Opravte si značky u MP3 souborů aneb Hudební sbírka v kondici

Před časem jsem si z internetového rádia nahrál několik stovek mptrojek. Resp. zapnul jsem program a on všechno pěkně uložil a rozsekal do souborů. Ty pojmenoval, ale bohužel už nevyplnil popisky – tzv. ID3 tagy. A to je zjevně problém pro velkou většinu přehrávačů, které se s tímto stavem neumí vypořádat.  Problém jsem popsal na LinuxEXPRESu v zápisku Hledám chybu: nelze hromadně upravit nebo přehrát mp3. Nevyřešil jsem sice příčinu, na to nemám čas ani chuť, ale sbírku se mi opravit podařilo.

Pro úpravu oněch tagů se používá např. program Easytag, přijde mi asi nejznámější. Jenže ani ten si s načtením neoznačkovaných souborů neporadil a končil špatně. Hledal jsem tady nějaký jiný a našel jsem Ex falso. Pokud si vzpomínám, našel jsem ho díky přehrávači Quod Libet.

Na mě sice nezvyklé, ale udělám logickou vsuvku. Tvrzení ex falso sequitur quodlibet je stěžejní premisou klasické logiky (aspoň co jsem vyčetl – německy, anglicky, česky jsem nicmoc nenašel). Znamená, pokud jsem pochopil dobře, Lukáši, oprav mě, „po rozporu následuje cokoliv“. Tedy pokud je tvrzení logicky nesprávné, může následovat cokoliv, jakékoliv tvrzení. Rozumím tomu tak, že takové tvrzení nelze brát jako platné, protože vychází z nepravdy. Dál se nepouštím… 😀 nebyl jsem schopen domyslet ani to, proč se tak jmenuje značkovač hudebních souborů a jejich přehrávač… :-/

Každopádně jádrem pro značkování souborů je tady knihovna Mutagen, což bude asi tajemství úspěchu. (Pořád si myslím, že výše uvedený bug je v rozšířené knihovně id3tag, ale debugovat ji nebudu, mám jen subjektivní dojmy.) Spustil jsem Ex falso, do levého seznamu se načetly soubory z adresáře.

Soubory před úpravou

Na kartě Tags from path lze značky doplnit z údajů ve jméně – přesně to jsem potřeboval. Nahoře je seznam masek, které mají analyzovat jméno a rozeznat v nich značky. Není tam moc nápověda, ale intuitivně  jsem zadal <artist> – <title> (jak je vidět v seznamu). Pak stačí klepnout na Preview a hned vidíte, jestli jste se trefili. Pokud ano, změna se do souborů uloží až tlačítkem Uložit. Hurá!

Náhled na výsledek

Je to rychlé a funguje to ihned. Na první kartě Edit tags se můžete přesvědčit. Ještě jsem hromadně odstranil pole encodedby, které mi vadilo. Stačí vybrat pole, klepnout na Odstranit a pak zase Uložit. Vše se aplikuje na seznam souborů vlevo. Pak už můžete spustit Easytag a postupně ručně opravovat případné chyby. V názvu nebyl žánr ani rok, takže tato pole chybí, ale mně stejně stačí jen umělec a název. Teď už snad přehrávače blbnout nebudou.

Odstranit nežádoucí pole

3 komentáře u „Opravte si značky u MP3 souborů aneb Hudební sbírka v kondici“

  1. Je to dobrý přehrávač se spoustou funkcí.

    Kouknul jsem na Mutagen a knihovnu libid3 ani taglib nepoužívá. Je to napsané v čistém Pythonu. No ono to je těžké napsat v C/C++ program/knihovnu, která by fungovala se 100% souborů v tvé 60GB knihovně 🙂

  2. Už jsem na to narazil, ale jak to nemá rpmko, nemá to šanci… Máme to někde na wiki, takže třeba bude jednou článek na LE. 😉

Komentáře nejsou povoleny.