Kolik u vás stojí MHD?

Jsem sice závislý na autě a zřejmě bych bez něho měl hodně nepohodlný život, ale od té doby, co jezdím občas pracovně do Brna, oceňuji městskou hromadnou dopravu. Občas jí řeknu „socka“, ale rád do nějakého jejího vozidla nastoupím, protože je to prostě dobrý vynález, které podle mého funguje velmi dobře.

Včera jsem jel do hospody na druhém konci města, na zastávce jsem zjistil, že mám přesně 11 korun. Ano, lístek stojí 12… Takže jsem šel pěšky. Byl jsem tam za dvacet minut, asi sedm minut po trolejbusu. Takže v Opavě není problém všude dojít pěšky, což samozřejmě víme a jsme na to hrdí… 🙂

Ne tak v Brně, tam už to fakt nejde. A asi dvakrát jsem jel do centra autem – už to samozřejmě neudělám (nedělám to ani v Opavě). Nejenže je hodina parkování dražší než lístek na socku, ale především není kde zaparkovat.

Proto myslím, že jezdit MHD je prostě výhodné. V zimních měsících tam získáte nezbytnou imunitu vůči všem virovým onemocněním, v nočních hodinách zase poznáte zajímavé lidi. Ale ne… vážně. Zajímá mě hlavně, kolik stojí MHD u vás?

Město Cena základního lístku (dospělý, přestup) Podrobnosti – web DP
Brno 15 Kč, přestupní, 2 zóny, 60 minut MHD Brno
Opava 12 Kč, jedna jízda MDPO
Praha 26 Kč, 75/90 minut, kombinace více pásem DPP

Jak je to s místními podmínkami? Tak třeba v Opavě si lístek kupujete vhozením mincí do automatu až ve vozidle – vyjede termopapírek. Neexistují klasické jízdenky, domorodci mají elektronické peněženky, ze které se po přiložení na čtečku (nad mincovníkem) odečte cena za jízdné (samozřejmě nižší, než když si kupujete lístek přímo za peníze). Nemáte drobné? Máte smůlu, řidiče se rozhodně neptejte, nepomůže vám, není banka. Bez peněženky nelze využívat přestupování, pokaždé si kupujete nový lístek, což je se docela prodraží (proto chodím často pěšky, všude to máme… ale to už jsem psal…;-))

V Praze musíte mít lístek už při vstupu do prostor za turnikety, bacha na to, pokud tam jezdíte jednou za uherák. Pokuty jsou docela drsné. A krtek je prostě výhoda… 🙂

Vozidla, historie a okolnosti provozu MHD v jednotlivých městech mají své webové stránky a muzea, neřkuli přímo záznam ve Wikipedii. Je to často velmi zajímavá historie a má hodně fanoušků – třeba je to tip na výlet.

10 komentářů u „Kolik u vás stojí MHD?“

  1. V Brně se zaparkovat dá, obzvláště s malým autem. Stačí vědět kde a nesmí ti vadit ~7 minut dojít pěšky.

    Ale s pohodlností vlaku a následného MHD se cesta autem prostě nedá srovnat.

    Po Brně autem nejlépe od deváté večer do šesté ráno.

  2. Jednou jsme utíkali někde v Holešovicích a potřebovali jsme na nádr, tak jsme to vzali bez lístků přes metro, až pak jsme si uvědomili, že jsme přešli nástupiště 😀 Naštěstí to dopadlo dobře.

  3. Mě naprosto fascinuje kupování jízdenek přes SMS (Praha). Pošlete kód na správné číslo a máte za 25Kč (cena SMS) lístek na hodinu (přesnou cenu ani čas si teď nevybavuji). Nemusíte hledat drobné, hádat se s řidičem a ani čekat na trafikantku. SMS mi zatím vždy přišla během jedné minuty po odeslání zprávy. Celé to má jen jednu chybičku – SMS si musíte zaslat před vstupem do metra (není signál) a je také vhodné mít nabitý mobil pro případ kontroly.

  4. Zapomněl jsi i na Ostravu černou, přestupní na 15 min za 10,- a na 45 min za 15,-; což je si myslím vcelku slušné. A pokud někdo není líný jako já,tak si samozřejmě vyřídí měsíční. Sice se tím moc neušetří,ale člověk nemusí pořád hledat ty zatr.. drobné.
    S tou imunitou … no,nevím.

  5. U nás teda MHD nemáme,ale do práce mě bus stojí 20Kč tam i zpět,( takže 10 Kč jedna jízda). Na kole to zvládám za 10min.A je to zadarmo:-) Jinak pěšky to zvládám za 20 minut

  6. to SKELET:
    ak ti neco na kole trva 10min a pesi 20min tak mi z toho vycházi, ze chodis na kole jak zelva alebo peso jak jaguar … to co mi trva na kole 15min prejdu pesi (normalne chuze) za priblizne hodinu …

    len tolko ze ti neverim 🙁

  7. PaySec provozuje ČSOB. Nerozumím otázce. Ano, mám ho, ale moc nepoužívám, zatím. Dá se využít pro koupení lístku v ČD. Ještě někde jinde lze koupit jízdenku?

Komentáře nejsou povoleny.