Přišlo mi na účet dvacet šest korun

To není samo o sobě nijak zvláštní, asi nějaký přeplatek, řeknete si. Není to přeplatek, je to vratka (blué) – vrácené peníze za službu, kterou jsem si objednal, ale nebyla mi dodána.

Někdy v únoru, zhruba začátkem 21.století, jsme expresem 514 SC Pendolino ve 22:31 přijeli do Prahy. Cestou z nástupiště, nevím už, jestli jsme šli pravým, nebo levým tunelem, jsem si objednal SMS jízdenku. Poslal jsem ji na správné číslo, nicméně během očekávaných tří až deseti minut nepřišla. Zůstali jsme tedy stát u turniketů do metra, protože jsem srab a do přepravního prostoru bez platného jízdního dokladu prostě nechodím. Nechci platit pokuty nebo se nechat vymáhat nějakou ukrajinskou firmou, která by pohledávky dopravního podniku odkoupila a chtěla mi pak třeba rozbít brýle nebo sebrat mého korejského trhače asfaltu.

Čekali jsme dvacet minut a už to bylo fakt trapné – dokonce se kvůli nám přestali bít i ta paní s pánem a všichni ti milí lidé si sedli, utřeli si krev a jiné tekutiny a čekali, co my teda budeme jakože dělat. Zpráva pořád nikde, blížila se poslední hodina dne a už mi to bylo opravdu ale doopravdy. Nestalo se to totiž poprvé – už během Vánoc mi zpráva přišla po několika hodinách a kino jsem si s vědomím, že jsem čerňoch, vůbec neužil.

Po třiceti minutách jsem se zeptal odbarvené paní z dopravního podniku, která byla opevněná v budce, jestli dneska nemají nějaký problémy a co bych tak asi měl dělat, když jsem zaplatil a ono nic. Byla ochotná a velmi dobře mi poradila – že prý neví a nemůže nic dělat. Mám počkat.

Po cca čtyřiceti minutách jsem už dozrál do stádia, kdy jsem si připadal jako řádný idiot a koupil jsem si druhý, papírový, lístek. Představa, že mě chytnou – a mě by chytli! – a že se o půlnoci hádám s někým v metru, mě nelákala.

Ponadával jsem si, docela dobrá historka. Před spaním jsem měl sesumírovaný fakt drsný mail na dopravní podnik. Ráno jsem si z něho moc nepamatoval a během toustu a kafe mě přešlo cokoliv asertivního. Prostě si holt budu muset koupit papírové…

Nepřešlo to Zuzku. Sedla, promyslela, sepsala, titul použila (to na ně prý platí), připravila, přečetla, podepsal jsem, odeslala.

Dobrý den,

včera jsem chtěl využít úhradu jízdného prostřednictvím sms jízdenky. Požadavek jsem odeslal ve 22:39 (26.2.2010), sms jízdenka dorazila v 00:47 (27.2.2010) s tímto obsahem: DP hl.m.Prahy, a.s., Jízdenka přestupní 26,- Kc, Platnost od 26.2.10 22:41; do: 27.2.10 0:11. Pouze v pasmu P. nk88CFypx/834489; Od:90206260 0:47 27/2/10.

Po půlhodinovém čekání na sms jízdenku jsem byl nucen využít k jízdě papírovou jízdenku. Jelikož dle přepravních podmínek není možno vstoupit do placeného prostoru bez přijaté sms jízdenky. Není to první případ, kdy jsem se sms jízdenky nedočkal včas. Kdo mi uhradí zvýšené náklady na přepravu, které nebyly zapříčiněny z mojí strany? Proč nabízíte službu, která nefunguje? Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem, Mgr. Vlastimil Ott

Prvního března přišla odpověď.

Dobrý den.

Vaše podání postupujeme k reklamačnímu řízení,. V případě kladné reklamace vám bude částka za jízdenku vrácena.

odd. Komunikace
Dopravní podnik hl. m. Prahy
Zdeňka Králová

Pak se dlouho nic nedělo, skoro jsme na to zapomněli. Trochu mě teda štvalo, že to dospělo až tak daleko a teď by to mělo vyhnít, ale pak jsem si zase říkal, že se nebudu zbytečně rozčilovat a třeba se ještě ozvou. Ozvali. Sedmého dubna (tj. po cca šesti týdnech od reklamace) přišla zpráva:

Vážený pane,
na základě plné moci od Dopravního podniku hl.m. Prahy a jménem provozovatele společnosti Crowsnest a.s. řešíme Vaši stížnost na službu SMS jízdenka, kterou jsme uznali jako oprávněnou.
Sdělte nám prosím číslo účtu, na které můžeme poukázat částku 26,- Kč za neposkytnutou službu.
Zároveň prosím přijměte od obou výše uvedených společností omluvu za způsobené potíže.
S pozdravem
Váš TEAM CROWSNEST

A to je happy end. Tím děkuji přítelkyni, že to napsala, já bych se na to vykašlal. Závěry ať si zavře každý sám. Nevím, co z toho plyne – sice vám službu nedodají, ale zas jsou ochotní vám vrátit peníze.

P.S. Ve skutečnosti ještě nepřišly, tak třeba bude druhý díl. Ale jako nadpis dobré, ne? 😉

6 komentářů u „Přišlo mi na účet dvacet šest korun“

  1. Mrkni se na včerejší idnes.cz 🙂

    Taky jsem se dozvěděl, že se titul přeci jen někdy píše. A taky jsem to úspěšně nedávno použil… 😀

  2. je to super návod, ale chybí adresa na kterou jste to poslali…škoda

  3. To je sice hezké že pošlou cenu jízdenky, ale náklady na její pořízení ani další škody které vznikly odmítají nahradit.

Komentáře nejsou povoleny.