Spokojenější web. Pokud Google dá

Už jsem opravdu dospěl k závěru, že další nenáviděný gigant bude Google. Divadýlko s novým prohlížečem, o kterém psal celý web, ačkoliv ještě nebyl na světě, mě utvrzuje v tom, že „googleting“ (Google marketing) funguje skvěle – všichni se mínili posrat, aby zjistili, že to není nic nového, ale jen šikovný mix. Takhle to donedávna dělal Microsoft, dokud ho kopání do kotníků neprobralo z letargie.

Google vás sleduje – víte, kolik má služeb? Několik desítek a většinou vám stačí jen jeden účet, totiž ten, který jste zřejmě získali, když před lety Google zval „jen některé“ do své supermoderní poštovní schránky GMail, kterou nabízel o velikosti dva gigabajty. Tehdy nabral základnu (protože pozvánka byl jen skvělý marketing), která se sama rozšiřuje – všichni chtějí být googline („online“). A protože všechno funguje a je to zdarma, davy se hrnou, data jsou v online aplikacích na webu, kde „jsou v bezpečí“. (Datacentra v pustině na ledovém severu, kde se nemusí řešit chlazení, mají už snad skoro všichni včetně MS.)

Divím se, že se nikdo nepozastavuje nad tím, jaké množství dat Google už shromáždil a co všechno z nich lze vyčíst. Nezajímá to demografy nebo sociology? Co na to psychologové a strážci obecního blaha?

Onehdá jsem se dostal na stránky, které mají v názvu „spokojený život“, je to nějaká farmaceutická firma zřejmě. Ale má smůlu, resp. uživatelé používající moderní prohlížeče. Stránka byla nahlášena jako zákeřná a útočná a prohlížeč ji odmítne zobrazit. Komu byla nahlášena? No přece Googlu.

Google – nebezpečná stránka

Pokud kliknete na výsledky vyhledávání v Googlu, předáváte „jim“ množství informací. Ale co už se tak neví, je fakt, že spoustu informací také nedostáváte. V tomto případě se [z výsledků vyhledávání] nedostanete na stránky jedné firmy (to lze změnit v nastavení prohlížeče, který může tento stav ignorovat), jindy zase dostáváte zkreslené – nebo řekněme ovlivněné – výsledky vyhledávání.

Google – bezpečné prohlížení

Sami si můžete nastavit, co vám má Google skrýt. Pokud víte kde. Má to být součást rodičovské ochrany nebo řízeného blokování. Ale jak víme, Google nemá problémy cenzurovat výsledky pro Čínu nebo jiné země. Víte, co cenzuruje vám? A víte, co o vás všechno ví? Stačí jen spojit určité množství informací a hledat v nich souvislosti. zatím si všichni myslíme, že to Google nedělá. Ale je tomu skutečně tak? Jak to zjistíme?

Rada typu JFGI – Just fucking Google it – tedy „Však si to, kurva, vygoogluj“ zde neplatí… 😉

8 komentářů u „Spokojenější web. Pokud Google dá“

  1. Vlasto, a co když ten Spokojený život byl jen další hacknutou stránkou s nasazeným spywarem? Stejně jako nedávno Marigold a další české servery. Majitelé se také nejprve divili, co to Google zlobí. Ale jen do té doby než zjistili, že mají už dávno hacknutý Wordpres a jejich stránky slouží pro šíření malware.

  2. Vědomě jsem se dopustil jisté generalizace – musel jsem si to celé pročíst, abych pochopil, kdo a proč mi brání vstoupit na stránky, které mě zajímaly sice jen povrchně, ale přesto. Jde mi spíše o to, že Google už se používá jako antivir (velká nadsázka), aniž by o to kdokoliv stál. zatím stačí odstranit příčinu problému a hlášení předpokládám zmizí.

    Ale zajímá mě, jak dlouho (krátce) bude trvat, než se tohle stane konkurenční zbraní a nebude stačit jen odstranit příčinu, ale zaplatit, aby se člověk podobnému útoku vyhnul.

    Ještě větší nadsázka…

    Vy jste Vlastimil Ott, že? Zdravíčko! Kromě běžné nudné reklamy vás chceme upozornit,

