Kubuntu 6.10 a skrývání systémových adresářů

Někteří uživatelé nového Kubuntu jsou asi lehce zmatení, když zjistili hroznou věc. Nové Kubuntu (asi i běžné Ubuntu, nevím) skrývá všechny systémové adresáře kromě /home a /media.

Někde se spustila bouře (já dodávám, že pouze ve sklenici vody), jinde jsou lidé opravdu bezradní.

V létě jsem psal do LinuxEXPRESu článek o pokročilém nastavení GNOME (ano, použil jsem Ubuntu Dapper Drake). Proto vím, že Nautilus má vtipnou možnost, jak skrývat všechny možné soubory a adresáře. Prostě se do adresáře umístí soubor .hidden, jenž obsahuje seznam souborů a adresářů, které se mají skrývat. Je to velmi dobré a elegantní řešení.

Praktický význam ale dostává až nyní, kdy totéž podporuje i Konqueror a vlastně celá knihovna Qt (a GTK). Před uživatelem tak zůstávají vizuálně skryté adresáře, které nikdy nebude potřebovat. Opakuji: vizuálně! Pokud si otevřete konzoli a pracujete v Midnight Commanderu, o žádných skrytých adresářích se nedozvíte – MC tuto vlastnost nepodporuje. Samozřejmě standardně skrývá soubory (adr.) začínající tečkou, to je běžná vlastnost souborového systému. Takže nevidíte ani samotný soubor .hidden v kořenovém adresáři – pokud si nezapnete volbu Zobrazovat skryté soubory.

Pro nevěřící Tomáše:

 $ ls -a -1
celkem 112K
4,0K bin/
4,0K boot/
   0 cdrom
   0 dev/
4,0K etc/
   0 home/
4,0K initrd/
4,0K lib/
 48K lost+found/
4,0K media/
4,0K mnt/
4,0K opt/
   0 proc/
4,0K root/
4,0K sbin/
4,0K srv/
   0 sys/
4,0K tmp/
4,0K usr/
4,0K var/
   0 vmlinuz
4,0K ./
4,0K ../
   0 .hidden
   0 initrd.img
 $ cat .hidden
bin
boot
dev
etc
initrd
lib
lib32
lib64
emul
opt
proc
root
sbin
srv
sys
tmp
usr
var
initrd.img
vmlinuz
initrd.img.old
vmlinuz.old
mnt
cdrom
lost+found

Pokud si v kořenu vytvoříte vlastní adresář nebo soubor, bude vidět. Aby vidět nebyl (=v grafických aplikacích), musí buď začínat tečkou, nebo musí být uveden v souboru .hidden. Kouzelné. 🙂