Přečtvrtníčkováno? Ale depák…

O Chytrém klukovi jsem tu už psal, ale dneska mi znovu přišel na mysl, když jsem se díval na Kinobox.

Kinobox začínal v roce 1993 s celkem pěknou znělkou, která bohužel vydržela – zprzněná – až do nového tisíciletí. Na počátku byl Miloš Kohout a chlupatý Roman Holý. Propracovaný scénař, nákladné scény v interiéru, třeskutý humor, velká míra absurdity, pointy. A k tomu filmy, tehdy neznámé, nové, cizí, americké.

Kinobox pak fungoval jenom s Milošem Kohoutem, pak bez moderátora (pouze čtený komentář) a vypadalo to, že první a pořádný český filmový magazín jde do kytek. Nad vodou ho asi držely jenom soutěže dotované filmovými a jinými magazíny a různými PR akcemi. Dneska je tam třeba Chip – nechápu proč.

Dnešní Kinobox tak trochu vstal z mrtvých, ale veze se jenom na popularitě Čtvrtníčka. Jsem zvědav, jak dlouho vydrží psát ty své osobité texty. Seky jsou to pěkné, leckdy se divím, že – i když na „alternativě“ (čti čétédvě) – jsou vysílány v osm večer. Pokus o interpretaci:

Přišel nám dopis od paní profesorky z Lipovského Mikuláše, teda z Mikulášského gymnázia. Paní profesorka píše: „Jestli vy si nedáte pokoj s těmi násilnými filmy, tak přísahám, “ – a teď cituji – „že najmu partu zfetovaných Afroevropanů s letlampami a vaše zadky zažijou středověk“. Tak vidím, paní profesorko, že pořádek si ve třídě udělat umíte. Děkujeme za váš dopis. Tolik paní profesorka z Mikulášského gymnázia. (Mikulášská gymnázia, předmětovka češtiny na MG Plzeň – já bych se asi nasral ;-))

Jiné vtípky jsou méně drsné a docela karikují současné politické a jiné děje – a těm se směju asi nejvíc (např. jak „nám“ Američané před 15 lety „povolili“ Festival evropského filmu, když jsme přece demokratická země… :-D).