Server Dopravní info – těžký bude jen začátek?

Nedávno byl spuštěn nový portál Dopravní informace. Politici v televizi o něm říkali, že je „státní“, což se mi trochu ekluje, ten přídomek mi zní jak z názvu státní policie. Oni ovšem měli na mysli, že stát zajistí jeho provoz a především stabilní a pravidelný přísun aktuálních dopravních informací. Tak jsem se na něj ještě ten den chtěl podívat…

..byl přetížený, jak jinak. Pak jsem se na něj dostal v dalších dnech a zarazila mě otřesná „vstupní stránka“ jako z roku 1999, kde se vysvětluje, co to je, kdo se o to stará nebo starat bude; nakonec musíte kliknou na tlačítko Pokračovat. Není to ani tak portál jako spíš webová aplikace – jádrem jsou mapy a aktuální informace. Na mapě je vidět (má být vidět), co se kde děje – jednotlivé události mají své typické ikony (práce na silnici, uzavírka, objížďka, nehoda).

Portálu se vytýká skutečnost, že všechny tyhle informace se nedostanou k řidičům – jakmile jste na cestě, máte už smůlu. Technicky by to šlo načítat na mobilu, ale to nedělá každý, načíst takové množství dat (nebo to činit pravidelně) je docela drahý špás.

Druhý nápad je dostat data do navigací – tu ovšem má spíše jen někdo, i když je to jistě skvělá věc, nelze říct, že by byla masově rozšířená. Tato myšlenka si konkuruje s projektem Českého rozhlasu, který své dopravní informace do navigací již posílá. Nemluvě o klasické rozhlasové relaci Zelená vlna.

A právě Zelenou vlnu jsem ráno poslouchal. Stejně jako včera, kdy jsem jel do Brna – ráno doma poslouchám, co se děje, abych do toho pak stejně vjel. 😀 (Tak jsem se minulý týden nevyhnul zácpě na dálnici.) Dneska jsem nikam nejel – a jsem rád. Na „mé“ trase Opava – Fulnek – Odry – Libavá – Olomouc se stala vážná nehoda. Na křižovatce ve Fulneku nedalo osobní auto přijíždějící od Suchdola přednost kamiónu od Ostravy. Ten při srážce zasáhl i školní autobus přijíždějící od Opavy – jezdívám za ním nebo ho aspoň potkávám.

Nehoda u Fulneku na serveru Dopravní informace není

A dopravní portál? Nic. V aktualitách nic, na mapě nic. Žurnál to hlásí v několika zprávách po sobě, je to na iDnes a Aktuálně, ale na serveru Dopravní informace ne. Nejde přitom „jen“ o fakt, že je to vážná nehoda – jde taky o to, že ta křižovatka je opravdu významná a zpráva o jejím zablokování má podle mě vysokou prioritu. A také jde o to, že portál – ačkoliv ve „zkušebním provozu“ – neplní svůj účel. Protože Český rozhlas, iDnes i Aktuálně čerpají z jednoho zdroje: Policie ČR.

1 komentář u „Server Dopravní info – těžký bude jen začátek?“

  1. a všechno se schovává za titulek ZKUŠEBNÍ PROVOZ 🙂 ale do budoucna snad funkci portálu vychytají

Komentáře nejsou povoleny.