Jamendo – fakt skvělá muzika

Jamendo (čti [džamendo] – spojení slov jam a crescendo) je portál nabízející hudbu zdarma. To asi s nikým moc nepohne, zdarma a „vakcí“ je dneska spousta věcí. Jamendo znám už relativně dlouho a nijak moc mě nezajímalo.

Asi jsem to nedokázal vzít za správný konec. Lukáš o něm psal a možná to mě konečně přimělo k tomu, abych se tam zaregistroval a trochu se poohlídl po muzice – doufal jsem, že bude aspoň trochu poslouchatelná. Po pravdě řečeno jsem lehce nadšen, protože jsem našel tak skvělou muziku, že si rochním. Jsou to kousky rytmické, které si broukám, dobře se mi při nich pracuje, řídí auto a mám pocit, že jsou to profláklé hity. Nejsou – nevím, jestli je to škoda, nebo naopak výhoda. 🙂

Francouzsky se ještě pořád neučím, bohužel, ale stejně mě láká francouzská hudba (ne třeba německá). Tak jsem pohledal – po zážitku na Open Jazz Ostrava – trochu toho moderního progressive fusion jazzu. 😉 Zároveň jsem neodolal troše té bluesové, poprockové a chanson muziky… uá. 🙂

Ne, fakt není třeba se lekat nějaké intelektuálské úchylky. O jazzu bohužel nevím nic, ale aspoň ten moderní se mi líbí (klasický bohužel neznám). Navíc pod názvem „progressive jazz“ nebo „fusion jazz“ se může skrývat třeba také „chanson rockblues“ nebo cokoliv, co si autor do popis napíše. Z počátku jsem se řídil popularitou jednotlivých alb – prostě jsem si stáhl ta nejposlouchanější. A byl jsem mile překvapen. Jednoznačnou peckou je pro mě album vino veni vidi vici seskupení dona boar, ve kterém figuruje Lukášem zmiňovaný David TMX. Je to úžasně rytmické a poslouchatelné album plné hitů, které nikdo nezná. Doporučuju aspoň první písničku, pak třeba taky Sexy lady. Stránka alba – možno stáhnout nebo poslouchat.

 

Líbivá francouzská trošku chansonová kytarovka je taky AL MA a album HELP PLANET. Tam tak trochu cítím pel nadšení a neúplné profesionality, ale poslouchatelné to je docela dobře.

 

Další pecka je HYPE. Tohle bych chtěl poslouchat v rádiu: Home, My innocence, Get there a další. Není to nic extra objevného, kytary, rozeřvané hajtky, pěkně to šlape. Slušný ještě stále zábavný kytarový pop. Naposlouchané mám album Lies and Speeches. Výborná muzika do auta, chce se zpívat. třeba My innocence je skoro dojemná – plně srovnatelná s podobnými kapelami a šlágry, které se hrají/hrály v rádiích. Prostě pohodka.

 

Bylo by toho ještě víc, ale pro dnešek to uzavřu opravdu výbornou kapelou, která se jmenuje Eau Forte, což znamená lept (umělecká technika). Když jsem si název překládal, došel jsem také k aqua regia, lučavka královská, což není ani rostlina, ani brouk, ale roztok schopný rozpustit zlato (ostatně stránka na Wikipedii je dostatečně výživná).

Okamžitě jsem si velmi rychle oblíbil album L’oubli de notre nature propre – nevím už bohužel, co ten název znamená (pokusy o překlad zde nebudu uvádět). 🙁 Tentokrát už jde o hudbu, kde lze pozorovat jazzové prvky a moc se mi to líbí… Zkuste si pustit cokoliv, pokud vás to zajímá – každá skladba má něco do sebe (jsou to instrumentálky).

 

Pro dnešek vše, o dalších albech, pokud mě osloví, budu informovat. Stáhl jsem si jich několik desítek. 😉 A už se těším na skvělou muziku. Ano, najdou se i věci, které se mi nelíbí, ale to je přece jasné. Stahuju to, co mě podle popisu zajímá. A vám to doporučuji také. A podělte se v diskuzi o další fláky… 😉

5 komentářů u „Jamendo – fakt skvělá muzika“

  1. Můj favorit je jednoznačně David TMX, po něm pak hned Rob Costlow. Alba obou k poslechu jednoznačně doporučuji.

  2. Jamendo mi zcela nefunguje ve Firefoxu, v Konqueroru to jede, ale tam mám zase asociován MP3 stream s AmaroKem, který mi ne a ne stream z Jamenda přehrát. Tak nevím. Zatím jsem neslyšel nic, ale rád bych…

Komentáře nejsou povoleny.