Znáte pěkný web neziskovky? Hledám inspiraci

Připravujeme nový web pro Liberix a kromě objektivního zadání je grafikovi vhodné požadavky zadat také subjektivně. A tak prozkoumávám web ještě víc než kdy jindy a hledám nápady a inspiraci. Není to tak snadné.

Vynechávám český prostor, protože naše neziskovky web často nepoužívají nebo používají, ale zcela bez nápadů a snahy hledat něco nového. Čest výjimkám. Nenašel jsem téměř žádný web české/slovenské neziskovky – a držím se opravdu neziskového sektoru – který by se dal aspoň v některých ohledech použít jako vzor. Samozřejmě znáte zrovna nějaký skvělý, který neznám já, takže budu rád za tipy. Zatím hledám v zahraničí. Je to lepší, ale platí někdy podobná pravidla jako pro naše neziskovky působící „venku“.

Dítě se zoufalým obličejem

Obličej dítěte prodá cokoliv – sirup, prací prášek nebo odpustek za naši nenažranost. Jsme vinni tím, že žijeme v bohaté, vzdělané a bezpečné Evropě. Je třeba platit, abychom se této nálepky zbavili. Nejlépe nás k tomu donutí Afričanče (s detailem na milý a bezbranný obličejíček). „A já nebudu chodit do školy?“

Ok. Nic proti, ale všechny weby jsou na jedno brdo. Neziskovky nejsou jenom ti, kdo zachraňují Afriku a její děti. Do nadpisu jsem chtěl zařadit i zmínku barvě pleti, ale nechci zbytečně zdůrazňovat zrovna tento fakt. Nicméně většina fotek na webech ‚human‘ organizací jsou lidé tmavé barvy pleti. Weby jsou všechny stejné, citové, hysterické, alarmující.

Místní aktivisté

Další typ webu jsou zejména americké neziskovky, které působí lokálně a web mají jako doklad toho, že existují. Je vytvořený z nějaké statické šablony a je nudný, technokratický.

Multimediální obžerství nebo art

Obrovská fotka, detail nějakého obličeje, např. dělník z oceláren v důchodě nebo domorodec. Klip, tři odstavce, deset slov. Nebo naopak umění, kterému málokdo rozumí – já tedy ne.

Co hledám a co nacházím?

Hledám web, kde organizace publikuje zprávy o své činnosti, přičemž to zvládne bez televizního štábu. Místo, kde vycházejí články „Tady jsme měli seminář“, a není tam mapa Afriky nebo světa, kde zrovna nyní a právě teď umírá další dítě. Nic proti nim, každý má svůj píseček, já bych jen rád našel inspiraci. Proto prosím o nějaké náměty, jestli tedy znáte…

„Počítačové“ neziskovky a organizace

Děsběs. Bosá kovářova kobyla pod obrovským svícnem.

Pokud znáte weby, které umně kombinují webové technologie, mají aktualizované články, prezentují své běžící projekty, dokládají realizované činnosti, nabízejí něco ke stažení, informují několik cílových skupin (partnery, fanoušky, dárce, příjemce), prosím napište. Já nějak nemám štěstí. Chci, aby by byl náš web spolehlivou platformou pro publikování informací o tom, co Liberix dělá. Není toho málo.


Nekolegiálně pod čarou

Nakonec zařadím pár odkazů na weby různých českých neziskovek, které rozhodně inspirativní nejsou. Pomíjím mediálně vyhřáté kolosy typu Člověk v tísni, to je jiná liga. Uvádím malé organizace. Zároveň zdůrazňuji, že se bavím jen o webu, nikoliv o organizaci jako takové. Nic proti nim nemám, nelíbí se mi jejich weby.

5 komentářů u „Znáte pěkný web neziskovky? Hledám inspiraci“

  1. Zkuste se podívat třeba na sojka.cz, to je taky neziskovka a stránky má bezvadný 🙂

Komentáře nejsou povoleny.