Další ušmudlaná stávka

Tak nám budou učitelé stávkovat. Kdybych nevěděl, jak to je pod pokličkou, zřejmě bych byl stejně naštvaný jako ty maminy v televizi. Jenomže jsem toho dojmu, že vím, o co jde. Proto mě štve, že se nezměnil způsob, jakým se o stávce informuje. Ale ono se to zřejmě nezmění. Naštěstí by mi to mohlo být jedno. Není – i když už neučím.

Hlavní věcí je, že učitelé prostě stávkovat neumí a zřejmě ani nikdy umět nebudou. Je jich prostě moc – moc na to, aby miliarda něco znamenala (akorát popouzí Nováky), moc, aby se všichni shodli, co vlastně chtějí a moc na to, aby je někdo organizoval.

Když nastoupíte do školy (=do práce) a jste člověk, který se neangažuje, dřív nebo později na vás nastoupí někdo z odborů se slovy „Co mi staří už zmůžeme – teď musíte vy mladí“. Pokud podlehnete, aby byl klid a vstoupíte do odborů, nalinkujete si vcelku jasnou dráhu – musíte se řídit tím, co dohodnou odbory. Pokud zavelí, že je stávka, měli byste stávkovat.

Pokud řeknete, že do odborů nevstoupíte, stávkovat můžete, ale stejně vás „omezuje“ klima ve sborovně – celkový názor. Buď je jasně „pro“, nebo je „proti“, nebo je to schíza. Najednou se musíte rozhodnout, jestli půjdete s kolegyní, kterou máte rádi a necháte se ovlivnit jejím názorem, nebo se budete řídit svým a s kolegyní se názorově rozejdete – což na vztahu nepřidá. A schíza je nejhorší – půlka organizovaně jde, druhá posílá odboráře do háje, protože mají jiný zájem. Osobně si myslím, že odbory neumí komunikovat ani interně ani směrem ven.

Hlavní roli hraje taky vedení, které de iure stávkovat nemůže (pokud se učitel stane zástupcem či ředitelem, měl by vystoupit z odborů, pokud v nich byl), de facto k tomu musí zaujmout jasný postoj a říct, kdo bude zadarmo doma, kdo zadarmo v práci, kdo nestávkuje a bude normálně pracovat a jak se vlastně škola ke stávce staví. Co se má říct rodičům nebo připíchnout na dveře je další velmi důležitá věc. (Pomíjím nepedagogické zaměstnance, to je další oříšek.)

A z toho mixu se Novák nakonec z televize dozví, že učitelům miliarda nestačí.

Kde jsou ty elementární informace, kvůli kterým se to celé dělá? Učitelé to vědí, ale veřejnost ne, novináři to nedokáží podat (nedostatek času, špatná zkratka, nepochopení):

Blesk – Stávka! Zavřou 90% škol! Tisíce dětí zůstanou doma
Deník.cz – Rodiče pozor! Blíží se stávka učitelů
Aktuálně.cz – Na platy učitelů přibude miliarda. Stávka přesto bude
Třebíčský Deník – Miliarda je málo, stávka bude
Karvinský Deník – Stávka učitelů zkomplikuje mnoha rodičům život
Třebíčský Deník – Stávka: jde jim o pomůcky i platy
Chrudimský Deník – Na Chrudimsku se bouří jen venkov!
Českokrumlovský Deník – Chystané reformy podle kantorů překročily hranici únosnosti
StaloSe.cz – Učitelé stávkují, děti si užijí volna
TV Nova (web) – Do stávky jde 100 tisíc učitelů, nezabrání jim ani ministr Liška

Asi jsem přecitlivělý, ale skoro všechny titulky na mě působí dojmem sugesce – podsouvání. „Učitelé zas chtějí peníze, zdražuje se plyn, mlíko, dopravné – a oni chtějí přidat?“

Proč nikdo nepíše, že učitelé taky platí plyn, mlíko, dopravné, mají doma děcka (samozásobitelé, že) a že mnohým za posledního půlroku citelně klesly reálné mzdy (o několik tisíc), protože na ně školy prostě nemají? Proč nikde nikdo nepíše, že bez peněz sakra nevyroste generace, která ty dnešní Nováky bude muset živit (nebo se o to aspoň snažit)? Konec, nebudu se rozčilovat, je mi z toho na blití, z té omezenosti idiotů, kteří to nechápou. Tady nejde o to, že učitelé chtějí víc – chtějí mít alespoň to, co letos (vzhledem k inflaci).

