Pseudoadresy v Konqueroru – k čemu jsou?

Konqueror podporuje mechanismus pseudoadres, které uživatele rychle navedou do jistého místa v systému, kam by se jinak dostával obtížně nebo vůbec. Je to také cesta, jak získat zajímavé informace. Mnohé z nich fungují i v jiných aplikacích, např. Krusaderu (ale třeba v K3b zatím ne).

Hlavní strana Konqueroru

Po zapsání adresy about:// nebo about:/se zobrazí úvodní strana Konqueroru (adresa se změní na about:konqueror, vede sem také about:config a about:about, což je zřejmě kvůli kompatibilitě s Firefoxem).


Nápověda

Teoreticky funguje jako help:/, nicméně v Kubuntu se pouze zobrazí hláška o absenci souboru index.html. Funguje to, pokud zadáte help:/konqueror nebo jiné klíčové slovo – zobrazí se odpovídající nápověda.

Koš

Do koše se dostanete, když do adresního řádku napíšete trash:/. Zobrazí se obsah koše a v kontextové nabídce se objeví příkaz pro jeho vysypání čili úplné smazání souborů a adresářů, které se v něm nacházejí. Fyzicky se záznamy o položkách v koši zaznamenávají v adresáři ~/.local/share/Trash.

A jak si přidat ikonu Koš na plochu? Pravým tlačítkem na ploše, zvolte Vytvořit nový-Odkaz na umístění (URL), zadejte jméno ikony a do adresy trash:/. Podobně lze přidat i jiné, zde zmíněné nebo nezmíněné, pseudoadresy.

Síťové složky

Pomocí pseudoadresy remote:/ se zobrazí ikony pro přidání síťových složek, bluetooth zařízení, sdílených disků a dalších síťových služeb.

Programy

applications:/ nebo programs:/ zobrazí hlavní menu systémů. Rozdíl jsem viděl jenom v tom, že applications:/ zobrazí také položku pro nastavení systému. Je možné pochopitelně „listovat“ dále kategoriemi, tedy např. applications:/Multimedia/ zobrazí programy v sekci Multimédia etc.

Zařízení

Adresa media:/ nebo media:// zobrazí obsah adresáře /media (na jehož označení se také lokace změní).

Nastavení

Funguje podobně jako applications:/: settings:/ zobrazí sekce Ovládacího centra KDE, je možné opět postupovat adresářovou strukturou, tedy např. settings:/Desktop/ pro nastavení desktopu.

Protokoly

Trochu srandovně se do toho míchají protokoly file:/ (lokální disk), fish:/ (pro SSH spojení) a další. Myslím, že zejména kvůli nim bude záhodno všechno trochu sjednotit…

Easter egg na závěr 😉

Copak udělá zadání pseudoadresy about:firefox do adresního řádku Konqueroru?

A ještě tip

Pokud si otevřete dialog pro spuštění programu (obvykle pomocí [Alt-F2] nebo přes hlavní nabídku) a zadáte některou pseudoadresu, samozřejmě se spustí Konqueror a zobrazí to, co má – inu, provázanost.

5 komentářů u „Pseudoadresy v Konqueroru – k čemu jsou?“

  1. Jéj, vďaka za link. Ja si bez tohto a KParts už nedokážem prácu na počítači predstaviť. Je úžasné, že môžem rovno zo zipu ťahať súbor na ftp server, ale si priamo na ftp serveri prezerať JPG alebo dokonca DOC súbor zabalený v zipe. A tiež, že si môžem rôzne tie DOC a XLS pozrieť priamo v Konquerore a vôbec ich nemusím sťahovať a ukladať na disk.

Komentáře nejsou povoleny.