Jak opravit adaptér k notebooku

Kabel k adaptéru se mi v ohybu lámal, což jsem zpozoroval už dávno – doufal jsem, že vydrží, ale nevydržel. Ve čtvrtek odpoledne se přepálil a baterka se vybila zrovna během instalace nové Mandrivy 2008.1. Tak jsem se rozhodl, že ho na radu Ivana rozdělám („To zvládneš i ty“) a dráty znovu připájím.

Varování: elektronici, elektrotechnici, slabo- i silnoproudaři, prosím, nečtěte. 🙂

Připravil jsem si pájku, která má asi tak třicet let a odpájel jsem s ní spoustu věcí, když jsem si hrával s audiotechnikou, stavěl modelovou železnici nebo z ABC mladých techniků a přírodovědců páchal nějaký návod.


Obrázek: adapter 010.jpg

První problém byl, jak tu mrchu rozdělat. Nějaký nožík nebo šroubovák – na to zapomeňte. Plast je měkký, takže šroubovákem ho sice zdevastujete, ale nerozlomíte. Štěrbina je plytká, takže nůž z ní vyklouzne a vy si ho tak maximálně vrazíte do dlaně. Tak malou pilku nemám, tak jsem použil nůž na měkké sýry, který má zoubky jako pilka. Tím jsem adaptér řezal v čele, až umělohmotné piliny lítaly. Předtím jsem ještě ucvakl přehořený kabel a seřízl gumový bazmek, který měl zabránit jeho zlomení (sic!).


Obrázek: adapter 008.jpg

Až vznikla pořádná škvíra, zapáčil jsem šroubovákem – nakonec obě půlky povolily a začaly se oddělovat. Podařilo se mi je nezlomit, ale vzhledem k celkovému stavu to až taková výhra nebyla. 😀


Obrázek: adapter 009.jpg

Takže jsem extrahoval obsah – trafo v kovovém pouzdru, na jedné straně vstup ze zásuvky, na druhém místo, kde byl do plošného spoje napájen kabel.


Obrázek: adapter 005.jpg


Obrázek: adapter 006.jpg

Levačkou jsem přitlačil krabičku na stůl a zbylými prsty jsem uchytil dráty do kleští a táhl směrem ven. Pravačkou jsem přiložil pájku a roztavil cín, kterým to bylo chycené – po chvilce jsem oba kousky dostal ven (snažil jsem se pájet krátce, abych to celé nespálil).


Obrázek: adapter 002.jpg

Horší to bylo obráceně, ale po chvíli ***vování se mi to povedlo a oba vodiče jsem dostal na původní místa. Dokonce se mi konce podařilo pocínovat, takže vodivost byla v pořádku.


Obrázek: adapter 001.jpg


Obrázek: adapter 003.jpg


Obrázek: adapter 004.jpg

Pak jsem to celé vrátil do krabičky, bohužel jsem už nemohl použít gumový „špunt“, který zabraňoval vytržení a násilnému ohýbání kabelu. Taky jsem nenašel elektrikářskou pásku, takže jsem adaptré jen scvakl pomocí umělohmotných pásků, které slouží ke svazování kabelů pod stolem – takové ty, které „jdou jenom tam“ čili nastaví se napevno a nejdou rozpojit (jen rozříznout).


Obrázek: adapter 007.jpg

Nicmoc, ale adaptér držel a po několika hodinách práce byl použitelný. Zapnul jsem ho do prodlužovačky s vypínačem (zatím vypnutým), připojil notebook a zapnul.

Nebouchlo to. 🙂 Po chvilce se adaptér začal zahřívat, což je dobré znamení. Notebook měl zřejmě ještě něco v baterce, bohužel nesvítila dioda pro nabíjení, což se za chvíli projevilo vybitím.

Tak jsem se v pátek ráno sbalil a jel jsem do Bohemky koupit originální adaptér HP za cca 800 Kč. Vykašlete se na domácí kutilství, je to zbytečné. 😉 😀

15 komentářů u „Jak opravit adaptér k notebooku“

  1. 800 korun je ještě docela dobré. Mě přestal fungovat adaptér k hpnx7400, který stojí (originál) asi 2500 korun. Vtipné je, že za 3000 korun se dá koupit originální cestovní baterie od HP a je k ní adaptér zdarma. Naštěstí jsem na adaptéru zporozoval hrbolek v kabelu „za trafem“ přičemž kabeláž porušena nebyla. V neděli večer jsem volal na servis, sdělil nějaká čísla a v úterý dopoledne mi přišel nový adaptér z belgie, s tím, že jsem vadný odeslal na centrálu.

  2. Ty vole, už když jsem viděl fotku „rozdělaného“ adaptéru bylo mi jasné, že to nedopadne dobře. Příště to opravíme u mně, měl jsem přesně takovou věc za hodinu hotovou a bylo to jak fungl nové – včetně špuntu. Tedy až na chybějící horní kryt, který majitel nedodal, takže jsem to zacementoval elektrikářskou páskou :D.

  3. Mně se to podařilo opravit ještě na vnější části adaptéru. Rozřízl jsem obal toho kabelu, přidal drátky z jiného kabelu a omotal to páskou. Teď už s tím raději vůbec nehýbu. A hledal jsem na netu – pro HP nx9020 se už adaptér ani sehnat nedá. A pokud by se někde sehnat dal, bude dražší, než notebook samotný.

  4. Jednou jsem si doma zapomnel pajku a potreboval jsem neco velice nutne zaletovat. Poslouzily kombinacky, hrebik a plynovy sporak. Byl to sice mazec, ale i tak si troufam rict, ze to bylo zapajene lip 😉

  5. Ty jo Vlasto, to je dilo, ale mohlo to dopadnout hur. Ale jak rika jeden kamarad elektrikar, co shori, neshnije…

  6. Chce to mít typ, který mají i kolegové a kamarádi, aby se to dalo na víkend půjčit… 😀

  7. No tak to jo to je teda návod profíka, už jsem pár adapateru rozebral, ale ne žádný takovým zpusobem že by se hned každý bál vzít dorku na tožto ještě zapojit do zásuvky

  8. Jsem taky zrovna dnes rozebral svuj a spravil jsem si ho 🙂 njn mam na to skolu :D:D

  9. čau takovej adaptér mám doma mohly by ste mě říct co má za hodnoty volty a ampéry abych věděl kolik to má ukazovat 🙂

  10. Ahoj, takových adaptérů jsem opravil „mraky“. Stačí použít ty správné nástroje, aby adaptér po opravě nevypadal v hrozném stavu. Stačí si sehnat tenký řezný kotouček a použít malou flexu… Opetrně po obvodě oříznout. Po vnitřní opravě stačí vzít tavnou pistoli, po obvodě nanést tavnou hmotu. Necháte zastydnout. Dále stačí vzít smigrl, leštící kotouč aj.- vyhladíte do roviny. Adaptér téměř jako nový…

  11. Jiří, hodnoty jsou vždy uvedeny na obalu adaptéru. Pokud je tam nemáš, nebo nejsou čitelné. Doporučuji google.

  12. Teda vy jste ale nemehla :-)))))) Ja jsem si to opravila sama a delam to uz roky, protoze mi vzdy tak po roce u kazdeho notasu adapter odejde. Pokazde se nekde prelame. A to jsem blondyna.
    Rozriznu, pripajim, zalepim cernou el. paskou :-)) A je to. Je mi jedno jak to vypada, hlavne ze funguje.

  13. Ty vole ja to umorne rozeberu jak vul a on to takhle zabije no konec 😀

Komentáře nejsou povoleny.