Liberix získal cenu v anketě Czech open source 2010, myslím si ale, že anketa chce výraznou změnu

Letos jsme nevěnovali příliš energie tomu, abychom naše čtenáře a fanoušky dotlačili k hlasování v COS 2010. Anketu jsme propagovali, LinuxEXPRES byl partnerem. To je už pak na zvážení, zda se má aktivně ucházet o hlasy fanoušků – vždycky se najde někdo, kdo to kritizuje; kdyby se ale partner umístil na nějaké předním místě, bylo by to fakt divné.

Takže jsme to tedy nechali na lidech a dopadlo to tak, že jsme nic nezískali. Na jednu stranu mi to nevadí, na jednu stranu chápu snahu Internet Infa, které se před lety rozhodlo udělat soutěž pro lidi kolem open source, jednou za rok je pozvat a dám ji diplom. A místo toho – stále se opakují stejná jména, vyhlášení je jako reklamní blok v konferenci (zřejmě proto, že samostatná akce byla příliš nákladná a možná o to nebyl zájem – nevím), zájem nemají ani sami soutěžící, IInfo vždycky čelí kritice, že je to jánabráchismus a letos navíc vyhrál software, který je určený pro stahování z RapidSharu. Nic proti jeho autorům, ale pokud to má být relevantní výsledek české open source scény, pak s tím zásadně nejsem spokojen.

Naštěstí jsem – na rozdíl od anonymních záškvar – v pozici, kdy jsem spoustu věcí zkusil a znám kousek úspěchu a také neúspěchu, takže můžu navrhnout nějaká zlepšení. Můj komentář by měl být chápán jako návrh ke zlepšení, nikoliv škodolibé kritizování cizí aktivity a pouhé hledání chyb. Proto bych uvítal, kdyby se neobjevily komentáře, které by mi podsouvaly něco jako „tobě se to kecá“, „beztak jste byli domluvení“ nebo podobně. Mám konkrétní představu, co zlepšit, a domluvený jsem s nikým a na ničem nebyl.

Přestavět koncepci odborné poroty

Jednou pro vždy vyřadit z odborné poroty lidi, kteří mají své nominované nebo nominovatelné projekty, a najít osobnosti, které budou v tomto ohledu neaktivní. To je velký ořech, protože takové osobnosti musí být známé, musí mít výsledky, díky kterým je bude možné považovat za „lidi na správném místě“, a musí být nad věcí, tj. mimo podezření, že hodnotí podle nějakých preferencí (a zároveň mít k anketě respekt a odpovědnost k výsledkům).

Složení komise musí být zveřejněno předem, a to nejlépe s fotkami. Petr Krčmář se stále nezbavil svého zlozvyku nepředstavovat lidi. Vytýkal jsem mu to už předloni, stále to ovšem dělá – Petře, dosud nevím, jak se jmenuje člověk, který přebíral cenu za FreeRapid Downoader. Tím, že lidi nejsou představeni, je živena představa kritiků, že se všichni znají, jsou kamarádíčci a mají všechno domluveno. Já jsem přitom nevěděl, jakou cenu přesně Liberix získal, pouze jsem byl oficiálně pozván.

Definice pravidel a odstranění rozplizlosti

Jako nezbytné vidím definování základních pojmů – co je to „české open source“? Jak je možné, že lidé volili Ubuntu, které jasně a učebnicově toto zadání nesplňuje? To nebude chyba lidí, ale chyba zadání. Podobně nutné je určit, co je smyslem ankety. Má se ocenit kvalitní práce? Hledají se nové věci? Co z toho má výherce? Kdo si ho v srpnu vybaví? Kdo vyhrál loni? Mají to na webu, chlubí se tím? Jako roli hraje rok v názvu?

Rozplizlost je taky časová – nominace probíhá dlouho a hlasování taky. Osobně rozdělení na tyto fáze příliš nechápu a myslím si, že by nominace – tedy vytvoření seznamů – mělo probíhat během roku a hlasování by mělo být pouze uzavřením ročníku. Seznam nominovaných projektů by se měl sestavit na základě všech podnětů podle jasně definovaných kritérií a měl by být připraven na hlasování. Lidé by měli vybírat z jasně definovaného seznamu.

Metoda pro sběr dat, tedy nominovaných, by měla využívat sociální sítě – měl by existovat doplněk pro prohlížeče na principu záložkovacích služeb. Každý uživatel by mohl odeslat informaci o jakémkoliv projektu, doplněk by filtroval balast a trolly a zjistil by, jestli už je projekt nominovaný. V tom případě by oznámil, že už ho není třeba „hlásit“. V Internet Infu by to musel jednou měsíčně někdo protřídit (ověřit kritéria) a zveřejnit nově přidané projekty. Na konci období by byl dlouhý seznam (mohl by se omezit na třicet nejlepších, podle frekvence nominací), ze kterého by se kvalifikovaně vybíraly projekty v pozdějším hlasování.

