Definitivně jsem ukončil používání ICQ

Dneska jsem po několika letech váhání konečně přestal používat ICQ účet, který jsem používal jen kvůli několika  lidem, převážně holkám, které jsem kdysi učil. Holky, nic osobního, ale končím s tím. 🙂

ICQ nemá budoucnost. Je to uzavřený a omezující způsob komunikace, budoucnost patří otevřeným projektům – softwaru, obsahu i způsobu komunikace. Poslední dobou se znásobil spam, kterého se nejde efektivně zbavit. Nic proti Rusům, ale tím, že ICQ koupili, se z toho stává doména východní Evropy – už tak byl ten spam převážně ruský, což je zřejmě přirozená reakce na strukturu uživatelů.

Snaha našich portálů propagovat ICQ jako moderní komunikační nástroj je úsměvná a pouze svědčí o technologické zaostalosti ‚českého internetu‘. Bohužel. Existují progresivní technologie, které lze využívat, postavit na nich vlastní řešení, dodat vlastní nápady… Jenže Centrum raději zvolilo cestu propagace de facto mrtvé technologie. Ale to je jedno, jen tak remcám – jako vždy.

Zkrátka – používám už roky Jabber, konkrétně český Jabbim.cz. ICQ jsem používal jako tzv. transport. V praxi to znamená, že svoje staré ICQ číslo jsem přihlásil do systému Jabberu jako běžného uživatele, od kterého chodily zprávy skutečných uživatelů ze sítě ICQ. Je to výborná věc, jenže spamy to nezablokuje (na druhou stranu – ani to nečekám). Včera jsem tohoto uživatele smazal a protože už neznám jeho heslo, je to jasné. 🙂

Ty transporty jsou vůbec super věc – lze tak dostávat aktuální zprávy, zprávy o počasí, funguje tak slovník, jízdní řády a desítky dalších věcí, mimojiné posílání sms a napojení na Facebook (ani jedno nevyužívám, ale vím, že to tam je). Jsem Jabbim VIP, platím 240 korun ročně a mám díky tomu některé vlastnosti navíc.

Závěr – kdo se mnou chce komunikovat přes IM, nechť si nainstaluje třeba Psi nebo Jabbim klient a zaregistruje se na Jabberu. O své ICQ nepřijde, zjistí ale, že Jabber je lepší. Říkal jsem, že přes Jabber můžete telefonovat?

6 komentářů u „Definitivně jsem ukončil používání ICQ“

  1. Ale že ti to trvalo, já jsem to udělal už před 2,5 lety a rozhodně toho nelituju. Zjistil jsem, že lidi, které mám na ICQ, nepotřebuju, spíš naopak. V jednom kuse někdo s něčím otravoval mě. Někteří zůstali u ICQ, někteří kvůli mně přešli na Jabber, někteří začali používat jiné sítě – Skype, MSN,… Nakonec jsme se všichni sešli na Facebooku. Ten mám připojený přes XMPP a na ICQ už si ani nevzpomenu.
    Pořád používám jako Jabber účet Gmail, vím, že to není čistokrevný Jabber a nepodporuje některé funkce, ale pro mě je nejpodstatnější stabilita, tu má Gmail výbornou a Jabbim.cz měl občas docela nepříjemné výpadky.
    Jinak Centru se nedivím, mají z toho prachy, můžou tam prodávat reklamní prostor, to jim Jabber nenabízí.

  2. Mě neotravovali/y, za to ten spam jo. Facebook nepoužívám a ani nehodlám používat.
    Jabbim zlepšuje, není to sranda – zajišťovat takovou věc. Já už se bez něj neobejdu ani pracovně – přenos souborů, místnosti…
    Proč jabber nenabízí reklamní prostor? To nechápu. Kdyby jako svou komunikační službu nabídli něco na Jabberu místo ICQ, měli by větší potenciál…

  3. Tak jsme se poplácali po ramenou. Prostě jabber je príma, ogg je príma, linux je príma – a tak je třeba ukázat, že jsem hodný hoch a používám schválené technologie.

    To je asi tak dojem z tohoto článku.

    Jinak já pokud skončím s ICQ, tak skončím s IM úplně, což dává větší smysl. Mám mirandu, kde mám nasázeny všechny komu komunikační protokoly, které bych potřeboval. Mám tu ICQ, MSN, jabber, dokonce i IRC a řadu dalších, když o to budu stát. Integrace je tak dokonalá, že ani netuším, když se s někým bavím, jakým protokolem to vlastně je.

    Dále nebudu komentovat. Je docela fajn, že fanatikové se soustředí na jabberu a tudíž se nevyskytujíé mezi normálními lidmi.

  4. Miloslav Ponkrác:
    To, že jsme fanatikové jste vyčetl z horoskopu? Tak to už se nedivím ničemu. Jistě z horoskopu také víte, jaká služba bude do budoucna nejúspěšnější a ne kterou má smysl přecházet.

Komentáře nejsou povoleny.