Asus Eee 900A a různé linuxové systémy (např. Moblin, Fedora, Slackware)

Ve Státech jsem si koupil malý notebook – říká se jim netbooky nebo minibooky apod. Je to malá věcička, která váží asi tak kilo, a je to čtečka internetu, prohlížečka fotek a tak. Na práci to moc není, na druhou stranu – nic vám nebrání na něm pracovat. Stačí připojit klávesnici, případně větší monitor a frčíte. Ajtíci se tím připojují na servery, které hlídají, a neajtíci to můžou používat jako normální hračku. Výborné je to do vlaku nebo když víte, že v sobotu večer musíte někde na cestách mrknout na maily.

Koupil jsem si samozřejmě model s Linuxem, měl jsem v plánu ho přeinstalovat jiným Linuxem a zkoušet tak na netbooku jiné systémy. Už jsem vydal několik článku na LinuxEXPRESu:

Xandros Linux na Asus Eee PC 900A sice funguje, ale…

Asus Eee PC a operační systémy

Linuxový operační systém si můžete stáhnout z netu ve formě ISO souboru. Má příponou ISO a je to tzv. obraz disku. To znamená, že pokud se tento obraz přenese na nějaké médium (CD, DVD, flah disk, datová karta), na tom médiu budete mít funkční operační systém – a to buď na zkoušku (live), nebo připravený k instalaci. Podstatné je, že se to nedá vypálit jako třeba fotky, ale musí se to přenášet na úrovni nejnižší – tedy na úrovni bajtů; jako hrubá data bez logiky, kterou si lidi vymysleli. Žádné soubory a adresáře, jen 700 miliónů bajtů, které se jeden za druhým přenesou na cílové médium a společně dávají smysl. Pokud vypadne jeden, je to celé v čajču a nefunguje to. Proto se říká, že jde o obraz disku.

FUSBi

Existují na to speciální funkce ve vypalovacím programu (Vypálit obraz disku), nebo přímo programy k tomu určené. Jedním z nich je FUSBi, Free USB installer. Sám nabízí ke stažení některé distribuce, ale protože jde o GNU software, také nabízené distribuce jsou přísně svobodné, neobsahují tedy mnoho ovladačů pro wifi a podobné nesvobodné (proprietární, uzavřené, komerční) záležitosti. Pro mé potřeby nepoužitelné, na netbooku je potřeba ovladač síťovky (a to tam nemám třeba webkameru).

Program ale umožňuje načíst dříve stažený ISO obraz z disku a přenést ho na médium – používám USB disk a datovou kartu (v počítači je taková čtečka místo disket, hurá).

Někde je chyba...

Přenos chvíli trvá, přece jen je to 700 MB, to je celé cédéčko – ostatně pro ně je obraz obvykle určen. Ale vypalování bývá chybové, zdlouhavé a když se nepovede, můžete médium vyhodit. Kartu nebo USB disk můžete prostě zase přepsat.

Pebkac

Zkoušel jsem takhle také svůj oblíbený Slackware Linux. Nemá live CD, ale chtěl jsem si ho tam nainstalovat, v netbooku je jen čtyřgigový disk a Slack se tam hodí, protože lze vybrat doslova každý balíček. Kopíroval jsem tedy ISO na kartu, ale po dokončení jsem viděl mezi soubory změť znaků – doklad toho, že je poškozený systém souborů a že se to nepovedlo. Odpojit, připojit, smazat, znovu. Výsledek stejný. Zopakoval jsem vše s jinou kartou. Výsledek stejný. Začal jsem čut něco divného – odborníci již vědí, že to byl opět klasický pebkac (Wikipedia). tak jaký, co jsem dělal blbě? 😀

Testované systémy

Zkusil jsem pár distribucí, hlavně taky proto, že Easy Peasy, které tam bylo, mě už přestalo bavit (je to zase Ubuntu) a taky je nutné ho přeinstalovat, anžto přišlo o síťovou konektivitu… 🙂

Fedora

Tak trochu pecka. Zkusil jsem ji proto, že ji vlastně vůbec neznám a když jsem na ni na netu narazil, stáhl jsem ji a vyzkoušel. Na netbooku byla jako doma. KDE4 vypadá skvěle všude, líbí se mi barevné téma, je to celé povedené. Dech mi tak trochu vyrazila skutečnost, že běželo úplně vše po prvním startu. Wifi, uspávání, škrcení procesoru, luxusní vzhled, nádhera. Stačilo vybrat (svou)  wifi síť a brouzdat. Fedora mě mile překvapila.

Moblin

Zajímavě působí Moblin, nový linuxový systém určený pro mobilní platformy a pro procesory Atom a čipsety Intel. Přímo na netbooku mi bohužel fungovala pouze první alfa verze; k dispozici už je i druhá, kterou jsem prve přehlédl, ale ta se mi nespustila. Systém obsahuje prostředí Xfce, ale prý dočasně – v budoucnu má být originální a používat jiné prostředí. Takže obrázek už je k ničemu, protože druhá alfa vypadá úplně jinak a ostré verze budou taky jiné… 🙂 Zaujala mě extrémní rychlost – systém naběhl do grafického režimu asi za pět sekund. Těším se na další verze.

Další systémy

Krásně funguje a  vypadá Slax, ovšem nelíbí se mi na něm, že sám nepořeší síť – musím si načíst modul a ještě nastavit eth0. Podpora wifi je taková, že se mi to nechtělo zkoumat. Ono to možná jede, ale zatím nevím, kolik námahy to bude stát. Bez problémů fungovalo také openSUSE, resp. KDE Four live, tedy ukázka KDE4, která běží právě na openSUSE.

Dále ještě testuji Wolvix, snad dokončím toho Slacka a stále doufám, že se mi podaří rozhýbat Zenwalk, který bohužel nepoznal grafickou kartu a ani nenaběhl do grafiky. Přitom tak skvělý systém. To samé potkalo vývojovou verzi Mandriva Linuxu 2009.1 – mění se tam verze X serveru, takže to ještě není ono. O dalších systémech napíšu buď tady, nebo na LE…

2 komentáře u „Asus Eee 900A a různé linuxové systémy (např. Moblin, Fedora, Slackware)“

  1. S termínem netbook opatrně, zažaluje Tě Psion :(. A nedivím se, že si název chrání, byť jej vloni přestali vyrábět, podobně SONY chrání své pojmenování walkman.

  2. Poznatky linuxového panice (téměř) důchodového věku:
    Pracovně jsem nucen používat Windows (nebo snad někdo umí rozchodit AutoCAD a MicroStation v Linuxu?) ale linuxové distribuce používám pro soukromé účely, převážně jako perzistentní live startující z USB. Fedora 10 je tak skvělá, že jsem zatím nenašel mašinu na které by nenastartovala se vším (3x notebook Acer, netbook Acer, Asus P20). Jako opravdu přenosný systém jsem na podzim F 10 narouboval na SD kartu (přesněji SDHC) a systém startuje se vším do minuty.Síť používám wifi. Slax funguje stejně krásně, jen je třeba si vytáhnout modul wifi. Ale u modulárního systému je to pochopitelné. Lituju toho, že Zenwalk není stavěný jako perzistentní live systém. Jinak bych volil ten. U netbooku používat cokoli na Buntu bázi mi přijde jako sebevražda (zemřu dřív než systém naběhne nebo se toho dožiju?).

Komentáře nejsou povoleny.