Novosedelské vinobraní 2008

Počasí sice nepřálo, ale na zábavnost Novosedelského vinobraní 2008 to nemělo zas takový vliv. Déšť byl sice nepříjemný, ale člověk si zvykne, že chčije zrovna tehdy, když chce být venku (a druhý den, když už má jiný program, jako např. odjezd, je hezky).

Ve fotogalerii najdete pár fotek a pokud vás napadá, že jste je už někde viděli, tak to bylo v galerii z akce loňské. Neboť tradice se stává tradicí až tehdy, je-li zapamatovatelná a rozpoznatelná. Hrábě umí stále stejně blbě česky a má tendence poddanstvo komandovat auf Teutsch, hráběnka stejně okázale kyne rukou s číší burčáku. Opět jeli v čele průvodu, který se vydal po největších vinařstvech novosedelských, aby tam udělili právo vinařské. Vinař obtěžkaný hráběcím lejstrem jest povinován nabízet jen kvalitu, žádné patoky, aby se z toho konzument nepo-, ve sklepě má mít uklizeno a má se nabízet i okolojdoucím (jedoucím).

Průvod – vinou deště kratší než loni – tedy obejel známou trasu. Nový byl Bakchus, anžto pak doktor dentista prý svou božskou kariéru ukončil. Náš nový bůh má knírek a suitu lepých děv v barevných hábitech kol sebe – byly-li to dcery, pak tedy někteří bohové musí být šílení. 🙂 Ale to je pochvala, samozřejmě, tato rozjařená skupinka tvořila protipól komisní vrchnosti.

Začátek celého průvodu jsem nestihl, fotky tedy fotil Ivo – před radnicí proběhla krátká divadelní hra s bojem. Zřejmě se jednalo o profesionální chuligány, soudě podle délky vlasu a gest. Oproti loňsku je to novinka, prý se líbila. Náš drahý otec opět nastoupil se záclonou pod krkem do role správce hráběcích viničních tratí a kriticky nutno podotknout, že příliš odporu proti panské vůli nekladl a jho závazků přijímal s až odevzdaným výrazem.

Obecní policajt se už nevešel do uniformy (no, moc forma to tedy nebyla), takže povýšil na biřice a docela mu to seklo – možná by to bylo i na nějakou filmovou roli?

Průvod se tedy po skončení přesunul na obecní sál, kde došlo k předání závěrečné zprávy, tedy hrábě po tour de burčák pochválil, pokáral, potancoval a nakonec poodjel. Chudina se mohla bavit. 🙂

Večer byla ohlášena hudba u Kovacsů, ale kromě nás ji tam nikdo nečekal, sklepy plné cizích lidí, tak jsme zamířili do sklepa. Jak jinak…

Čtete seriál

Dočetli jste jeden díl seriálu Vinobraní. Tohle jsou další:

Fotografie k článku

K článku existuje více fotek. Prohlédněte si je v galerii.

2 komentáře u „Novosedelské vinobraní 2008“

Komentáře nejsou povoleny.