Zim: Desktopová wiki, outliner, program na poznámky nebo pomůcka pro studenta

Ikona ZimuPoslední dobou se účastním diskuzí, v nichž se lidé ptají, zda existuje program, který by uměl přehledně ukládat poznámky, vkládat obrázky, měl strukturu, export do html a pdf a spoustu dalších věcí (např. vzorce). Na první pohled můžete říct, že to vše lze přece vytvářet třeba v OpenOffice.org. Ano – ale. Jsou mnohem lepší nástroje, mým nejoblíbenějším je program Zim.

This is Zim!

Po několika letech jeho používání jsem se už opravdu dokopal k tomu, abych o něm začal psát, protože jeho potenciál je obrovský a každý člověk ho používá trochu jiným způsobem. Pokaždé je to stejný program a každý ten uživatel je z něho minimálně překvapený (pokud ne rovnou vyvalený). Já se mu věnuju opravdu dlouho, překládám ho od počátku do češtiny a kdysi jsem téměř přeložil nápovědu. (Bohužel nedokončil a nezveřejnil, protože jsem nestíhal dynamiku vývoje). Myslím, že mám solidní představu o tom, jak program funguje, co umí a co neumí. Tak si pojďte počíst.

Jako úvod vám doporučuji článek na MandrivaLinux.cz, který se Zimu věnuje. Autorovi se povedlo vystihnout základní rysy a použití programu, za což mu patří díky: Zim — wiki na vašem počítači.

Zim - desktopová wiki
Zim - desktopová wiki

Historie vývoje Zimu

Zim jsme objevil tuším v roce 2007, vznikl ještě dřív jako nástroj pro psaní poznámek strukturovanou formou. Programům tohoto typu se říká outlinery (outline je obrys, přehled, vlastně osnova). Tzn. že člověk píše poznámky do struktury, aby se v nich později vyznal, protože tyto poznámky jsou často odborného charakteru. Autor Jaap Karssenberg je programátor a nástroj píše podle svých potřeb (jak jinak); v raných dobách byl jediným autorem, dnes – díky možnosti psát zásuvné moduly – je přispívajících autorů víc, vývoj ale stále vede Jaap.

Původně byl Zim napsaný v Perlu, po jisté době ale narazil Jaap na limity jazyka, resp. dostupných knihoven, a také si zřejmě uvědomil, že limity má i návrh samotného programu. Ve verzi 0.29 tedy tento vývoj ukončil, Zim začal přepisovat v jazyku Python a pokračoval verzí 0.42. Dnes se jedná o dva odlišné programy, přičemž starší verze už není nijak podporovaná.

Použití Pythonu přineslo velké množství nových možností (díky knihovnám), což ještě násobí nový koncept programu, kde se už počítá se zásuvnými moduly. Jádro programu poskytuje základní funkčnost, všechny funkce s přidanou hodnotou jsou pak doplňovány jednotlivými moduly – k nim se dostanu později.

Zim je vyvíjen na Linuxu, existuje varianta pro Windows (pracuje se tuším i na portable variantě pro USB disky). Windows verzi připravuje Brendan Kidwell, Jaap pracuje na Linuxu a pro něj také připravuje balíček (deb). Tady patří díky Petru Šafaříkovi, který ve svém repozitáři udržuje aktuální balíček pro Mandriva Linux (pro aktuální Mandriva Linux ;-)).

Co je vlastně Zim

Zim je desktopová wiki, jak „sám sebe“ označuje. Funguje stejně jako jakákoliv wiki (dokuwiki, mediawiki etc). To znamená, že existují jmenné prostory, vytváříte odkazy na neexistující stránky, můžete sledovat zpětné odkazy, dokonce si zobrazit „mapu provázanosti“. Uživatel ale vkládá obsah jako v běžném editoru, používají se „styly“ pro nadpisy, zarovnání textu, řez písma, existují dialogová okna pro vkládání odkazů, obrázků a jejich základní úpravy. O více vlastnostech samozřejmě budu psát v dalších dílech či budoucích zmínkách.