    • že vám píše paní XY z banky, podle kalendáře jste tam byl 20.6. a další schůzku máte plánovanou na 10.9.;
    • že na váš příspěvek v konferenci reagoval pan AB, který se zná s vaším kolegou z firmy – proto jsme vám pana AB přidali do knihy adres – pokud se s ním chcete setkat, má volnou v pátek ve 12:30;
    • že z výsledků vyhledávání určených pro vás jsme vyřadili dalších 35453 odkazů, které jsou považovány za škodlivé;
    • mezi škodlivý obsah, který není indexován, byly zařazeny vaše fotografie 100_4596.jpg a 100_4565.jpg, lokalizované do oblasti „Opava koupaliště“ pořízené 23.7. 16.20 a 23.7. 16:45; pomocí Google World a analýzou úhlu expozice bylo zjištěno, že jste porušil soukromí JK; dotyčná byla o tomto stavu informována;
    • analýzou dalšího materiálu, který jste nám dobrovolně poskytl, bylo zjištění, že vaše vozidlo registrační značky CZ 2T4 5763 parkovalo ve dnech XY v zákazu stání podle zákona vaší země Česká republika;
    • děkujeme za vaše pozitivní hodnocení videa IH na YouTube a těšíme se, že natočíte více než 1 videa, která jste doposud nahrál;

    ..ale to už hodně přeháním. 🙂 Jenže Google spoustu toho může zjistit už dnes. Například nevím, a dost by mě to zajímalo, jestli má fakt všechna data z mého účtu pohromadě. To by jim muselo stačit, je toho dost…

    Jméno, Příjmení, doména, podle ní adresa, tu najdou na mapě, na své doméně mám fotky, napsal jsem články, studoval jsem školu, diskutoval jsem všude možně. Nemají data o zdraví a penězích.

    Hm.

    • No… U tebe si to najdou v doméně… u mě si to najdou přímo ve WHOIS záznamu k IP adresám.. 🙂 A pokud vím, tak.. slyšel si o Google Health? 🙂

  3. Jo takovou úvahu jsem už také měl, ale na rozdíl od Vás jsem se jí nepokusil sepsat. Jenom jsem nakonec došel k jiným závěrům.
    1. Dnes je módní na Google nadávat – ovšem, nejsou žádní svatoušci, ale nejsou ani horší než ostatní firmy (vč. těch postavených na OS sw)
    2. Google sice má přístup k leckterým informacím o mne, ale to mají i jiné firmy (a dnes vlastně všechny), a některé i mnohem lepší – v čele s bankou vedoucí moje účty. Soukromí je jen iluze i bez google.
    4. Svoje živá data sice nechávám v „bezpečí“ na serveru, ale kopii mám na lokále a jednou za měsíc je zkopíruji na médium, které založím do skříně. Ani ne tak kvůli chybě HW, což byl dříve nejčastější děvod k záloze, ale hlavně, kdyby si provozovatel služby rozmyslel svou další činnost.

    • Google se od bank liší hlavně tím, že je progresivní a funguje globálně a v reálném čase. Banky jsou konzervativní a zajímají je jenom peníze. Co zajímá Google? A co jej bude zajímat za pět let?

  4. Tak trochu nechápu Tvoji motivaci – proč běduješ nad tím, že Google získává data? Vždyť ho používáš!? Většina světa taky. Pokud někomu tak moc vadí získávání dat, tak může používat něco jiného. Tím se vyhneš sběru toho, na co jsi kliknul.

    Google sbírá data i jinak – pomocí botů a díky referrerům (reklamní a statistické bloky). Ale jsme zase u toho – člověk si musí dávat pozor na to, co o sobě napíše na internetu. Pochopitelně, pokud někde „zapomene“ nějakou citlivou informaci, Google ji zařadí do indexu. A ochrana proti sledování pomocí všudypřítomných kousků kódu Googlu na stránkách je blokování cookies (lze blokovat i vybrané cookies a nepřijít o výhody této technologie).

    Mimochodem – sbírání dat z toho, na co jsi kliknul lze jednoduše vypnout. Google to AFAIK implicitně nezapíná a můžeš si to zaktivovat ve chvíli, kdy jsi přihlášen (a zapneš si historii webu). Podobně tak můžeš ve Firefoxu vypnout kontrolu „útočných“ stránek…

    • Tak trochu nechápu Tvoji motivaci – proč běduješ nad tím, že Google získává data? Vždyť ho používáš!? Většina světa taky. Pokud někomu tak moc vadí získávání dat, tak může používat něco jiného. Tím se vyhneš sběru toho, na co jsi kliknul.

      Problém je v tom, že než si člověk mohl uvědomit, co všechno Googlu sděluje, už mu to sdělil. A protože ho používá „většina světa“, je dost nepraktické ho nepoužívat. Dneska je to jen povzdech, protože Google je přece hodný strejda. Mě zajímá, co se stane, až Google změní strategii a začnou ho pořádně zajímat třeba peníze právě té většiny světa, kterou má (bude mít) pod palcem.

      Mimochodem – sbírání dat z toho, na co jsi kliknul lze jednoduše vypnout.

      Asi jo. Jednou to bude nastavené, třeba „z důvodu vaší bezpečnosti, o kterou pečujeme“ natvrdo a nevypneš to. Spousta lidí mávne rukou, no a co…

      A to mě právě zajímá – kdy si tohle majorita uvědomí. Tuším, že nikdy.

Komentáře nejsou povoleny.