Co jsem to v Bruselu vyfotil?

Na jaře jsme byli v Bruselu. Foťáky v mobilech jsou tak dobré, že pro drtivou většinu focení stačí, fotky pak jde navíc velmi snadno sdílet ve společných albech ve Fotkách Google. Ale asi jsem byl hodný, protože mi Ježíšek v roce 2020 přinesl zrcadlovku, takže fotím i na ni.

Už jsem si ujasnil, na jaké typy focení ji má cenu nosit, protože v rychlosti a skladnosti nemůže mobilu konkurovat. Často – mou vinou – také nekonkuruje kvalitou, když málo fotím, dělám chyby a fotky mají špatnou expoziční dobu nebo nízké ISO (moje typické chyby).

Ale k některým příležitostem se hodí – oslavy, momentky a mé oblíbené město a architektura.

Fotky zpracovávám pořád pomocí Darktable. Když je stáhnu do počítače, rychle je projdu, obvykle se snažím hned promazat balast, abych ho nezálohoval na externí disk (což dělám sice nárazově, ale pravidelně).

Takže jsem věděl, že jsem vyfotil něco, čemu nerozumím. Teď se k tomu po pár měsících vracím, zmínil jsem to i před účastníky výletu, ale jenom jsme se zasmáli.

Jenže já věřím, že truth is out there. 🙂

Takže – sklo sice nemám laboratorně čisté, ale tohle není smítko, je to zdroj světla. Na předchozích ani následujících snímcích ten „artefakt“ nebo „efekt“ není.

Světlo nad budovou
Světelný bod nad budovou

Chtěl jsem vyfotit letadlo nad hranou budovy a čekal jsem, až přiletí. V okamžiku focení jsem samozřejmě viděl jen letadlo a toho efektu jsem si nevšiml.

Letadlo se blíží
Čekám na letadlo

Teď čekáte detail, že jo. Tak tady je. Víc to zvětšit nejde.

Letadlo už se blíží do záběru
Letadlo už se blíží do záběru

V ten okamžik jsem si řekl, že to nestojí za to a udělal jsem ještě jeden, poslední snímek. Celý záměr s letadlem se nepovedl. Jenže jsem vyfotil ten efekt, který mi nedá.. no spát můžu, ale vrtá mi.

Posloupnost efektu
Posloupnost efektu

Mám sekvenci čtyři fotek a do tohoto obrázku jsem efekt zvětšil v časové posloupnosti.

Efekt se navíc posunul, ale to samozřejmě souvisí i s tím, že jsem se pohnul i já, i když fotky šly za sebou – jejich pořízení trvalo 20 sekund.

Tak co to je? Mně to prostě přijde jako objekt, který není vidět a proniká atmosférou. Ale proč není vidět? Je mnohem výše než letadlo. Samozřejmě to bude nějaká technika, jen pořád nevím… Co jsem to vyfotil?