Co Zim (zatím) neumí

Koncept wiki je v podstatě výhodný, ale je třeba upozornit na vlastnosti, které Zim nemá. Buď „ještě nemá“, protože jsou stále v plánu, nebo existuje [autorův] důvod, proč je tam nechce.

Chybí jakákoliv podpora tabulek. To je bohužel velké mínus. Je to podle autora náročný programátorský oříšek, který je v TODO hodně nahoře, ale dosud se nerealizoval. Je vypsaná odměna pro toho, kdo se úkolu ujme. aktuální výši neznám, ale bude to zřejmě kolem 150 eur.

Omezené možnosti pro formátování textu. Někomu by mohlo vadit, že nemůže obarvovat text, měnit jeho velikost podle libovůle nebo měnit barvu pozadí. Zim to nenabízí záměrně, byť by to zřejmě šlo. Striktně se pracuje se strukturou textu, nikoliv jeho zobrazením. (Barvy pro nadpisy, písmo, odkazy apod. lze změnit v konfiguračním souboru Zimu.)

Absence tisku a v současné době omezené možnosti exportu. Není žádná podpora pro tisk a v současných verzích je možné data exportovat jen do HTML. To pak lze otevřít v prohlížeči a vytisknout nebo exportovat do PDF. Ve staré řadě bylo možné exportovat do formátu txt2tags, univerzálního značkovacího jazyka (ech, k němu jsem také překládal nápovědu, už je to dlouho :-)). Ten pak umožňoval exportní orgie. Tuto možnost bude muset doplnit nějaký programátor pomocí zásuvného modulu. Docela bych to uvítal, bylo by to univerzáln ířešení. Momentálně tedy funguje export do formátů HTML a LaTeX.

Více o Zimu

Protože je Zim mou „killer app“, bez níž už mi ani nejde pracovat (maily nechodí, telefony nezvoní a já sedím paralyzován), tak se k němu vrátím – s konkrétními návody či tipy na práci, ale také v různých článcích. A budu na něj odkazovat i ze zmiňovaných diskuzí. Příště tedy – co Zim umí.

20 komentářů u „Zim: Desktopová wiki, outliner, program na poznámky nebo pomůcka pro studenta“

  1. Pěkné. Používal jsem ho jednu dobu, ale přešel jsem na jednodušší (ale stabilnější) RedNotebook s lepší možností vyhledávání. Zim mi začnul po upgradu na Fedoru 14 blbnout. Každopádně je to výborný program.

  2. No jestlis trefil zrovna verzi 0.42 nebo 0.43, tak byly poměrně syrové. 🙂 V čem jsou lepší možnosti vyhledávání u toho RedNotebooku? (BTW, taky se mi „zdálky“ líbí, vypadá velmi dobře.)

  3. Zim taky už používám delší dobu. Dříve jsem používal NoteCase. Chvilku jsem přemýšlel i o koupi NoteCase Pro.

    Souhlasím s tím, že „menší“ možnosti formátování jsou u tohoto typu programu spíše výhodou.

    Osobně mi na Zim asi nejvíc vadí nemožnost poznámky ukládat nějak šifrovaně. Dále by se určitě hodila možnost dostat se k poznámkám z telefonu s Androidem.

    Stabilita Zimu není nejlepší, především při používání připojení souborů a vkládání obrázku mi to několikrát spadlo.

    Každopádně díky za článek a těším se na pokračování.

  4. Dobrý den,

    ZIm můžu doporučit. Používám to už cca 4 roky. V kombinaci se svn (kvůli historii) a dropbox (kvůli androidu a iphonu) je to výborný nástroj.

    Petr Ferschmann
    WinStrom s.r.o.

  5. @Martin Janda Šifrované ukládání bylo několikrát odmítnuto s tím, že je to možné řešit na úrovni systému a že je to věc, která není pro Zim klíčová. Ale pochopitelně to může někdo jiný než autor naprogramovat.
    Stabilita souvisí s tím, že se program opravdu výrazně vyvíjí. Hlášené bugy jsou opravovány, takže to prosím nahlaste.

