Informační cedule na dálnicích jsou k ničemu

dalnicni-tabule.pngPřed časem se s velkou slávou za těžké peníze instalovaly a ministerstvo dopravy slibovalo, jako budou informovat řidiče a předcházet krizovým situacím. Kecy za dvě deci.

Na tabulích svítí hovadiny typu Radiožurnál 95,1 FM nebo Dodržujte dovolenou rychlost. Nevím, kdo to vymýšlí, ale je to zřejmě člověk nemající příliš zkušeností s normálním písemným projevem. Tedy asi policajt nebo úředník, který není schopen vybočit ze svého zaběhlého žargonu. „Dovolená rychlost“ není zažitý pojem, to je „povolená rychlost“. Nemusím se nikoho dovolovat, kolik mám jet, nemám ale překračovat povolenou hranici.

Podobnou perlou je Možnost tvoření námrazy. V tom případě už to nezní úplně nesmyslně, ale správně to rozhodně není. Už na základní škole se ve slohu děti učí rozlišovat drobné stylistické rozdíly, aby to pak v životě dokázaly použít. Možnost má neutrální až kladnou konotaci, tedy očekáváme něco pozitivního, což námraza není. Věta má varovat před něčím, upozornit na něco.. A na co? Na riziko tvoření námrazy.

Některé věci mi fakt nejdou, například když jedu z Olomouce na Ostravu, nevím, co konkrétně si mám představit pod hlášením (hrubá citace) 330. až 310. km údržba, provoz dvěma pruhy. Já fakt nevím, o jaký úsek se jedná, a fakt nejsem schopen spočítat, jak daleko od Prahy to je. Značení na krajnici nesleduju a beztak by mi to nepomohlo. Nejsem schopen si to promítnout před sebe, abych věděl, že má třeba cenu sjet v Hranicích, v Bělotíně nebo až Klimkovicích. Nemohli by to inženýři psát srozumitelně, abych věděl, že příštích deset kilometrů se něco děje? Ale ono je to vlastně jedno, nepamatuju si, že by tabule byly opravdu aktuální a přinášely novou informaci – údržba už tam nebyla nebo to byla nějaká pitomost, kterých bývá po cestě víc (zejména tam, kde nejsou vůbec žádné tabule).

Před rokem byla na iDnesu výzva, aby lidi posílali návrhy na další a smysluplnější texty na cedulích, prý je ministerstvo přidá do sbírky potenciálních textů. Nestalo se nic. Ale nepřekvapuje mě to. Aspoň vím, že mám ladit Ráááááááááááádiožurnááááááááál… :-/ (Viz také Aktuálně.)

1 komentář u „Informační cedule na dálnicích jsou k ničemu“

  1. Nejednou jsem zůstal trčet na D1, i když jsem před tím míjel nějaké ty tabule, které o zácpě nepodaly ani slovo. Typický šlendrián a úplatkářství. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Komentáře nejsou povoleny.