy vás nikdy nijak neupozornily na novou zprávu, bylo třeba je kontrolovat ručně.

A teď se objevila další – poměrně skrytá složka – Filtrované zprávy, kde jsou zprávy od.. e.. no asi taky od cizích lidí. Ale které se dostanou sem a které do Žádostí zpráv, to nevím. Filtrované nejsou vůbec vidět. Zjistil jsem to nedávno, napsal jsem zprávu na Zeď, tu převzal Lukáš Jelínek, od něj Živě.cz, od něj zahraniční magazíny a už to jelo. (No, dělám si srandu, samozřejmě. 🙂 Ale zjistilo nás to víc v jednu chvíli.)

Závěr? Nepište cizím lidem na Facebooku, zejména pokud jim chcete říct něco důležitého, vaši zprávu neobdrží a nebudou o ní vědět. Já jsem tam měl naštěstí „jen“ tři důležité, ale spousta lidí našla různé poklady (desítky zpráv třeba).

Přihlašování do jiných služeb

Tlačítko Přihlásit se přes facebook je snadná cesta, jak se registrovat na nějakém webu. Usnadníte si registraci, nemusíte to řešit přes e-mail, ale taky zvyšujete riziko, že když vám někdo Facebook napadne (jak silné máte heslo?), automaticky ovládne všechny další služby, které máte přes facebook napojené. Ale to se týká nejen Facebooku, platí to úplně stejně pro Twitter nebo v menší míře i pro účet na Googlu (ten je výjimka, pokud tedy používáte dvoufázové ověření a občas kontrolujete, co vám každý měsíc píše o pohybu na vašem účtu).

Prostě nebuďte líní a vytvořte si pořádné profily registrací přes e-mail (pořádné znamená hlavně se silným heslem). Děláte to kvůli sobě. Jakmile vám někdo hackne Facebook, čeká vás handrkování s kýmsi kdesi, skenování pasu a občanky a prokazování vlastní identity. Většinu z toho posuzují automaty a lidi, kterým je to skoro úplně putna. Musíte je – anglicky – přesvědčit, že vy jste vy a všechny vaše stránky jsou vaše. Takže se vyplatí mít všechny služby oddělené, protože když budete řešit napadený facebook, nebudete muset odepsat všechny ostatní služby, které jste si přes něj neregistrovali. 😉

Myslím si, že Facebook je marketingovým kanálem, sociálním médiem v tom sociálním slova smyslu (tedy slouží společnosti pro šíření informací a masovou komunikaci), ale nemá charakter osobní. Měli bychom se tedy dojmu, že jde o přátele a soukromí, zbavit. Je to business a moře plné žravých ryb a zubatých žab.

Photo by harrison.anthony25