Znaky v Midnight Commanderu jsou jak rozsypaný čaj – náprava je snadná

Pokud se vám v MC zobrazuje „divný font“ nebo nefunguje čeština, příčin je několik a nejde o nic tragického. V první řadě se ujistěte, že máte zapnuté zobrazování osmibitových znaků, což se určí nabídce v Nastavení | Zobrazení bitů volbou Ostatní 8 bitů. Je vhodné nastavit i vstup osmibitový – bez něj nebude MC moc akceptovat háčky a čárky.

A ten font je pak otázkou samotného terminálu/konzole. Mám na myslí textové prostředí, v grafickém si to jistě nastavíte snadno sami, ale v textovém to není úplně přímočaré. Soubory s písmy jsou uloženy v adresáři /usr/lib/kbd/consolefonts/ a je jich tam opravdu hodně, některé jsou povedené, ale člověk obvykle chce „jen“, aby to psalo česky. Stačí tedy spustit příkaz setfont se jménem fontu. To může být trochu časově náročné – než člověk zjistí, který font vyhovuje. V Mandriva Linuxu se používá písmo LatArCyrHeb-16, funguje mi také ucw16, tedy setfont ucw16. Jinak Mandriva Linux to nastavuje skriptem /bin/unicode_start.

Použit ucw16

Snímky terminálu jsem provedl pomocí skvělého příkazu fbgrab -s 3 soubor.png, kde -s je počet sekund, během kterých se stihnu přepnout na jiný terminál… 🙂

1 komentář u „Znaky v Midnight Commanderu jsou jak rozsypaný čaj – náprava je snadná“

  1. A nebo spouštět s parametrem -ab

    Jeden z nich degraduje na ASCII 7bit a druhy zapina nebarevny rezim. Oboji je super kdyz ma clovek treba pomaly terminal. Ja takto spoustim „rootovsky“ mc – abych to odlisil barvou (je cerny).

Komentáře nejsou povoleny.