O reklamě (proč ten AdBlock nevypnu)

Občas přemýšlím, že bych si někde vypnul AdBlock. Ale pak si přečtu toto:

Bohužel téměř 15 procent našich čtenářů používá adblockery, které zamezují zobrazování reklamy, a my tím přicházíme o zatím jediný zdroj příjmů.

A zase ho nechám zapnutý.

Kde se vzala ta pokroucená myšlenka, že se chci dívat na reklamy, které mě nezajímají, a pak – jednou, náhle – si půjdu ten propagovaný produkt koupit? Nebo proč bych měl na ty reklamy zírat, když není cílem donutit mě k nákupu?

Nebo tady nejde o mě jako čtenáře, ale o vztah redakce (dostane kačky) a inzerenta (potřebuje utratit kačky) a já jsem jen „médium“, „vodič“? Neměl bych náhodou jako konzument reklamy něco udělat, aby měla ta reklama smysl? Opravdu je její smysl jen placené zobrazení a nic víc? Nikde snaha, abych něco udělal? Něco mi uniká. Co to je proboha za argument, že nemůžou zobrazovat reklamu? Když ji zobrazí, tak se něco stane, kromě toho, že za tisíc zobrazení dostanou pár korun (což je značně hloupý způsob utrácení peněz)? Chápal bych argument „když reklamu nevidíte, tak si nic nekoupíte a my nedostaneme provizi“. Ale tady všichni argumentují jenom zobrazením.

Minulý měsíc jsem intenzivně vybíral mobil. Uvažuji o koupi kola (třeba na jaře). Dětem jsme kupovali boty (sice triviální věc, ale za dost peněz, na to jak jsou malé). Odchází mi notebook. Praskl mi displej na tabletu. Budu kupovat letní a zimní gumy na Renault Megane. Čeká nás rekonstrukce bytového jádra.

Ne, nebudu si brát půjčku, ani u ČSOB. Nebudu si kupovat Touareg Masaj s pohonem 4Motion. Ani nepřejdu k T-Mobilu, nepoletím do Milána s ČSA nebo do Dubaje se SmartWings.

Já vím, že nic z toho nevíte. Nevím, jak to udělat, abyste to věděli. Jsou na to zákony, je to tabuizovaná oblast. Ale za posledních x let jste se vůbec nesnažili vymyslet něco originálního, když pominu paywall, tedy placený přístup k obsahu.

Ale to je vaše podnikatelské riziko. Zkuste se mě zeptat, použijte technologie, zkoušejte. Neodmítám spolupráci nebo zkoušení nových modelů. Sdělím vám určité informace (např. co mě nezajímá).

Ale ten AdBlock prostě nevypnu. A nejde o ty peníze, které bych měl platit za bezreklamní přístup k webům – spousta médií už to pomalu začíná chápat a začínají „za zdí“ nabízet kvalitní obsah. Ale ještě to nestačí. Začněte nabízet reklamu chytře jako cennou komoditu. Jsou to informace jako každé jiné, takže když bude cílená, adekvátní a přínosná, rád se stanu jejím konzumentem (ano, když mi to pomůže, proč ne). Co třeba reklama za paywallem, nesmysl?

Musíte se víc snažit.

4 komentáře u „O reklamě (proč ten AdBlock nevypnu)“

  1. Papírové noviny a časopisy, billboardy, poutače, citylighty, vitríny, televize, rádio – tam všude se reklama „jenom zobrazuje“. Na webu jde udělat víc – což ale neznamená, že pro spoustu typů propagace „jenom zobrazení“ nestačí. A pokud je inzerent ochoten za to platit…
    Chápu, že někomu může reklama na webu vadit, že ho může obtěžovat. Pak je ale podle mne fér na ten web vůbec nechodit.

    • Já pořád přemýšlím o reakci na poslední souvětí. Na jednu stranu s tím souhlasím, ano, bylo by to fér, kdyby… kdyby existovala nějaká – byť symbolická – dohoda, že oplátkou za čtení zpráv budu zírat na reklamy. A já si myslím, že neexistuje, takže se tím necítím vázaný.
      Ještě chci dodat, že někdy se na YouTube dívám i na reklamy, protože jsou vtipné a často mají skutečný mikropříběh – prostě mě zaujmou. Naopak mě unavují podkladové reklamy na zpravodajských portálech – typicky na auta, banky a podobné masovky. Já si pořád myslím, že kdybych si někde zaklikl, že chci vidět reklamy z určité oblasti a v určitém formátu, tak by mi to nevadilo. Ale nikdo se neptá, nevidím žádnou snahu, pouze vnucování. Spam. Pak nejsem ochoten chovat se „fér“. Je to zdroj, který je k dispozici, tak ho používám.

  2. Já už adblock nemám, ne proto, že bych nesouhlasíl s panem Ottem, ale jsou i snadnější metody jak se reklamám bránit. A proč bránit? Protože jeden portál má tak geniálně udělanou reklamu, že když manželka odběhla od počítače a nechala ho půlden zapnutý udělala mi jedna debilní reklama s videem, které se točilo pořád dokola, trafic nějakých 4GB. A pak se diví, že lidi blokují reklamy, když je neumí ani pořádně udělat.

  3. Ono je to jako obvykle o přístupu.

    Za prvé, publisheři nechápou, že člověk s AdBlockem na reklamu stejně neklikne, takže nemá smysl tlačit. Spíš ho odradí než donutí AdBlock vypnout.

    Za druhé, neuvěřitelně vlezlá reklama, vyskakovací okna, různé výzvy, nezrušitelné lišty, otravné chatboty atd. doslova donutily lidi začít používat blokátory. K tomu se přidává to, že video reklamy kolikrát jsou datově hravě i o dva řády větší jak samotný obsah. A uživatel na mobilu za data platí.

    Ono to jde dělat chytře, používat affil odkazy, prodávat PR články, používat šikovný email marketing a třeba nabídnout speciální akce či propagaci inzerentům. Ale to není samočinné a vyžaduje to práci navíc.

Komentáře nejsou povoleny.