Co neumíte v češtině – skloňovat já, časovat v podmiňovacím způsobu, shodu podmětu s přísudkem a další

Už nebudu tak medový jako jindy. Rozhodl jsem se změnit přístup a budu lehce nepříjemný, asi jako jako při maturitní přípravě. Pijete mi krev svou zabedněností a rozhodl jsem se vám to říct. Vám všem, protože vy všichni děláte chyby. A už mi to fakt vadí. Nejlíp píše jazykové písemky pan ředitel, pak chvilku nic, pak jsem já, pak dlouho nic, zbytek učitelského sboru. A úplně dole, tam, kde už ani žádné měřítko není, jsou nejlepší z vás. Ale protože jsem hodný a mám vás rád, meluzíni, tak vám to ještě po stopadesáté vysvětlím.

Neznalostí se nechlubte, je to trapné

Já vím, že nikdo není dokonalý, ale to časté okaté pohrdání pravidly a fráze o tom, že není důležitá forma, nýbrž obsah, mě nutí lidi řadit do škatulek. Pohrdání češtinou a ignorování jazykových pravidel opravdu není dokladem inteligence. A tyhle škatule jsou fakt nepěkné. Nemyslím tím případy, kdy člověk prostě udělá nějakou chybu, to nikomu neberu, to se dá chápat. Ostatně i my nejlepší občas zaškobrtnem, nebudeme z toho vždyť jsme lidi, ne?

Jak je ale možné, že lidé se vzděláním nafoukaně ignorují základní pravidla rodného jazyka a na obranu metají absurdní argumenty o dyslexii (pardon, dislexii přece), aniž by tušili, že to není neléčitelná nemoc?

Nejsem jediný, kdo si toho všímá. A nemyslím jen na internetu – kolega Jirka, který je v pozici, na níž rozhoduje o přijímání lidí, mi celkem nešťastně říkal, že má výběr dost omezený. Člověk na hledané pozice prostě musí psát bezchybně, což už ani v životopise není schopen.

Ze zkušenosti a ze zápisků vybírám zhovadilosti, které říkáte a píšete všichni kolem mě. Vadí mi to a je to problém váš, ne můj. Stále je naštěstí dost lidí, kteří považují jazyk nejen za tupý nástroj, ale i hodnotu. Proto fakt, že ho neovládáte, vypovídá o vaší neschopnosti. Už se to sakra naučte! První tři jsou věnované mým přátelům. 😉

Naučte se skloňovat: Já, mě, mně

Je to evergreen, učí se to na základce, jsou na to primitivní pomůcky a není jediný důvod, proč by to průměrně inteligentní člověk (potažmo s vysokou školou!!) neměl zvládnout. Všechny výmluvy jsou trapné. Psal jsem o tom: Skloňování zájmena já.

Naučte se časovat: „by jsi, by jste“

„Mohl by jsi se stavit?“ Ano a zavraždím tě tupým nožem mezi dveřmi. Psal jsem o tom před časem: Pokud byste chtěli…

Zařiďte si shodu podmětu s přísudkem

Naprosto a totálně základní věc, kterou prostě nelze ignorovat, potažmo, když máte vzdělání. Spousta lidí bez vzdělání tohle umí, nechlubí se titulem ing. a styděli by se do třetí generace, kdyby v tomhle chybovali. Problémy se už vyřešili, roky uběhli jako voda, mě z vás klepli.

Uvědomte si, jestli je podmět (podměty) životný, nebo není. Pokud se rozhodnete tvrdit, že „společnosti se rozhodli“, je s měkkým, protože jsou tam lidi, tak nechápete problematiku základní školy. A měli byste s tím možná něco dělat.

Výše jsem napsal, že první jsou pro kámoše. Kecal jsem, jsou pro ně i další. Ale pro vás taky!

Nepleťte si předložky s a z

Nevím, kde se ta móda bere, možná je to tím, že lidi víc poslouchají, než čtou a mnozí už nepoznají, že znělé „z“ nemá být až tak znělé a že to má být „s“. Neznám důvod toho, proč častěji a častěji čtu „z vývojářem“ nebo podobné perly.

