Krtek v Praze – Žižkovský vysílač, Staroměstská radnice

Byl jsem v Praze. Cítíte tu sílu a mocnost, kterou ta věta obsahuje? Já ano. Nevzhlížím ku Praze, není proč. Je to špinavé město plné cizích lidí; máte tam tolik známých, že když tam potřebujete přespat, nikdo vás neubytuje, protože bydlí moc daleko. Všechno je monstrózní, všude jsou uřvaní Italové nebo bezdomovci a každou chvíli potkáte „selebritu“ nebo aspoň televizi. Ale je to halt naše hlavní město, was kann man dagegen tun? Wien ist Wien…

V sobotu pršelo, takže jsme víkend strávili relaxem – vařením, jezením a spaním. Večer trochu televizní „zábavy“, prostě typický víkend. Venku bylo tak, že bys jezevčíka nevyhnal, protože by nasákl. Chcalo a chcalo. Prý v Praze tak dlouho nechcalo, jak chcalo teď, když jsem přijel. To mě, ehm, těší. 😀

Ale vážně, děcka. V nedělí žádné válání, muselo (a chtělo) se na výlet. Vždyť Matička čeká, byl by to hřích, neřkuli? Protože jsme začali navštěvovat rozhledny a věže, pokračovali jsme v tomto duchu také v Praze. Cíle tedy byly jasně stanoveny, alespoň pro minulou neděli: Žižkov, Staroměstská radnice a Petřín.

Žižkovská televizní věž

Je to obdivuhodné dílo. Kabiny rozhledny jsou ve výši cca 93 metrů, ovšem není to rozhledna – jedná se hlavně o vysílač. Nahoru se jede několik málo sekund rychlovýtahem, základní vstupné je docela vysoké – 150 Kč, ovšem bez brožury klesne na 60 Kč. Studenti mají slevu, pokud jim není více než 26 let (což platí i jinde). Rozhled je skvělý, i analfabet se po deseti minutách zorientuje a začne Prahu trochu poznávat. Je prostě jako na dlani. Stránky věže jsou www.tower.cz.

Žižkovská televizní věž

Žižkovská televizní věž a její mimina

Mimina

Mimina

Ještě před

Než jsme přišli k vysílači, zaujal mě nezvyklý kostel až chrám. Našel jsem, že se jedná o kostel Nejsvětějšího srdce Páně Josipa Plečnika, který se pozitivně podepsal na vzhledu nejen Prahy.

kostel Nejsvětějšího srdce Páně

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně

kostel Nejsvětějšího srdce Páně - interiér

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně – interiér

Klasika – Staromák & radnice

Vyšlo to shodou okolností, že se blížilo poledne. Zrovna jsme mířili do centra, a tak jsme tady stihli pársekundové pásmo stařičkého rituálku, potlesku turistů a celkový zmatek.

Orloj

Náměstí & Orloj

Co už pro mě bylo méně klasické a očekávané, byla radnice jakožto rozhledna. Nenapadlo mě, že je veřejně přístupná; ale je to tak. Vstupné je stejné jako jinde na podobných atrakcích, lidí normálně – chvilka stání ve frontě, nahoře proplétání mezi lidmi. Nahoru nevedou klasické schody, ale plošina po obvodu věže. Není to ale kvůli vozíčkářům (ti mají výtah), protože v poslední fázi je točité schodiště pro jednoho člověka.

Schody na Staroměstskou radnici

Schody na Staroměstskou radnici, krtek v kleci

Ještě k výtahu. Stavba stará několik set let je uvnitř normální budovou pro úředníky, věž má středověký pel, ovšem výtah je lahůdka. Když stojíte dole a on právě odlétá nahoru, připadáte si jako pod startující raketou. Nevím, koho to napadlo, ale je to skvělý kontrast – stará věž a prvek technologie. To se mi moc líbilo. 🙂

Výtah na Radnici

Výtah na Radnici – raketou k výšinám

Nahoře je fakt pěkný rozhled, myslím, že to i německého turistu dojme. V dáli je zmiňovaný vysílač, který jsme navštívili jako první bod naší Tour de Prag.

Na obzoru Žižkovský vysílač

Na obzoru Žižkovský vysílač

Detail vysílače

Detail vysílače

Samozřejmě jsem si musel vyfotit také národní kýč, abych odjel s pocitem, že „jsem měl fakt skvělé světlo a lepší fotku jsem udělat nemohl“. Hehe.

Hradčany

Je tam král Václav?

Krtek a Hradčany

Krtek a Hradčany

Ksicht

Ksichty, to by mi šlo

Nejenže bylo zvoleno špatné datum (nebo špatný počet českých hlav), ještě je to vidět obráceně. Takže opakování: 21. 6. 1621 (2× 21, nepleťte sem 27) bylo na tomto místě, tedy na Staroměstském náměstí, popraveno nikoliv 21, alébrž 27 českých pánů.

Místo popravy

Místo popravy

A takhle vypadáte, když civíte na Orloj. 😀

Pohled dolů

Pohled dolů na náměstí

Na Radnici zrovna začala výstava fotografa Josefa Koudelky Invaze 68. O snímcích se hodně mluví a staly se významným materiálem při vzpomínce na události roku 1968. Jsem rád, že jsem výstavu navštívil.

Pokračování: Krtek v Praze – Petřín

1 komentář u „Krtek v Praze – Žižkovský vysílač, Staroměstská radnice“

  1. tak počasí v neděli jasně vyšlo, my jsme byli na vysílači na Vánoce 2007, shora pěkné rozhledy na zářící Prahu v zimním oparu; ad raketa – supr záběr jak z Armageddonu 🙂

Komentáře nejsou povoleny.