Buďme na sebe trochu hrdí! Nebo ne?

Po sledování Střepin na Nově mám potřebu okomentovat nejen tento pořad, ale zejména dění minulých dnů, kterými se zabývaly.

Předně: udivuje mě, nakolik mizerné je zpravodajství Novy, a jak dobrá je její publicistika. Opravdu si myslím, že Střepiny jsou skvělý pořad; možná proto, že nejsou objektivní, ale ryze subjektivní, což Nově jde. Netají se odporem ke komunistům a podporou ODS či Klause, i když to je teď slabota oproti předvánočním předvolebním časům.

Topolánek ocenil bratry Mašínovy

Názory na ně jsou různé. Synové velkého vlastence a národního hrdiny Josefa Mašína, člena skupiny Tři králové (Balabán, Mašín, Morávek), která tak výrazným způsobem ovlivnila dějiny našeho národa a dala světu najevo, že se Češi německé okupaci budou bránit.

Nemohli jednat jinak – když nastupující komunistická moc vyhlásila „třídní boj“, začali bojovat. Při různých záškodnických akcích, jejichž cílem bylo poškození vládnoucího systému, a při probíjení se do západního Německa zabili několik lidí.

Nelze na pár řádek shrnout celou problematiku, potažmo když se o ní dohadují odborníci. Můj názor ale je: pokud máme hrdiny, není to Švejk, ale Tři králové – a Mašínové. „Problém“ pro nás je, že neumřeli hrdinskou smrtí, ale žijí v Americe a do rodné země se nechtějí vrátit (jako jiní „zavrženíhodní odpadlíci“ – např. Kundera) a dovolují si nás kritizovat. Nevíme, co s nimi. Kdyby umřeli, mají pomník. Ale oni žijí.

Ukázala se pravá tvář obtloustlých komunistických politiků a já mám opět jít důvod volit, i když bych měl volit ODS, která mi teda moc nesedí. Hysterický předseda KSČM se nejenže přihlásil k odkazu tzv. vítězného února 1948 (hanba!), ale ještě do médií vyřvával něco o vrazích. KSČM je prostě pořád stejná, hnusná fašistická strana. Nechápu, nechápu, nechápu!!!!!! O mrtvých, které popravili v padesátých letech, prohlásil něco ve smyslu, že to byly nečekané deformace a omyly v socialistickém zřízení… Můžeme na to kašlat a neprožívat to, ale byli to třeba sousedi vašich prarodičů… Mimochodem, opravdu víte, co se dělo ve vaší rodině před padesáti lety?

Zpět k reportáži: byla emotivní, sugestivní a subjektivní. A velmi dobrá. Nova srovnala záběry přehlídek wehrmachtu a lidových milicí – úplně stejné, komentovali to jen tím, že oddíly SS měly na rozdíl od milicí hezké uniformy. Jinak úplně totéž.

Topolánek podepsal předběžnou dohodu o zrušení víz do USA

Evropská unie je banda pokrytců. Víme to, rozhodli jsme se je vysát, a tak – když jsou tak blbí a cpou nám prachy – čerpáme, co můžem. (Jistě, že ty peníze nejprve posíláme tam a pak jich trochu víc dostaneme zpátky.) Ten krásný bordel, který kolem toho panuje, nám svědčí a vyžíváme se v něm. U evropských projektů jde především o počet hvězdiček – čím víc, tím líp. A proč se nenažrat „zadarmo“.

Jakmile „prázdný a falešný Topol“ podepsal memorandum o porozumění, začala „šau“. Komisaři se začali durdit, co že si to dovolujeme, obcházet její veličenstvo Evropskou komisi. A já si v duchu myslím: „Nasrááááááát, jen víc a houšť, go Topol, go!“ I kdyby bylo to zrušení víz (ještě k žádné změně nedošlo) výměnným kšeftem za radar, je dobře, že to nastalo. Je to prostě klasická česká ulička, což je jedna z mála věcí, kterou asi zřejmě český národ umí.

