Státní maturita – the show must go on?

Fakt mě zajímá, kdo a kdy rozetne Gordický uzel jménem Státní maturita. Na webu Česká škola vyšel článek bijce Radka Sárköziho , který je tentokrát zajímavý.

Pana Sárköziho jsem potkal jednou, kdy jsem byl na jeho semináři, a připadá mi, že je schopný, ale fanatik. Před časem se procpal do médií, když založil alternativní školské odbory a vůbec se profiloval podivným způsobem. Připadá mi taky, že je populista a demagog a vůbec je mi způsob jeho vyjadřování a argumentace dost cizí a protivný. Nicméně článek, o kterém mluvím, je úhozem na sérii dost velkých hlaviček.

Tentokrát má Sárközi pravdu. Nová maturita je bordel, hnusný podraz a job[džob], kterým si plní kapsy armáda lidí, začitých kdesi v CERMATu (který už ani není CERMAT). Jenom doufám, že se to opravdu zastaví a že to nebude [jobovka] pro chudáky třeťáky, kteří mají za rok maturovat z něčeho, na co nejsou připravováni (není z čeho) a ani neznají všechny aspekty zkoušky.

A do toho dneska přišly některé fakulty s tím, že zcela mění koncepci přijímacího řízení na VŠ. Jsem rád, že mám ten cirkus za sebou, vůbec studentíkům nezávidím…

2 komentáře u „Státní maturita – the show must go on?“

  1. Státní maturita se připravuje již dlouho. Nám o ní říkala i češtinářka na základce a to tak 6 let zpátky. A spousta škol se do té předpřípravy budoucích testů pouští. Nevím ani z jakého důvodu. Většinou maturitní ročníky, alespoň u nás na průmyslovce to tak bylo. Co ale vím, tak ředitem pro ten „výzkumný“ ústav CERMAT je Martin Chvál, který je dobrý spolupracovníkem mého kamaráda na KDF. A k tomuhle jobu se dostal teprve před rokem. Uvidíme jestli s tím něco provede.

    Společnost SCIO si těmi národními testy hezky napakuje. (popř. přípravou na ně, která opravdu není levná)

    Stejně nevím proč se pořád chce nějak všechno srovnávat a porovnávat. Do práce mě stejně na základě státní mat. zkoušky nevezmou a myslím (či snad vím), že se to po zavedení státních mat. zkoušek nezmění. Zaměstnavatelé chtějí lidi s praxí a zkušenostmi, kteří nejsou tak nejistý „podnik“.

    Jestliže student chce na VŠ podle svého přání, tak prostě ty zkoušky, které na něj čekají, jde. Já jsem taky na ně šel (málem jsem sice neprošel), protože jsem na tu školu chtěl.
    Co mi spíš vadí, že Slovákům je všechno uznáváno stejně jako by studovali u nás. (Jsem zvědav, zda-li se to změní po příchodu toho srovnání. Setkal jsem se s názorem, že pokud by nebyli přijati bez zkoušek, tak by na tu školu prostě nešli.
    To je ovšem přesně ta cesta kam v současném systému směřuje sposta vysokých škol. Budou přijati všichni (popř. nějaký jednoduchý srovnávací test, pro vytvoření kapacitní čáry), který mají mat.zkoušku, a teprve v průběhu prvního ročníku se ukáže jestli na to má nebo ne. A profitují z toho všichni – studenti se dostanou, rodiče jsou štastní a fakulta také, jelikož dostate za více studentů více peníz.

  2. Ještě mi tam vypadlo, že maturita není nic zázračného – co do ní srovnávací uředníci vkládají. Učitelům se většinou splní, co se jim za těch pár let nepodařilo: Že jejich studenti se začli pořádně učit a studenti se celý „svatý“ týden drtí a nervují.

Komentáře nejsou povoleny.