Doplňky (rozšíření) pro kancelářský balík OpenOffice.org – kolik jich vlastně je a jak jsou populární

Nedávno jsem narazil na stránku, kde je uvedena statistika doplňků pro kancelářský balík OpenOffice.org. Nevěděl jsem do té doby, že existuje, takže mě trochu překvapilo, že jsem dosud nenarazil na žádný pěkný graf. Tak jsem se ho pokusil vytvořit – ale nebylo to snadné.

Je to totiž celkem dost dat, která se mi nepodařilo ztvárnit tak, aby bylo ještě poznat, o co jde. Rozšíření (doplňků) je celkem skoro šest set a na stránce jsou k dispozici dvě tabulky.

Přírůstky

První je snadná – přírůstek nových doplňků měsíčně, a to od února 2007 do srpna 2010. V průměru se každý měsíc objeví čtrnáct nových doplňků, což je slušné. Znamená to, že si můžete balík rozšířit o nové funkce.

Přírůstky na webu Extensions
Přírůstky na webu Extensions

Popularita doplňků

Druhá tabulka je ještě zajímavější – obsahuje informace o počtu stažení doplňků od února 2007 do současnosti. A tady nastal ten technický problém. Jednoznačně nejpopulárnějším doplňkem jsou slovníky pro kontrolu překlepů a pravopisu ve francouzštině, které byly staženy více než 14017940krát. Krátce řečeno: více než čtrnáct milionů stažení. Solidní.

Druhým nejstahovanějším doplňkem je Sun PDF import, tedy funkce, která dokáže načíst PDF dokument. Tento doplněk byl stažen více než 2727456krát (2,7 mil.). Rozdíl mezi prvním a druhým místem je přes 11 milionů stažení. Třetí místo obsadily polské slovníky a cca 1050000 stažení.

Dvacátou pozici zabírá balíček šablon v angličtině, který byl stažen „jen“ cca 214000krát, což není ani desetina druhého místa, přesto je to stále hodně. Stou pozici z celkem šesti set doplňků zabraly řecké slovníky, které zaznamenaly cca 38400 stažení. A tak to pokračuje, rozdíly jsou řádové.

Takové hodnoty nelze zobrazit tak, aby bylo čitelné první a stá (nebo třístá)  pozice. Následující graf je tedy pokus o zachycení stavu – už vidím tu kritiku. 🙂 Chtěl jsem zachytit co nejvíc, aby vynikly rozdíly. Takže první dvě pozice jsou ořezané na 1400000 (tj. desetinu prvního místa) a dlouhý ohon pod 10000 stažení v grafu není – týká se to přes 360 doplňků, tedy cca dvou třetin. Čísla jsou to viditelně zajímavá.

Podotýkám, že nijak nelze vysledovat počet uživatelů – české slovníky mají cca 170 000 stažení, ale já sám jsem je stahoval asi desetkrát.

Pozor! Obrázek má přes 600 kB a rozměry 5700×1100 pixelů.

Popularita doplňků na webu Extensions, únor 2007 až srpen 2010
Popularita doplňků na webu Extensions, únor 2007 až srpen 2010

Používáte OpenOffice.org? A jaké doplňky v něm máte? Už mám napsaný kus článku, kde se jim věnuju postupně. Myslím, že to ještě nikdo nesepsal, takže se máte na co těšit.

Na OpenOffice.cz pomalu vzniká rozcestník doplňků a krom toho máme velmi schopného autora (pana Pastierika), který doplňků pro české a slovenské uživatele vytvořil už několik desítek. O nich se taky zmíním.