Tomáš Crhonek mi poradil, jak si vybrat zrcadlovku

Zdroj: https://www.fotoskoda.cz/eobchod/canon-eos-550d-efs-18-55-isVydávám poslední radu ohledně výběru digitální zrcadlovky. Svůj názor přidal i Tomáš Crhonek, který pracuje jako IT správce a administrátor. Jeho blog je odborným záznamníkem zkušeností a řešení z IT provozu. O focení sice nepíše, ale o to víc fotí. 🙂

U zrcadlovky se nekupuje foťák jako celek, jak je člověk zvyklý u kompaktů. Typicky to probíhá tak, že si člověk koupí (téměř) libovolnou sadu tělo+základní objektiv pro začátek a potom nakupuje věci jako externí blesk, široké objektivy do interiéru, teleobjektivy na přírodu a podobné. Vše lze koupit i z bazaru, jsou to věci často staré 20 let a nic se neděje. Objektivy se pak vyměňují podle potřeby aktuálního focení. Pokud člověk z těla fotoaparátu „vyroste“, pořídí si nové s tím, že na něj může nasadit vše, co používal dříve, pokud na to kvalita objektivu — a to je klíčové pro celé fotografování — stačí. Ne každý objektiv zvládne vykreslit rozlišení nového těla. Dají se použít i objektivy jiných výrobců přes různé konvertory. Zkrátka je to takové lego.

Životnost těla

Tělo vydrží typicky déle než 6 let, jsou na to servisy a vyměnit nebo opravit lze jakoukoliv komponentu. Není to spotřební elektronika. Objektiv, pokud se s ním dobře zachází (prach, voda, nárazy), vydrží bez problémů 20 let. Komponenty se tak dají libovolně měnit po dlouhou dobu a starý foťák může pak dál sloužit nějakému začátečníkovi.

Megapixly sem nebo tam

Nemá vůbec smysl se rozhodovat podle MPx, výsledné obrázky se často downsamplují i na obrazovkových 1,5 Mpx. Má smysl se dívat po expozičním rozsahu, citlivosti a s tím souvisejícím digitálním šumem. S 50D lze fotit v podstatě za tmy na ISO 1600 (z kompaktu vyleze jen nepoužitelný šum), srovnej Canon 50D vs levná zrcadlovka Pentax, musel použít blesk, za osobou je tma.

Pokud by to měl být nový foťák, tak doporučuji Canon 550D.

Dobrý setový objektiv

Získáš tak dobré tělo pro začínající (i když kámoš coby profesionální fotograf 5 let fotil na levnou 350D) + dobrý základní objektiv, který je dostatečně široký do interiéru a na dlouhém ohnisku si lze lecos přiblížit. Rozsah 18-55 je rozhodně lepší než můj 18-200 (takto velký rozsah ohniskové vzdálenosti nelze vyrobit dobře), pomocí kterého teď fotím vady objektivů pro seriál na abclinuxu :-). Toto ti vydrží dlouho (obvykle rok a něco), než se naučíš zacházet se zrcadlovkou a začneš mít chuť kupovat další komponenty. Nebo ti to bude vyhovovat dále, pokud se tím nebudeš chtít zabývat.

Materiál

Tento má tělo z tvrdého plastu, což je sice horší materiál než hořčíková slitina, ale přece jen je to levný kus. Je i lehký, což někomu vyhovuje, někomu ne (těžší foťák mimo jiné znamená menší chvění ruky). Já toho nejsem přítelem, tento 550D umožňuje nahrávat i FullHD video, a to v kvalitě vysoce přesahující digitální kamery (tělo a objektiv je připraveno zpracovávat 18Mpix obrázky, zatímco FullHD má pouze 2 Mpx). Potom tělo prodáš / vyměníš za lepší, objektivy a kompletní příslušenství (externí blesk ti zůstane).

Nebo do bazaru

Druhá možnost je vzít to z bazaru a jít do vyšší řady. Pak je často nutné investovat nějaké peníze do odprášení — lze to dělat i sám, ale raději těch 600 Kč obětuji a dám to do servisu. Z vlastní zkušenosti vřele doporučuji Canon 50D. Je větší než 550 (pro chlapy s velkou rukou), robustní (hořčíkový plášť) a je to profesionál střední třídy (rychlé ostření, měření), 6,3 snímků za sekundu v plném RAWu (vhodné pro rychlé scény, sport). Neumí video, což pro někoho může být žádaná vlastnost. Je také odolný (všechny z řady xxD a xD) proti vodě a prachu, lze fotit za deště (musí to zvládnou i objektiv). Nižší řady xxxD proti vodě a prachu odolné nejsou.

(Použitý obrázek fotoaparátu pochází ze stránky https://www.fotoskoda.cz/eobchod/canon-eos-550d-efs-18-55-is)

5 komentářů u „Tomáš Crhonek mi poradil, jak si vybrat zrcadlovku“

  1. Já bych to viděl asi takhle – na tělu prakticky nezáleží. Jen se člověk upíše značce. Většina peněz skončí v objektivech, ale nechá se vystačit se dvěma, ale o to jsou dražší. Pak rozhodně systémový blesk. Integrovaný je prostě nouzovka, která má sotva čtvrtinový výkon. Pak spousta drobností – stativ, filtry, další baterie, paměťové karty, externí disk na zálohování, brašna… A pokud máš ambice dělat „lepší“ fotky, tak software na zpracování RAW, tj. klidně další 150 euro…
    První digitál jsem si koupil před deseti lety, první zrcadlovku (Canon 350D) před osmi. Teď mám Canon 7D, vystačím si s objektivy 17-55/2.8 IS a 70-200/4 IS, blesk 430 (zaplať pánbůh za 7D a jeho dálkové ovládání blesků), pořádný stativ, příslušenství mraky a bibble 5 pro…

  2. Zdravím, v seriálu mi chybí závěrečné shrnutí. Mělo by jistě obsahovat informaci o vítězi výběru a o důvodech, které vedly k jeho volbě. Jde o zpětnou vazbu pro jednotlivé „raditele“.

  3. Samozřejmě, že poslední a nejdůležitější díl si nenechám ujít. 🙂 Už jsem kdesi v diskuzi zmínil, že favoritem je Nikon D3100 a o ten také usiluji. Ale ještě ho nemám, takže ještě není o čem psát. Nemám to v hlavě ještě poskládané a foťák jsem měl krátce v ruce v prodejně – nic víc.

    Takže prosím o trpělivost, čekám na naskladnění, abych ho objednal. 🙂

Komentáře nejsou povoleny.