Naučte se správně psát velká písmena

Psal jsem o tom několikrát a nechápu, v čem je problém. Názvy jazyků, např. „angličtina“, „čeština“, „němčina“ a všechny další se – na rozdíl od angličtiny – píšou malým počátečním písmenem. Přídavná jména odvozená od vlastních jmen se píší malým (netýká se přídavných jmen přivlastňovacích jako Petrův, Janin): linuxový, pražský, český, americký, mandrivácký, liberixový.

Příště dostanete kapky za různá zájmena, která patláte, kam nepatří, za špatné překlady z angličtiny a za číslovky. Bude to maso. Ještě větší než tohle.

Mohlo by vám pomoct

20 komentářů u „Co neumíte v češtině – skloňovat já, časovat v podmiňovacím způsobu, shodu podmětu s přísudkem a další“

  1. Ojoj, poslední dobou se občas zaseknu a uvažuju jestli se něco píše se „s“ nebo „z“, čárky střílím málem od boku, jde to všechno z kopce. Takže jen houšť … Za tohle díky. Bude i nějaký komentář k populárnímu NeW cZHeshTIna ?

  2. Moc díky! Taky jsem dyslektik, ale nepovažuji to za nemoc. Prostě se musím více snažit a správné psaní y/i dá více práce. To je vše. Určitě bych se na to nevymlouval, vypadá to pak dost blbě. Pokud napíšu email zákazníkovi a bude tam x chyb, stejně budu vypadat jako debil.

  3. „Angličtina“, „čeština“, „němčina“ a všechny názvy jazyků se – na rozdíl od angličtiny – píšou malým počátečním písmenem.

    Obávám se, že touhle větou jsi pro některé lidi věc ještě více zatemnil 🙂

  4. Cože? Angličtina že se píše se velkým? To si snad děláš zrandu…

  5. Názvy jazyků, např. „angličtina“, „čeština“, „němčina“ a všechny další se v češtině – na rozdíl od angličtiny –

    nebylo by to lepsi? 😉

  6. Včera jsem viděl “ … když jsou všechny pěkné děvčata zadané …“. Dost jsem se pobavil, musím se podělit, je to hezká ukázka :).

  7. pěkné rady… ale opravdu nikdo není dokonalý – hned v prvních odstavcích mě uhodila do očí chybka: „vypovídá o vaši neschopnosti“ – tam patří vaší, vaši se používá jen ve čtvrtém pádě, pokud vím:)

  8. Autore, kážeš o správném používání češtiny, ale sám evidentně přesně nechápeš význam slova „potažmo“.

  9. jsem takr dislektil a ac chci, nenaucim se nic…proto me tent clanek urayil… je sice pekne ye se snazite naucit lidi spisovně čestině ale neurážejte prosím lidé kteří za to nemohou. Tet se do mě všichni pustěte kse mam všude chybu a že jsem dement.. tyhle urážky slíchám každý den.. každý jen uráží.. nikdo nepomůže

  10. Spousta takových chytráků píše i na Novinky .Těch chyb je tam jako máku.S,z,měké i,tvrdé y-prostě odborníci na nový JČ.jazyk pro dvacátéprvní století.

  11. Vzhledem k tomu ze dyslexie je porucha cteni, je uplne jedno ze se z ni nekdo „vyleci“, to ze kdyz byl mlady a kvuli ni nemohl cist knizky a tim si zapamatovat pravopis mu to nevrati. A navic dost lidi ma dysortografii.

  12. Zdravím 🙂 Prvním rokem studuji na vysoké škole a nestačím se divit, jak jsou na tom lidé se znalostí češtiny. Stane se, že člověk chybuje, ale čeho je moc, toho je příliš. Snažím se blogovat a tak si češtinu neustále zlepšuji. Člověk by nevěřil, co i takový profesor dokáže někdy vyplodit ve formálním e-mailu. Podle mě v tom hraje velkou roli psaní sms a vůbec chatování. Lidé používají zkratky, píší bez diakritiky a místo čárek ve větách používají tři tečky nebo rovnou ‚enter‘ a pak celý rozhovor vypadá jako spammerská zpráva. Tímto děkuji za Váš článek. Máte mou velkou podporu a můj velký obdiv za to, že stále neztrácíte trpělivost a možná i naději v lepší zítřky našeho krásného rodného jazyka.
    Přeji hezký den 🙂

Komentáře nejsou povoleny.