Ein Kessel Eurosong

Loni jsem se díval Eurosong, abych zjistil, o co jde. Letos už to neudělám.

Moc nerozumím tomu, co se vlastně hledá – unijní uniformovaný umělý hit, který dostane nálepku Made in EU? Podle toho, co jsem viděl a slyšel loni, asi ani moc ne. Prezentované kousky nebyly hity, nebyly ani dobré z hlediska hudebního (až na výjimky). Je to prostě „šau“ (jak říká Ondřej Super X Factor Soukup). Ale dost blbá, dodávám.


Obrázek použit z webu ČT.

Loni jsem zíral na to, jak ČT anoncovala jakési to republikové kolo slovy „Zvolte si svůj hit“, přičemž tam bylo osm jmen, která jsem skoro neznal (připomínám za všechy Lili Marlene – vy je znáte?), Gipsy.cz (móda) a bohužel Nekonečný Dan, kterého mají rádi jen návštěvníci praských parties a afterparties – jinak nechápu, co je na jeho křečovitém žloutenkovém projevu přitažlivého a hudebního. A už vůbec to není „české“, jak chápu smysl hitu, který má být nalezen.

No a samozřejmě bližší Kabát nežli košile, že. Ne, nebudu se jim smát, na to, že nevěděli, do čeho jdou, prošli ještě s čistým štítem. Trapné bylo to okolo, Kabáti prostě mají hudbu, která je úplně jinde. Dovedete si tam představit třeba Fanánka? A přitom to je člověk, který do české hudby patří na 100 %. (Pro neznalé – nemyslím ani tak Tři sestry jako jeho dovednosti a schopnosti textařské. Šmoulům navzdory. :-D)

No zkrátka – hledání eurohitu je podle mě blbost, ale odpovídá to dnešní realitě, kdy se země, v níž sídlí centrum Evropské unie, hodlá rozdělit na dvě menší (a neví, co s hlavním městem EU – Bruselem). Ať si každý hledá co chce, ale proč nám to proboha ČT cpe jako kvalitní zážitek, když už to musí propagovat? Proč se radši nesnaží tlačit na obnovení třeba Her bez hranic, kde by „soutěžení mezi národy“ mělo klasický smysl a bylo měřitelné?

Další zbytečná a bezduchá zábava nás tedy čeká další sobotní večer. Horší už by mohlo být jen to, že to budou za pár měsíců reprízovat… 😉

3 komentáře u „Ein Kessel Eurosong“

  1. Ja jsem udelala tu chybu,ze jsem se divala …. a jedine co mi utkvelo v pameti jsou satenove kalhotky vitezky?!O

  2. Na TV jsem se nedival letos jeste ani jednou (no mozna na navsteve jsem na zapnutou TV koutkem oka pokouknul). Teda kdyz nepocitam EUROSPORT na hotelech, to je jediny kanal, ktery muzu v Nemecku sledovat i bez znalosti jazyka 🙂

    Mam za to, ze je to nejaka pevecka soutez. To je vse, co o tom vim. Stejne tak Utek z vezeni, Trosecnici nebo (jak se to hergot jmenuje)… …Hrdinove.

    A nijak mi to nechybi.

  3. jo jo taky jsem bohužel viděla :o)
    smysl této pseudosoutěže jsem nepochopila – prostě mi v záplavě hudebních skvostů Evropy jaksi unikl – a možná je to vlastně dobře. Každopádně času vloženého do sledování Eurosongu, nemohla jsem se odtrhnout, je mi doteď líto. Letos se snad udržím :o) a nezapnu.
    P.S.: Náhodou Nekonečný Dan by se mezi skvadru oflitrovaných individuí docela hodil

Komentáře nejsou povoleny.