Jaké blogy čtete? Doporučte mi nějaké

Pro sledování novinek na webech a blozích používám Google Reader a dá se říct, že je docela zaplněný. Sleduju klasické weby, zejména ty oborové, abych byl v obraze, pak sleduju softwarové katalogy, ve kterých se objevují nové programy, hlídám si také odkazy na několik mnou spravovaných webů a samozřejmě také čtu blogy. Ale poslední dobou je to nuda.

Zjistil jsem, že opravdu není blog, který by byl přitažlivý obsahem, inspirativní a hlavně aktualizovaný. Hlavně mi chybí blogy lidí, kteří něco dělají pro open source. Nemusí být každý jako Aaron Seigo, ostatně ono se to ani číst nedá, je to grafoman, ale mít nějakou skutečně inspirativní Planetu by bylo fajn. Pokusy v minulosti byly, ale problém je v tom, že lidi nepíšou. Asi hlavně z toho důvodu, že nemají čas a mnozí se asi také nechtějí vyjadřovat zrovna psaním.

Nebloguje se skoro o ničem (nebo o tom nevím?) – nikdo nepíše o chystaných akcích, vývojáři softu se omezují na firemní blog plných výpisů kódu bez ambice publikovat trochu „veřejněji“. Nemáme zájemce o blogování na LinuxEXPRESu a stávající autoři v tom taky nevidí žádný význam a téměř nepíší. Blogy na OpenOffice.cz jsou v podstatě zrušené, protože nikdo neprojevil zájem tam cokoliv napsat. Neznám nikoho, kdy by vůbec chtěl cokoliv psát o OpenOffice.org (z jakéhokoliv pohledu, třeba o vývoji na bázi OOo, pokud to vůbec někdo dělá). Chápu, že Solveig je jen jedna, ale na PlanetOpenOffice.org se pořád něco děje, i když to ne vždy nese nějakou extra hodnotu.

Odborné blogy z „naší“ oblasti jsou těžce nedostupný materiál – na Abíčku se roztáhl egoistický grafoman Jílek, případně se člověk dočte jen různé výkřiky a opilecko-sexistické historky. Na rootu o víkendu chcípl pes, někdy tam leží už od středy. (Nemůžu si pomoct, ten web má naprosto mrtvou titulku.) Občas něco zajímavého napíše Svaťa, jenže píše málo a taky ne vše, co píše, je to, co chci číst. LinuxSoft se omezil jen na pravidelné páteční pití piva, takže se furt svolávají.

Když se nějaký blog objeví, je často o Ubuntu. Nic proti, ale ten systém znám poměrně dost dobře, takže obvykle nečtu nic nového. Neznám blog, který by psal o různých distribucích nebo jen programech. Jsou tisíce velmi slibných programů, které lidi neznají! Proč o tom nikdo nepíše? Kdybych měl čas, píšu softwarový blog. Už byl hotový a před spuštěním, dokonce už obsahoval několik článků, vše připravené… ale nakonec jsem ho z časových důvodů nespustil. Ale já ho vlastně nechci psát, chci ho číst. 🙂

Zajímá mě také webdesign, SEO, marketing apod. Blogů na toto téma je víc než blogů na téma open source, nicméně mnoho z těch, co sleduji, jsou spíše weby, kde občas vyjde zajímavý článek. A protože je těch webů hodně, ve výsledku je stále co číst. Přesto mi chybí kvalitní blog o WordPressu – nějaký web, kde nehledají autory, protože je mají. Chtěl bych číst zkušenosti jiných lidí, jak řeší různé situace, co se jim honí hlavou. Je mi jasné, že když nemají potřebu psát, tak prostě nepíšou. Nebo píšou, ale já o tom nevím.

No prostě nuda. Nemám co číst. Co čtete vy?

25 komentářů u „Jaké blogy čtete? Doporučte mi nějaké“

  1. z blogů co mají vzah k IT:
    frantovo.cz/blog
    cx.dev-it.org – momentálně zřejmě nejede
    marigold.cz
    pixy.cz – ten ale píše snad už jen o jídle
    blog.nic.cz
    svaťase a tebe. v CZ je toho fakt málo.

  2. Jak by ten softwarový blog měl vypadat ?
    „Tak tady máme prográmek xyz, je určen k tomu a tomu, dělá tamto a tohle, fajn věc je tohle a oproti zyx umí navíc toto a to je fakt fajn“ .. ?

  3. @HR Frantovo a CX sleduju, Marigold a Pixy jsou pro mě už vyšeptaní (=nuda, jiná generace, jiný pohled na věc), NIC mám jako pracovní téma, nechci to číst jako hobby. To je vše? 🙁 To je málo… (Dík za napsání.)

  4. Vy jste vtipnej 🙂 Tady si stěžujete, že nemáte zájemce o blogování na linuxexpres.cz, přičemž tam máte text, že blog na tomto serveru není veřejná služba…:-)

  5. To je první filtr. Já nechci nějaké blogy, já chci kvalitní blogy. Pokud ten člověk není schopen napsat „Chci u vás blogovat“, pak není přínosem. Nechci, aby tam byly blogy jako dnes na Abíčku.
    Druhá věc – ten web na to není nachystaný, není to komunitní web, takže autora je třeba krátce zaškolit.
    Ale to není primární věc – ten blog může být kdekoliv jinde, já chci prostě číst kvalitní informace a nějak je nemůžu najít.

  6. Dobře, tak já tedy píšu 🙂 Chci u Vás blogovat. Studuju na gymplu a používám Archlinux a docela rád si hraju s novými programy, takže bych sem tam nějaký postřeh napsal. Co pro to tedy můžu udělat?