    @Petr Ferschmann To jsem nevěděl, že jste takový fanoušek Zimu. 🙂

    @Aminux Po pravdě řečeno netuším, nepoužívám verzování. Něco je tady: https://code.launchpad.net/~johndrinkwater/zim/zim-git-support

  6. @ Vlastimil: Strašně se mi líbí forma kalendáře. Každý den si něco zapisuju a musím to pak dohledávat. Je extrémně jednoduchý, má tag-cloud a rychlé vestavěné vyhledávání. Na druhou stranu syntaxe je chudá a systém kategorií mi připadá špatně dostupný. Mám jej ale spuštěný celý den na „čtverce“ 🙂

  7. Mně zatím vždycky stačil Tomboy, ale musím uznat, že ve světle toho, co tu píšeš o Zimu, to opravdu moc neumí. Na druhou stranu je to dobře integrované do GNOME.

  8. Myslíš tím „zadrátované tak, že to nejde odinstalovat 😉 a/nebo používat v Xfce“? 😉 Zim je Gtk, ohledně integrace – těžko říct, nic mi nechybí…

  9. Jenom pro informaci, zkoušel jsem Zim na Windows. Poslední verze 0.49.

    Po instalaci se to nebylo schopné spustit, z logu jsme pochopil, že si nedokázal v user adresáři založit cestu .config/zim. Po založení se spustil.

    Následně začal dělat strašné prasárny v user adresáři, mít takových programů několik, tak je odstřelím. Zakládá data tam, kde to ve Windows není zvykem a pravděpodobně to bude i defaultně zakázáno na vyšších verzích Windows (testoval jsem na XP).

    Zatímco GIMP, Inkspace, Scribus, OpenOffice a další se chovají ve Windows slušně, o zimu se to říci nedá.

    Pak jsem zkoušel zim samotný. Přidal jsem do záznamu obrázek a zjistil jsem, že on si pamatuje cestu k obrázku, nevkládá si ho přímo do svého notebooku, takže se pak můžete divit, že najednou obrázek není.

    Ještě horší je to u vkládání souborů. U obrázků aspoň odkáže na disk, ale u souborů používá relativní adresu, což při přesunutí notebooku tradá.

    Úložiště poznámek, které nedokáže uložit k sobě obrázek a soubor je ovšem nic moc – a jistě existuje spousta programáků, které ho lépe koncipují. Mít tohle, tak zim je u mně favorit.

    Co musím pochválit je jinak stabilita programu.

    Program je něčím sympatický, ač nedokážu říci čím. Tak nějak od první chvíle – ač toho mnoho neumí. Možná nějaké hypnotické zakázané působení. 🙂

  10. Tomboy jde bez problémů odinstalovat a používat ho v jakémkoliv prostředí jde taky. Myslel jsem tím třeba integraci s Evolutionem, synchronizaci pomocí Ubuntu One atd. Tomboy toho v základu moc neumí, ale zase má velké množství zajímavých pluginů.

  11. @Miroslav Ponkrác Verze pro Windows je ve vývoji, takže ty divočiny kolem vytváření souborů jsou bezesporu chyba. Vkládání souborů – na to existuje složka pro přílohy, kam je vhodné si vkládané/odkazované soubory nakopírovat, pak je sešit samozřejmě přenositelný. Ano, je to trocha práce navíc, ale to samé dělám, když vkládám obrázky ve Writeru – nespoléhám na cestu někam, vytvořím si kopii.

    Přenositelnost by se podle mého značně snížila, kdyby se vkládaly absolutní cesty, jejichž syntaxe se v různých systémech liší a které se mohou libovolně měnit. Je fakt, že vlastně nevím, jak je to s lomítky teď a jestli je to mezi Windows/Linux bez problémů.

