A vy jste ještě nevyfotili ducha?

Zahlídl jsem na Novinkách článek Na skotském hradě vyfotili ducha, může jít o vězněného krále z 16. století. Blbost. Ale už byla půlnoc, chystal jsem se jít spát a jen jsem tak pročítal náhodné články…

Velká Británie je země plná historie, starých hradů a pošmourných mlhavých dnů. Není divu, že vzhledem k této kombinaci každý třetí Brit věří na duchy a každý desátý se domnívá, že už někdy v životě nějakého viděl. Nejnovější případ z hradu Tantallon nedaleko skotského Edinburghu je o to zajímavější, že je vše zachycené na lehce až mrazivě detailní fotografii.

Klikl jsem.

Pokud už článek není dostupný, tak ve zkratce: Turista vyfotil na hradě (spíš zřícenině) vnitřní prostory a zdi a doma zjistil, že dvacet metrů nad ním je ve výklenku smutný obličej podivného chlápka. To by nebylo nic divného, byl na hradě a všude byli turisti. Jenže ten chlápek vypadá jako namalovaný a viditelně je v kostýmu, kolem krku má límec (odborníci by věděli, jak se nazývala tato součást středověkého ošacení). Autor tvrdí, že na hradě neprobíhala žádná prohlídka v dobových kostýmech; prý ani nahoře nikdo nebyl. „Jasně,“ řeknete si, „Photoshop.“

Fotka do Novinek doplula díky tomu, že profesor jedné britské univerzity, Richard Wiseman, vyzval před časem lidi, aby mu poslali fotky, na kterých podle svého názoru vyfotili ducha. A protože těch fotek dostal hodně a vybral pár nejlepších, chytla se toho velká média. Protože on to Photoshop asi vždycky nebude.

V případě hradu předložil fotku expertům, jedním z nich je člověk, který se věnuje grafice a efektům v technologickém magazínu BBC Focus, což dle mého názoru znamená, že efekty vytváří a že ho to živí. Ten odpověděl, že na snímku nenašel známky manipulace – a nejde o vizuální pozorování, jestli někde není šmouha jinak, než má být. Analyzoval technické aspekty obrazu jako RGB kanály (to nevím, co v reálu znamená), úroveň šumu, ostrost apod. Došel k závěru, že je snímek autentický. Když snímek zesvětlil, ukázalo se, že jsou tam točité schody. Postava je poměrně malá, zřejmě protože je vidět nejen hodně zespodu, ale také je hodně vzadu – přichází po schodech.

Wiseman se na hrad vydal a nechal se vyfotit na stejném místě – jak přichází po schodech. Celou zprávu najdete v jeho článku. Pointa: samozřejmě, že chlap je tam vidět na první pohled zcela jasně a vypadá jako chlap. Ne jako smutná figura v zeleném hábitu.

Wiseman má blog, on to bude asi dobrý magor. Co zápisek, to fotka s duchem. Z toho zmiňovaného průzkumu vznikla celkem pěkná série příspěvků…. Dokážete vysvětlit tyhle fotografie?

Věříte?

4 komentáře u „A vy jste ještě nevyfotili ducha?“

  1. Nikdy by mě nenapadlo, že se vůbec může jednat o ducha. V tom divném límci lze podle mě okruží spatřovat pouze ze silnou dávkou fantazie. Vůbec je ten oblek/kostým natolik neostrý, že vyvozovat z něj jakékoliv závěry je značně smělé. A i kdyby to byl historický kostým – např. já jsem již (mimořádně mizernou) repliku historického kostýmu měl na sobě již mnohokrát a pevně doufám, že mou rozmazanou fotku nikdo nikdy za ducha pokládat nebude.

Komentáře nejsou povoleny.