Odbočka: zahlídl jsem dneska ráno pořad Objektiv na ČT. Mluvil tam majitel nějaké firmy (někde v EU), že za osmihodinovou směnu vyrobí až milión korkových špuntů. Hm. A dodal: „Za celý rok to činí AŽ 225 miliónů špuntů!“ Tak mě bezděky napadlo, co kua dělají ve firmě těch zbylých 140 (no dobře, 130) směn?! Hlavně že nám, Čechům, vyčítají (Evropská komise) mizernou produktivitu práce..

Prostě – když chceme, umíme. Jenomže nám se nechce.

Hansard + Irglová = Oscar

„..and the Oscar goes to…“ Už jsem o tom psal a zaznělo to i v reportáži: objevujeme své talenty, až když přebírají Oscara. Dobře nám tak.

Co jsem tím chtěl říct?

Prostě si myslím, že kdybychom zvedli hlavu a řekl „ne, bude to po našem“, tak si jedině pomůžeme. Ale musíme taky znát své limity, umět ocenit své elity a potrestat (a především alespoň morálně odsoudit) ty šmejdy, kteří zapomněli zmizet v hlubinách času.

Po vzoru Reflexu si dovolím udělit Never more: komunisti, komunisti, komunisti. A jejich bláhoví přívrženci.

6 komentářů u „Buďme na sebe trochu hrdí! Nebo ne?“

  1. Jediné co má smysl je morální odsouzení. Se zbytkem více, méně soihlasím a projev komoušů jsem viděl taky… Na blití 🙂

  2. Poslušně hlásím, že jsem je objevil už dřív a všem známým to vytruboval (Glenn+Marketa). Neúspěšně.

  3. Střepiny jsem sice neviděl (mám pocit, že ještě ani jednou), ale jinak ses tím zápiskem úplně ve všech bodech přesně trefil.

  4. Nepochopil jsem, jestli to s těmi Mašíny je ironie nebo ne.
    Pokud ne, tak: Za co vyznamenání? Neudělali pro národ vůbec nic. Místo toho zabili pár nevinných a v podstatě náhodných (!) lidí, zapálili nějaké stohy (jen tak, aby „ukázali“) a pak utekli. Ale utekli pouze kvůli vlastnímu prospěchu, svým činem nedokázali vůbec nic, osud národa jim byl ukradený.

    Četl jsem s jedním z nich rozhovor – to zabíjení nijak nezdůvodnili, akorát tam byly nějaké obecné plky, že „komunisté tohle nikdy nepochopí“. Holt asi správný demokrat, když neví co má dělat, vraždí nevinné lidi. Vytlouká klín klínem a brání se, že jiní to přece dělají taky.

    Pokud to ale byla jen ironie, omlouvám se za nepochopení 😉

  5. Ironie? Kdepak. Ironie to nebyla – prislusnou dobu jsem sice nezazil ale socialismus si zive pamatuji i na vlastni kuzi. Kdyz vidim jak se Gottwaldovi naslednici – zastupci dnesni KSČM rozciluji, co si to pan premier dovolil, dela se mi spatne. Kdyz pak o nejakou chvili pozdeji vidim dokument jak se ta sama komunisticka strana staratala nase piloty, vojaky na zapadni frote… v Jachymove, tak s Vlastimilem souhlasim – sice si nemyslim, ze bratri Masinove byli stejni hrdinove jako treba gen. Faitl a jemu podobni, ale nasli odvahu postavit se rezimu a odejit – coz v te dobe nebylo tak jednoduche.

  6. MiZi> Přesně tak, souhlasím. Ironie to nebyla. Nechci nutně poměřovat Mašíny a třeba právě piloty RAF (kteří jsou pro mě hrdiny). Jenom by se o tom mělo mluvit. Nadzvedlo mě ze židle to nechutné extempore KSČM…

Komentáře nejsou povoleny.