Písma v Linuxu

Písma v Linuxu byla kdysi velkým problémem. Dneska je situace lepší, ale po pravdě řečeno to má do ideálu pořád daleko. Jak to tedy mám vyřešené na notebooku? AKTUALIZOVÁNO.

Vytvořit font (soubor s písmem) je věc náročná – člověk musí být odborník a těch asi moc není. A ti kteří jsou, asi nevytváří písma, která by dali zdarma k dispozici. A pokud se tak už stane, jsou to cizinci, kteří třeba nevytvoří národní znaky, nebo je odbydou. Výjimkou může být Střešovická písmolijna, ale to je spíše šafrán než vlaštovka…

Písma dodávaná s Linuxem jsou dostačující (typicky DejaVu font), ale ne moc pěkná, na čemž mnoha lidem záleží. Pátrají, testují, nastavují… Taky jsem zkoušel. A zjistil jsem, že pro mě nejlepší prostě stáhnout balíček msttcorefonts, tedy nejznámější písma z Microsoft Windows, která byla svého času vydána s neomezující licencí – dnes už tuším k dispozici nejsou, nicméně kdysi vydané balíčky mají stále platnou licenci a jsou součástí mnoha (všech?) distribucí Linuxu. A já je na notebooku používám, protože se mi na ně dobře dívá. Vím, že z hlediska kaligrafie jsou to šmejdy, ale prostě jsou na pohled vzhlednější než DejaVu nebo něco jiného. Jedinou výjimku tvoří font Terminus, který je udělaný poctivě a já ho rád používám. Taktéž je součástí snad všech distribucí.

Na desktopu mám tedy kromě Terminu(su) fonty Arial a zvláště oblíbenou Tahomu, kterou považuji za nejlepší (už asi deset let, objevila se tuším s Windows 98). Takto vypadá můj blog v Konqueroru, font Arial:


Ovládací centrum KDE vypadá takto, v celém KDE mám Tahomu:


A nastaveno to bylo následovně. Nejsem odborník a nějak ty hintingy neprožívám, nicméně uznávám, že to hraje velkou roli. Tohle jsem vyřešil metodou pokus-omyl a vyhovuje mi to. Někdy je sice vidět barevné zkreslení, ale je to jen někdy na určitých místech a dá se to přežít. Problémy se čtením nebo očima (v tomto smyslu) nemám.



AKTUALIZACE. Na abíčku se objevil zajímavý zápis. Reaguji na Otu v komentářích níže.

Oto, myslím, že by to lepší nebylo. V prostředí je to ok, ale třeba písma abíčka jsou hrozně zubatá. Takže radši „hladím“. 🙂




7 komentářů u „Písma v Linuxu“

  1. Jo jo, fonty v Linuxu, to chce pevne nervy a trpelivost. 🙂 Tahoma vypada moc pekne, vyzkousim.

    Mimochodem, dneska jsem na jednom PC nainstaloval Ubuntu. Zatim jsem v kazde distribuci bojoval s nastavenim fontu, ale zde se zatim nekonalo vubec nic, protoze uz standardni nastaveni je velice slusne pouzitelne.

    Bohuzel, kerning zatim stale zustava tragedii… 🙁

  2. Ahoj,

    s fonty take bojuji. Jak neni neco vyhlazene, jakoby to neexistovalo :).

    Osobne miluji fonty DeJaVu a Tahoma. IMHO jsou Windows co se tyce fontu a jejich vyhlazeni vyrazne napred, hlavne pri velikost kolem 8px, coz je znat hlavne na levnejsich notebookach.

    Na klasickem CRT ci dobrem LCD panelu je situace skoro totozna.

    Stava

  3. Fontům nerozumím, ale taky se mi to líbí. Hlavně Firefox teďka nějak vyhlazuje víc — to mám rád. Na velkém LCD panelu nádhera 😀

  4. Dík za tip na Terminus, je fajn :-).

    Mám ale zajímavou zkušenost na Mandrivě 2007 :
    -pokud fonty z win doinstaluju pomocí ovladacího centra -> importovat fonty, tak se mi zobrazují na webu některá písmena špatně (třeba R je tlustší, než ostatní písmena) – zož při stejném postupu na Mandrivě 2006 nedělalo
    – pokud win fonty doinstaluju pomocí balíčku msttcorefonts, je to všechno OK

    Nutno říct, že nekorektně se mi některá písmena na webu zobrazují i při použití fontu DeJaVu.
    Že by kódování Mandrivy (má utf-8) ?

  5. No, zrovna ÁBíČko používá výchozí bezpatkové písmo, takže záleží na nastavení. Já používám v Konqueroru Verdanu a líbí se mi to. Samozřejmě je pravda, že kosé a zahnuté čáry jsou zubaté, ale je to vidět jen při blízkém zkoumání, mně to nevadí, líbí se mi to víc, než neostré vyhlazené čáry. Samozřejmě každý má jiné požadavky, byl to je návrh 🙂 Díky za hezké články, přeji hezký víkend.

Komentáře nejsou povoleny.