    Ale je pravda, že za ten rok a půl, co se kolem Linuxu motám, mi přijde, že úroveň Abclinuxu klesá na úroveň Rootu, všech těch BLEKŮ a nechutnejch remixů většinou slabomyslných komiksů… A příspěvky pana Bednáře jsou taky něco…

  7. Ok. Tak mi prosím napište na jabber – vlastimil.ott@jabber.cz, domluvíme se a já vám ukážu, jak do toho.

    No kvalita článků je věc, kterou nechci hodnotit, každý máme něco. Já jsem chtěl napsat hlavně o tom, že jen málo lidí je ochotných něco napsat jen tak pro radost. Jakože něco viděli nebo něco zkusili a chtějí se podělit. Zkusil jsem nový program – napíšu dva odstavce s obrázkem a je to. To na těch blozích není nebo jen velmi zřídka. (Já o softwaru nepíšu záměrně.) A mně to chybí.

    Spousta celosvětově používaných programů se vyvíjí v ČR, dějí se tady zajímavé věci… ale ti lidi o tom nepíšou, nebo maximálně na svém firemním blogu, kam zabloudí zas tak leda zaměstnanci. Učitelé neblogují, osobnosti s volným pracovním vztahem, které se věnují vzdělávání a ICT, znám dvě (obě blogují). To je vše? Proboha, snad ne…

    Proč je třeba H1 tak známá a obecně je považována za lídra? Mmj. proto, že ti lidi blogují, a to sakra dobře. Podobně český Google.. Ale tu šanci mají všichni. Kde jsou?

  8. Já už jsem kolikrát chtěl založit blog, jednu chvíli jsem ho i měl, ale nějak nevím o čem psát, to co dělám na PC a s Linuxem mi až tak zajímavé nepřipadá, o programování (Python, atd) taky psát nechci, protože bych asi plácal kraviny ..

  9. Jasně, že člověk musí mít motivaci… já spíš nemám čas. 🙂 Prostě si nějaké téma najdi a čtenáři si najdou tebe. Hlavně je třeba psát.

  10. Tak pojďme něco udělat. Já budu přispívat na javovské téma…

  11. Dej si do čtečky „planety“ distribucí a projektů – nepřeberné množství zajímavého obsahu. Jen je třeba se nesnažit číst všechno.

  12. @Robert – To v podstatě dělám, já jsem hlavně zapomněl zdůraznit, že myslím nejvíc na česky a slovensky psané blogy. Vidím nepoměr mezi množstvím aktivit, které se tu dějí (docela dost), a počtem kvalitních blogů.

    @lzap Dobré, už jsme dva. :-/ Já chci číst, píšu jistou měrou, víc to nebude.

    Blogovat by měli hlavně lidi jako Vojta, Ivan, Pavel Janík a desítky dalších, jenže nemají čas nebo v tom nevidí smysl. To je škoda. Ale nezměním to, to je mi jasné.

  13. Hlavně je dnes internet přesycen informacemi, ty kvalitní se v něm rozmělňují. Když pak má kvalitní blog pár čtenářů denně, z toho třetina mu napíše do reakcí, že tento článek je o ničem, tak to vezme vítr z plachet asi každému. Myslím, že kdyby čtenáři sami zatlačili na třeba výše uvedené jedince, pak by se dali určitě na nějaký blog přemluvit.

  14. Pokud píšu, tak musím čekat kritiku. Nepíšu primárně kvůli čtenářům, ale protože chci. Jiní lidi nemají potřebu nebo čas psát, dost těžko je k tomu můžete přemlouvat. Je to jen můj povzdech, asi nic víc.

    Jinak Slováci mají jednu Planetu, jen ty lidi neznám. 🙁 https://planet.opensoft.sk Je to docela zaměřené na programování.

  15. Napsal mi Aminux, nešel prý přidat komentář, tak to dělám ručně a děkuji mu.


    Dobrý den, chtěl jsem poslat nějaké tipy na blogy které občas čtu, ale v komentářích pod článkem na vašem webu se mi můj příspěvek nezobrazil. Nevim proč. Tak to zkouším touto cestou. Třeba se vám bude něco líbit. Pokud ne, tak holt neporadim.

    https://www.blog.bestak.cz/
    https://senkjakub.blogspot.com/
    https://bluemoon.nazory.cz/
    https://angryplayer.blogspot.com/
    https://jech.webz.cz/index.php
    https://rayer.ic.cz/index.htm
    https://vykook.eu/
    https://jelinek.blog.respekt.cz/
    https://www.actual.cz/
    https://forum.grafika.cz/
    https://www.osel.cz/
    https://www.astro.cz/~grygar/
    https://www.sysifos.cz/

    Taková všehochuť, většinou technicky zaměřené blogy-stránky.

  16. Jo, to je WinStrom. To už je zase spíš práce… 🙂 Každopádně díky za zajímavé tipy, určitě si něco vyberu.

  17. Na toto jsem narazil dnes:
    https://www.pc-guru.cz/
    Mohl byste mi kdyžtak poslat seznam toho co čtete? Docela by mě to zajímalo.
    I kvůli tomu, abych sem nedával odkazy na něco co už znáte.

  18. Ten PC guru je opuštěný, takže nezajímavý. Seznam… to bude těžší, mám GReader opravdu plný, takže rámcový seznam obecných blogů najdete tady:

  19. Dík. První super, přidal jsem si i Davida Majdu, další je starý a poslední mě nezaujal. (Už si nestěžuju, že nemám co číst. ;-))

Komentáře nejsou povoleny.