Hledám toho pravého

Vy, co mě znáte, nelekejte se, že bych v sobě našel nové možnosti. 🙂 Ne, hledám editor pro zpracování textu a všemožného kódu. Zn. vim znám a nechci ho.

Docela se naedituju – jsou to různé typy textu a kódu: TeX, HTML, CSS, XML (DocBook), občas nějaká ta wiki, tu a tam pěkně členěný plain text. Používám víceméně tři hlavní editory (Kile, Quanta, Kedit), ale v podstatě jsou všechny založené na KatePart, což je v KDE, kde všechno spolupracuje 😉 hlavní editační komponenta. Umí zvýrazňování všech možných jazyků a je docela dobrá. Jenomže já si připadám trochu dál, nejsem sice prgátor, ale i tak umím a chci používat některé fičurky, které patří spíše do programátorských IDE. Jedná se například o následující vlastnosti:

  • fragmenty čili kousky připraveného kódu
  • rychlost spouštění a práce
  • strukturu dokumentu podle klíčových slov, která si zadám (mám svoje makra v TeXu)
  • podpora vkládání obrázků a jejich rozměrů
  • vkládání značky na vybraný text, včetně závorek podle typu dokumentu
  • možnost editace v různých kódových stranách současně
  • makrojazyk, regulární výrazy
  • spouštění externích programů
  • bezproblémová práce se schránkou KDE
  • a další věci, které mě teď nenapadají, nebo jsou už běžné

Nejvíce se představám blíží jEdit, ale přece jen jsou jeho paměťové nároky obrovské – když jsem ho před pár měsíci zkoušel, bral si – včetně všech požadovaných pluginů – cca devadesát mega. A to teda ne.

Pevně věřím, že se zamaká na Katepartu, resp. Kate, protože ten by skoro vyhovoval – nemá bohužel makrojazyk a spouštěná externích programů je dost přes ruku.

Ještě bych chtěl zmínit editor, na kterém jsem vyrostl a který umřel kvůli UTF-8: NEdit. RIP, naučil mě a pomohl mi hodně.

Tak co, poradíte? Fakt už mě to štve. Není nějaké Eclipse pro neprogramátory?

9 komentářů u „Hledám toho pravého“

  1. Ahoj,

    mohu se zeptat proč nevyhovuje gvim? 🙂

    Jinak ti asi moc neporadím, protože jEdit, který jsem ti chtěl nabídnout už znáš…

  2. Ahoj,

    tohle je opravdu dobra otazka. Prave jsem ji take resil, zatim bohuzel neprilis uspesne. Totiz – na mem domovskem Mac OS X jsem si oblibil paradni editor TextMate, ktery je user-friendly, zaroven je velmi schopny a ma prvky IDE (to je dost dulezite). Pro predstavu o co jde – https://www.root.cz/clanky/textmate-editace-hrou/

    Kdyz vsak delam na Linuxu, nevim coby – umim s Emacsem i Vimem, ale ani jeden mi vlastne nevyhovuje. Proc? Spatna navaznost na GUI (Vim – taby az od Vim 7.0!!!, Emacs je nema dodnes!!!, o dalsich moznostech vubec nemluvim), necitelna makra (radeji mam TextMatovske snippety), nedoladenost (Emacs, viz kupr. nedodelana zvyraznovani syntaxe Ruby), ne az tak skvela vazba na prostredi (Vim), mizerna podpora projektu (u Vimu pres plugin, stoji ale za houby), …

    Pro predstavu pridavam ukazka snippetu:

    def ${1:method}
    $2
    end

    Toto namapuju na def[tabulator], napisu def, zmacknu tabulator, def se expanduje na def method … end, oznaci se method (to samozrejme prepisu), dalsi zmackuti tabu me prenese na misto $2 a muzu vesele definovat metodu.

    Ani TextMate samozrejme neni dokonaly, napriklad nema doplnovani kodu z knihoven, no je to ve wishlistu, snad se dockame … kazdopadne ja lepsi alternativu neznam. A na Linuxu pak nevim – snad jeste ten jEdit, ale neni to uplne ono.

    Jsou veci, na ktere pouzivam primo IDE, ale pokud nemusim, tak radeji IDE ne. IDE pouzivam na Railsy, Javu a podobne, na Ruby se IDE ani prilis nehodi. IDE nemam rad kvuli odezvam, je to proste bida – NetBeans, Eclipse, vsechno desne pomale …

  3. @Zdeněk> Na gvimu a spol. se mi nelíbí, že pokud klikám, je to špatné torzo editoru a abych ho ovládl, musím umět spoustu jiných klávesových zkratek, než které mám vžité. Nelíbí se mi prostě ten koncept několika režimů, prostě mi to nesedí. Nad Xemacsem jsem uvažoval, ale zase – je to dino. Je to mně stejně nevyhovující koncept jako u vimu.

    @Milan> Nevím, bluefish jsem hodně dlouho neviděl. Ale je stále jen pro HTML & spol. ne? Já bych fakt chtěl něco univerzálnějšího…

    @Botanicus> Ano, zhruba tak nějak to vidím. 🙂 Pokud bych měl spíše říkat „IDE“, pak chci „IDE“. On i NEdit se tak dal chápat, když byl dobře nastavený.. :‘-( Fakt mi chybí – ale neuměl UTF, to já potřebuju.

    Našel jsem ještě MadEdit, což je úplně mimo mainstream, ale vypadá celkem solidně, i když už teď vím, že polovinu věcí nemá. Navíc mi trochu vadí ty asijské speciality…takže asi taky ne.

  4. To je mi ale překvapení§ 🙂 Vidím, že od doby, co jsem ho naposledy zkoušel, se zlepšil… Takže bude článek, mám totiž dva výborné Gtk2 editory. 🙂

  5. Diky za tip na Geany, celkem se mi libi. Jinak se take priklanim k jEdit a Quanta. VIM uz ne-e, ten mam v konzoli na konfiguraky a kdyz uz i Botanicus pripustil, ze do GUI VIM nesedi, neni co resit 🙂

    to Vlasta: na clanek se tesim!

  6. jEdit můžeš spustit v server režimu, pak si nevezme víc a start je rychlý.

    Odpověď je ale jasná: vim 🙂

Komentáře nejsou povoleny.