Neměňte hostname!

Takový starý kozel a taková školácká chyba. Dobře mi tak.

Nějak jsem v návalu „úklidu“ v systému změnil původní název pro rozhraní lo, které musí být vždy localhost, na ubuntak. Samozřejmě natvrdo v /etc/hosts, žádné klikání:

127.0.0.1 ubuntak ubuntak
127.0.1.1 ubuntak

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1     ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts
192.168.1.100 opavak
192.168.1.33 ubuntak

Adresu 192.168.1.33 získávám z DHCP serveru, je to eth1. Nestačil jsem se po probuzení (notebooku) divit. Že jsou síťová rozhraní „down“, routovací tabulka žádná, mě ani moc nepřekvapilo, to už jsem zažil. Ale že v síťovém appletu na panelu není nic, jenom „lo“, to už mě zarazilo…

Jal jsem se teda sudovat, ale ejhle! Nešlo spustit sudo.

„Fajn,“ říkám si, „je třa resetnout, kdovíjak to má s těmi skripty, třeba změnu hostname nerozdýchal…“ Ostatně po probuzení to někdy dělá alotria. Tak jsem resetl … a bylo. 🙂 Samozřejmě to nepomohlo, zůstalo to ve stavu bez sítě a možnosti spustit sudo, aby se dalo hostname změnit. Dokonce ani nešel spustit applet pro správu sítě, ten vytuhl úplně. Hehe. Takže následovalo spuštění live Ubuntu (CD jsem dostal od Tomáše Hály náhodou v Praze, díky), oprava prvního záznamu v /etc/hostname, restart, zjištění, že je to málo, restart, oprava všech záznamů, restart, zjištění, že hostname musí být „ubuntu“, restart, oprava všeho na „ubuntu“, restart, konec.

Stálo mi to za to? Nestálo…

1 komentář u „Neměňte hostname!“

  1. Ty seš ale tele :-)))) No napadá mě snad jen: IT HAPPENS TO THE BEST OF US.

Komentáře nejsou povoleny.