Ach jo – zase půl sedmé… klávesnice začíná vzdorovat

Každý večer o půl sedmé mě jímá vztek.  I když to někomu může připadat směšné či vtipné, jedná se o vážnou věc, která mi zhoršuje kvalitu života.

Koupil jsem si v létě s novým počítačem také trochu lepší klávesnici. Je to přesněji řečeno bezdrátový set klávesnice a myši Genius ErgoMedia R710. Klávesnice mě oslovila hlavně tím, že:

  • nemá dráty 🙂
  • je pěkná
  • má dostatek doplňkových kláves, které mají smysl
  • má vlevo kolečko pro posun stránky – nemusím si lámat ukazovák pravé ruky, můžu si lámat palec levé 😉 – každopádně je to mnohem pohodlnější, ruka leží volně a nenamáhám tak moc šlachy na pravačce (ano, bojím se RSI); ono je to sice kolečko, ale lze ho také jemně vyklánět do stran, spíš cvakat
  • myš je kvalitní, velká a dobře padne do ruky
  • nabíjení je řešeno připojením myši ke kabelu (resp. obráceně, hehe) – ta pak funguje jako nabíječka, po nabití je možné ji vypojit a jakmile se klávesnice vybije, stačí prohodit baterie a nabít je stejným způsobem.

Bezdrátový set klávesnice a myš ErgoMedia R710

Všechno zní ideálně – dokud se nepřiblíží 18:30. Zhruba v té době přestává klávesnice fungovat – nereaguje na stisknuté klávesy, mlácení, sprosté nadávky ani snahu o úplatky. Podotýkám, že:

  • myš funguje bez problémů
  • myš i klávesnice jsou nabité
  • nepomůže ji vypojit a znovu zapojit
  • systém nehlásí žádné chyby
  • v systémových hlášeních nejsou žádné záznamy o problémech

Tento stav trvá zhruba do 18:50, kdy obvykle odcházím sledovat zprávy. Po návratu vše funguje správně. Čím to může být?

9 komentářů u „Ach jo – zase půl sedmé… klávesnice začíná vzdorovat“

  1. radiove ruseni? me napriklad nefungovala bezdratova mys v USB 1.0 portu kdyz jsem mel zapnutou wifi, ale na druhe strane notebooku v USB 2.0 fungovala dobre.. neni v tu dobu nejaky zvyseny radio traffic?

  2. To mě samozřejmě napadlo jako první – ale:

    1. Jak to zjistím?
    2. Proč právě kolem 18:30?

    ADSL modem/hotspot/router mám pod stolem, běží v podstatě stále. Kolem je běžný rádiosmog. Pozoruji to i o víkendu.

  3. mám bezdrátový set Logitech a v práci mi občas vypadává signál z klávesnice i myši, někdo mě prostě ruší, naštěstí tak jednou denně, ale až dotyčného najdu… 🙂 asi to tak prostě je…nezjistitelné

  4. Tak na zvlněné klávesnice jsem si nikdy nezvykl, mě dokonale sedla Genius Comfy KB-21e v kombinaci s (ne)obyčejnou myškou A4Tech WOP-35. Bezdrátové bebechy nechci, když myš zahážu papírama, tak stačí jít po kabelu (pokud jej dítko neustřihne :D), ale hlavně nemusím spotřebovávat docela drsně neekologické baterie, nebo se strachovat, kdy mi vyhnijí akumulátory uprostřed práce.

  5. Píšu a přemýšlím na pokračování :-(.
    Radši, než myš bych bral trackball, ale prostě žádný rozumný na trhu není, už jsem o trackballu coby ergonomické myši psal na svém blogu, ale prostě pro mě nic není. Jsem levák píšící pravou rukou a rozložení molem klávesnice, kdy mám myš vlevo a papíry na poznámky vpravo je perfektní. Dneska tvrdím, že člověk píšící pravou by se měl naučit mít myš nalevo a obráceně, ale sežeň ergonomickou myš/trackball, který sedne do levé ruky, to je tragédie.

  6. To mi Ivan samozřejmě řekl až po koupi, vůbec jsem nevěděl, že Logitech je v jeho očích lepší než Genius. A že na něho dám! 😀

    Ekologičnost baterií odmítám řešit, této problematice se snažím věnovat v jiných oblastech spotřeby. Vtip s vyhnitím je v tom, že je prostě jenom prohodíš (10 sekund). Z myši vezeš ty nabité a dáš do ní vybité. Jedeš dál.

    • Jo, když potřebuješ dělat, tak vybití baterií v nevhodnou chvíli je dost opruz. Zažil jsem za své krátké učitelské kariéry, jak si jeden maturant přivezl vlastní PC a během kreslení v AutoCADu mu došly baterie. No úžasné. Kabel je kabel. Až mi stávající Genius klávesnice doslouží, chci koupit Ligitecha G15, bohužel zatím nemám odřešený KVM switch s USB, mám jen PS/2, protože mám vedle stolu 2 PC, mezi nimiž se přepínám, naštěstí stačí jen 2, neb server se spravuje po ssh konzoli.

      • No to chápu, proto jsem si vybral set, kde funguje myš jako nabíječka, jak píšu v článku.

        Vím, že každé baterie jednou dojdou, ale v té klávesnici vydrží přes tři týdny každodenní práce, pak jdou do myši na dobití.

        Strašně dlouho jsem bezdrát nechtěl. Jenomže ten kabelový bordel mě udolává, teď je to fakt pohoda, navíc můžu s klávesnicí o dost dál než dřív…:-)

Komentáře nejsou povoleny.