    Jirko, nechceš o tom napsat, hlavně o těch pluginech? Zim má pluginy pro LaTeX, grafy, prohlížeč PDF (resp. vytváření náhledů pro dokumenty) a další.Všechny jsou ale zaměřené na autorskou činnost, ne na systém. Takže není propojení se spouštěčem GNOME Do (když dám příklad), protože existuje Rychlá poznámka…

  12. Ještě ten Evolution… to byl typický příklad zadrátovaného softu, který mi pije krev už roky. A synchronizovat s One… jaký plugin je k tomu potřeba?

  13. Ta synchronizace přes One jde pomocí pluginu Web Sync Service, ale je otázka, jestli to jde i v jiné distribuci, nezkoušel jsem. Pluginy Tomboye nejsou ani tak zaměřené na samotnou práci s poznámkami, ale hlavně různé integrace, exporty, importy atd. A je to dost podporované dalšími aplikacemi (viz ten GNOME Do).
    Jinak Evolution mi přijde docela v pohodě. Je to i nadále nejlepší PIM pro Linux, Kontact je bohužel pořád příliš chybový. Pravda je, že vývoj se docela zastavil. Je to způsobené tím, že Novell hodně pustil vývojářskému týmu žilou a poslední rok a půl se soustředili především na vnitřnosti, protože už je to přece jen asi 7 let starý program a hodně kódu už tam smrdělo.

  14. Díky za článek! Hledal jsem nějakou desktopovou wiki a Zim splňuje přesně co potřebuji. Důležité je, že to běží pod win i linuxem a před dropbox vše synchronizuji. Paráda!

  15. Existuje možnost přepnout Win verzi 0.50 do češtiny (nejen Budiž a spol.)?
    Rozumím tomu tak, že ve Win verzi nejsou dostupné některé (většina) pluginy?
    Jinak dík za články – docela mě to nadchlo, ale to hezké je mi zatím (ve win) skryto.

  16. Myslíš tím, že je překlad špatný, nebo žádný? „Budiž“ je úzus a při překladu už se používají hotové řetězce. Tedy – ne.

    Winverze je „druhá“, tzn. některé funkce tam asi nebudou nebo budou nestabilní. Autor verzi pro Windows nevyrábí, dělá ji jiný vývojář. Je to linuxový program, takže ve Windows asi budou nějaké komplikace.

  17. Myslím, že i na obrázku https://www.e-ott.info/images/zim.png je menu „Soubor, Úpravy, Zobrazit, atd.“ i další dialogová okna jsou kompletně česky. V mé win verzi mám menu „File, Edit, View, atd.“ a česky mám POUZE tlačítka „Budiž, Zrušit“ v dialogových oknech.
    Jinak cokoliv v Nápovědě mi nejede vůbec, jen About a tam jde odkaz na http:/www.zim-wiki.org (JEDNO / za http:).
    U většiny pluginů mi to píše něco jako „Dependencies: gtkspell – Failed“ – což jsou asi odkazy na linuxové knihovny(?).
    Takže mi z toho zbude „jen“ Notepad se záložkami… 🙁

  18. Tak to bude něco špatně, bohužel ale nevím co. Vývojář winverze sídlí tady: https://www.glump.net/software/zim Chyby se mají hlásit do Launchpadu, na stejné místo jako chyby linuxové verze, jen je třeba uvést, že jde o winverzi. Doporučuji ale prvně napsat autorovi winverze, jestli je tohle v pořádku. Obrázek samozřejmě řekne víc.

    Moduly – ano, je to v podstatě tak. Jsou použity knihovny typické pro Linux, mnohé z nich asi nejsou připravené pro Windows. Je to holt totéž jako programy napsané s využitím technologií Windows, taky se nedají snadno portovat na Linux.

    Já Windows nepoužívám, takže ohledně těchto možností nemám přehled. Nevím, jak to rozjet. Asi bude třeba oslovit autora nebo uživatele Zimu ve Windows. Je také možné, že to prostě nepůjde a bude lepší používat nějakou konkurenci – v této oblasti je programů docela dost (i když Zim je jen jeden ;-))

Komentáře nejsou povoleny.