Krásný citát, nevím už odkud, možná vymyšlený, ale prý z ministerstva školství.

Co se, vy učitelé, pořád divíte, že vám nechtějí dát peníze? Znáte nějaký jiný obor, který by podával tak dobrý výkon s tak mizerným financováním? Každý jiný už by dávno skončil…

A to je ono. Školství se prostě nemůže zastavit, všichni to víme. A proto nebude mít nikdy dost peněz. Beton je důležitější.

8 komentářů u „Další ušmudlaná stávka“

  1. Imho je to přirozené chování trhu. Až začnou dávat hromadné výpovědi, tak se platy budou muset zvednout, prostě nic jiného nezbude. Do té doby si bude každý (včetně mě) dělat z jednodenní stávky akorát srandu. Jinak já osobně jim stávku přeji, stejně ale podle mého nic tahle krátkodobá stávka nepřinese. No a navíc mě se v podstatě ani netýká, protože u nás se nestávkuje. Pro stávku bylo něco málo přes 20% učitelů, zbytek stávku nechtěl, takže u nás se mají asi dobře 🙂

  2. Možná se dobře mají, ale spíš je to nechuť riskovat. Nikdo nechce být vidět, nic se podle mnohých nezmění. To je ten automatismus, na kterém celé školství funguje. Proto taky nemůže fungovat ani viditelná ruka trhu – žádné hromadné výpovědi z principu nebudou.

    Jenom individuální. 🙂

  3. No jasně, ale to že nebudou hromadné výpovědi ví i politici a všichni ostatní, kdo se o situaci ve školství zajímají. A proto taky nenastane žádné rapidní zlepšení podmínek. Proto pokud chtějí učitelé zlepšit svou pozici musí se vymanit ze zaběhnutých kolejí, že jsou to ti co si nechají s prominutím srát na hlavu.

  4. No vidíte, já to nejsem učitel a máme doma děti. Takže půjdeme také do stávky (možná z toho bude stávka generální – zůstaneme doma všichni). Zabiji dvě mouchy jednou ranou – podpořím učitele a zajistím hlídání svých dětí. Popravdě by mne zajímalo, kolik z těch stávkujících se prostě jen těší na den volna a podle mého laického průskumu na naší škole to je většina.

  5. Stávkují i vysokoškolští učitelé? Jestli ne, jaký je důvod toho, že nestávkují?

  6. Zřejmě mnozí stávkovali. A proč někteří ne? Nevím, zřejmě mají větší pocit osobní svobody a systém školství je nesvazuje tak jako učitele v základním a středním školství. Ale to je jen domněnka.

  7. Njn, horší než učitelé jsou snad jenom úředníci a to pouze díky tomu, že se učitelé někdy chovají jako malé děti… Když stávka tak už pořádná, den neměl význam. Teď vážně, docela jsem zvědav kam se to bude ubírat dál, protože si kolikrát říkám, že se to přeci musí pos**t. Povinnosti narůstají, nároky na žáky klesají, plat se slibuje a ministři se mění…

  8. Já jsem sice taky zvědav, ale v podstatě to byl hlavní důvod, proč jsem odešel. Nechtěl jsem čekat, až se to po**re – a já budu v tom. Nelituju, že jsem odešel. (Trochu mě mrzí, že to říkám – učit jsem chtěl – ale jinak je to pravda.)

Komentáře nejsou povoleny.