V podcastu Josefa Řezníčka – WordPress a marketing obsahem

Vždycky mě bavilo psát články a až později jsem pochopil, že to má i nějaký efekt, nějakou reakci. Ještě později jsem se dozvěděl, že se tomu říká obsahový marketing a pak jsem se dostal ke skvělé knížce a napsal její recenzi.

Recenzi si můžete přečíst tady na blogu: Kniha Obsahový marketing vás naučí, jak můžete rozdávat, ale nezchudnout

Takže si připadám jako ryba ve vodě, když můžu psát články, které někomu pomohou a v důsledku pomohou i mně dosáhnout nějakého cíle. Ale nejde samozřejmě jen o články – další příkladem obsahu je podcast, neboli zvukový rozhovor. K jednomu podcastu mě nedávno pozval Pepa Řezníček z Včeliště.cz a povídali jsme si o WordPressu.

Podcast o WordPressu na Včeliště.cz

Poslechněte si podcast a projděte si také doplňující odkazy a tipy.

Bavili jsme se o výhodách WordPressu v případě marketingu obsahem, o výběru šablon a pluginů, některé otázky zjišťovaly můj názor či komentář, zmínil jsem pár tipů (a na spoustu z nich vůbec nepřišla řeč). Je to hodina, ale věřím, že vás to bude bavit.

Online kurz na obsahový marketing

Včeliště.cz nabízí hodně online kurzů, nově spustili kurz obsahového marketingu. Naučíte se v něm, jak si vytvořit plány propagace, jak stanovit cíle a postupně vás provede realizací.  Několik kapitol je věnováno práci s personami, což považuji za záslužné, protože většina webů persony nemá a jejich provozovatelé je většinou odmítají (nebo nechápou jejich přínos). Pro marketing je jejich nutnost zásadní.

Další lekce se zabývají obsahem, konkrétně jaký obsah tvořit (text, audio, video, ale třeba také prezentace nebo infografiky). Následuje samozřejmě vyhodnocení celé strategie – člověk musí pracovat s vědomím, že jede na dlouhou trať a bude to celé chvilku trvat.

vceliste-trenink-obsahovy-marketing

Forma kurzu

Jádrem každé lekce je video s Josefem, které je prokládané infografikou. Pepa mluví srozumitelně a dostatečně pomalu, hlavně přirozeně, takže sledování je příjemné. Oceňuji ale i textové přepisy, které jsou pod každým videem, mohl jsem si tak některé „lehčí“ kapitoly projet jen očima.)

Dále je po ruce slovníček pojmů, odkazy a samotné video ke stažení. Vpravo nahoře vám měřič ukazuje, jakou část kurzu jste už prošli (moc mu ale nevěřím, když jsem přeskočil na konec, ukázal, že jsem prošel skoro vše, ale po skok do první třetiny zase ukázal zhruba jednu třetinu; takže to není výpočet, ale jen navigace obsahem).

Na konci každé lekce dostanete úkol, někdy snadný, ale někdy zapeklitý – co se náročnost splnění týče. Třeba:

Vytvořte si seznam stránek, blogů nebo médií, kde byste chtěli, aby byl v budoucnu zmíněný váš obsah.

Hahaha, to je práce tak na tři večery!

Super je, že jsou zde také vzorové e-maily, pracovní listy a další dokumenty, které můžete hned použít pro svou praxi, nemusíte objevovat kolo.

vceliste-trenink-obsahovy-marketing-lekce

Proč si trénink pořídit

Bo je to investice jako Brno.

  1. Vše o obsahovém marketingu na jednom místě a s podporou od reálných lidí (jako ve fóru, mailem, tak i osobně).  Nenajdete nic srovnatelného.
  2. Můžete podle tréninku postupovat a budovat si své renomé na netu. Je to fahrplan, roadmap, postup. Nebudete se plácat odnikud nikam, prostě budete vědět, co máte dělat (a co nedělat).
  3. Objektivně vzato je trénink kvalitní a pečlivě připravený. Není to žádné navoněné cosi, ale hutný a přínosný materiál, který vám skutečně pomůže.

Pokud jste marketér, podnikatel nebo freelancer, tak určitě řešíte situaci, jak o sobě dát vědět nebo jak si rozjet automatický přísun nových poptávek. Já jsem to zjistil před nějakou dobou, že mi to funguje, pořád mě to udivuje, jak je to efektivní. Dělal jsem to impulsivně a intuitivně a výsledky se dostavily. Dnes to dělám podle plánů (i když je musím zlepšovat, o tom nejsou pochyby) a funguje to nadále. Neplatím žádnou reklamu, lidi nám volají sami nebo nás/mě jiní lidi doporučují.

A v tom hraje svou důležitou úlohu marketing obsahem. Články, podcasty, sociální sítě, videa z konferencí, prezentace a další. Tak začněte taky, chvilku to bude trvat, ale pak zjistíte, že to skutečně funguje.