Krtek v Praze – Petřín

Po návštěvě Žižkovského vysílače a Staroměstské radnice jsme se vydali na další z mnoha pražských věží – Petřínskou rozhlednu. Tam jsem dosud nebyl, takže to pro mě byl první zážitek. A dlužno říci, že jsem si po chvíli připadal jako naturalizovaný Pražák: byla neděle, všude proudily davy, voněly párky, dámy pily kávu, pánové důležitě fotili a všichni sledovali lanovou dráhu, která téměř neslyšně plula nahoru a zase dolů. Jedna pražská neděle na Petříně (domorodecky „praská naďala“ ;-))

Začátek: Krtek v Praze – Žižkovský vysílač, Staroměstská radnice

Cestu tam jsme absolvovali krtkem („Krtek krtkem“) a pozemní dopravou. Zlatou kapličku jsem vyfotil jen z tramvajé.

Krtek v metru

Krtek v metru

Národní divadlo z tramvaje

Národní divadlo z tramvaje

Na Petřín se lze nechat vyvézt, ale ochudíte se o krásné zpocení, které si vychutnáte, když jdete pěšky. Varování: je to kopec, takže se jde do kopce. V polovině je socha Karla Hynka Máchy, který se mi zdál nějaký bledší, než jsem viděl na starších fotkách – ale jistě to nebude, jak tvrdí zlé jazyky, kvůli novému filmu. Možná je to kvůli rodinkám, které se u něj, s ním, vedle něj a kolem něj fotí. Mám pocit, že některé jsme už někde potkali… 😉

Lanovka, Hradčany

Lanovka, Hradčany

O lanovce psát nebudu, beztak bych vycházel z Wikipedie – čtěte sami.

Lanová dráha na Petřín

Lanová dráha na Petřín

A to je ona – Petřínská rozhledna. Malá Eiffelovka se svým vlastním osudem. Zaujal mě systém schodů – oba směry (nahoru a dolů) se prstencovitě proplétají, takže se nemačkáte a neuhýbáte – jdete prostě stále stejným směrem. Najde se občas nějaká trubka, která nerozumí modré šipce, ale tak je to všude. Rozhled je skvělý – a jiný než z vysílače na Žižkově.

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna - pohled dolů

Petřínská rozhledna – pohled dolů

Klasický kýč dostává jiné rozměry a tak trochu ztrácí kýčovitost a získává na realitě. Rozhodně je mi milejší. Pěkně na dlani, vypadá jako papírový model – je vidět spousta detailů a hlavně prostor, ve kterém se nachází.

Pražský Hrad z lepší strany

Pražský Hrad z lepší strany

Karlův most

Karlův most

Závěrem zmínka k Českým drahám. Tam i zpátky jsem jel vlakem InterCity, v prvním případě jsem si jízdenku koupil v shopu, kde je k jízdence automaticky místenka. Ve druhém případě jsem si místo vybojoval, protože jsem na Hlaváku rychleji obíhal překážky (celý ten moloch je v rekonstrukci). Cesta proběhla v pořádku, i když klimatizace je stále hudbou 22. století. Měl jsem nabitý notebook a něco ke čtení, takže cesta ubíhala docela rychle a na Sviňáku jsme byli včas, což je téměř zázrak. Přípoj do Opy čekal ještě na vlak z Brna, ale tam už deset minut nehraje roli. Takže jo, když se chce, je cestování vlakem funkční, pohodlné a téměř by se řeklo zábavné. Uvidíme, jak moc se Českým drahám bude chtít. Na závěr odkaz na virtuální prohlídku svinovského nádraží.

Odjezd ze Sviňáku do Opy

Odjezd ze Sviňáku do Opy

1 komentář u „Krtek v Praze – Petřín“

  1. cool, Petřín máme taky v malíku, každopádně doporučuji návštěvu zrcadlové bludiště, tam se parádně v odrazu „hubne“ 🙂 a stále čekáme na foto tvé průvodkyně!

Komentáře nejsou povoleny.