Je potřeba akorát napsat ten doplněk a otestovat ho. A dát o tom vědět lidem.

Najít si pořádného partnera

LinuxEXPRES nemůže být partnerem, chce to vyhrát. Z toho důvodu jsem odmítl partnerství openMagazinu – kdyby se umístil, bylo by to vítězství Pyrrhy. „Naštěstí“ k tomu nedošlo. 😉 Není nic horšího než poslouchat kecy všech ředitelů zeměkoule, kteří by to řádně komentovali. Nevadí mi ty řeči jako takové, vadí mi, že jsou toho plná fóra a není možné se proti tomu bránit. O renomé může projekt přijít nenápadně a poměrně rychle.

Anketa musí mít svého partnera, který bude dostatečně silný a odolný proti nicotným pomluvám (to LE není) a bude ochoten uspořádat slavnostní vyhlášení. Anketa mu musí něco nabídnout, což se neděje.

Revidovat kategorie a nebát se peněz

Kategorie podle mého názoru nevyhovují současnému stavu „na scéně“. Liberix vyhrál kategorii „Firma“, ačkoliv přesně tomuto škatulkování se urputně bráníme, protože nejsme aktivní kvůli vytvoření zisku. Nejsme firma. Jiná kategorie tam pro nás ale není.

Anketa zcela ignoruje komerční open source – zatímco je práce sehnat deset kvalitních blogů o open source, které by šlo nominovat (Mozilla.cz bych za blog nepovažoval), vůbec není možné hodnotit firmy, služby a produkty. Přitom je to ideální případ jak spoustu aktivit nakopnout. Zatím si všichni hrajeme na svém písečku a už to nebaví ani nás. Čím se zasloužily nominované osobnosti o český open source? Vždyť to hlasující ani neví! Kde jsou aktuální portréty těch lidí? Třeba by se i redakce Rootu dozvěděla leccos nového.

Proč akce nezajímá nikoho ze školství, jak to, že jsme na konferenci nedostali letáky s linuxovou reklamou, jak to, že tam nebylo nic o školení? Nikdo jim o tom neřekl. V tomto ohledu je anketa úplně mrtvá. Zombie.

Navrhuji vylepšení…

Navrhuju, aby anketa měla například následující rubriky. Pokud se neprovede radikální změna, pak by asi bylo lepší ji zrušit. Pokud se člověk nedočká ani tiskovky v majoritních webových médiích, pak to nemá smysl. Smysl vidím v tom, aby se přitáhlo co nejvíce lidí a subjektů. Předpokladem je kvalitní a dlouhodobý sběr informací. Získá se tím materiál, který všichni chtějí, ale nikdo ho nemá: případovky, analýzy, statistiky.

Vzdělávací zařízení používající open source (odborná porota)

Základní, střední, odborné, speciální a další vzdělávací zařízení, kde používají k zajištění ICT a výuce open source software. Jako partnera možno oslovit Jednotu školských informatiků, Výzkumný ústav pedagogický, Spoločnosť pre otvorené informačné technológie.

Soutěž propagující open source (odborná porota)

Soutěž v programování, volné tvorbě, výrobě pomůcek nebo čehokoliv, co je spojeno s open source. Partneři viz výše plus jednotlivé školy a učitelé. A samozřejmě CZ NIC.

Vysoká škola, kde se učí open source (veřejnost)

Odborné fakulty informatiky a podobné, kde se používá software. Oslovit všechny školy a prezentovat jejich odpovědi a reakce. Zatáhnout je – nějak.

Open (source) úřad (veřejnost/odborná porota)

Složité zadání, ale velmi potřebné, vyžaduje trvalou práci. Mnohé úřady si zakládají na tom, že jsou vůči občanům otevřené. Možno omezit např. na magistráty.

Organizace, která se zasloužila o rozvoj open source (veřejnost/odborná porota)

Tady by měl vyhrávat Liberix, ale konkurence se najde, takže boj! Nezbytné je dokumentovat zásluhy – psát o nich.

Živnostník/malá firma (veřejnost)

Podpořit malé podnikatele tím, že se uspořádá soutěž o nejlepšího z nich. Kolik počítačů dodali, jaká je kvalita jejich služeb atakdále.

Školení/vzdělávací kurz (veřejnost?)

Vybrat nejlepší komerční kurz za minulý rok, nutno doložit svědectvími a jinak. Musí být zaznamenáno v době konání, nikoliv zpětně.

Nejlepší linuxový počítač (veřejnost)

Čistě komerční kategorie, musí hodnotit veřejnost, aby na pořadatele nepadl stín pochybností, že je vítězství koupené.

Software (jasně definovat!)

Vylepšená současná kategorie

Konference (veřejnost)

Konferenční akce konaná pro širokou veřejnost.

Dále bych ještě uvažoval nad kategoriemi Osobnost a Projekt, asi bych vytvořil Mediální událost nebo Médium. Zcela bych zrušil Blog (bída a nouze, ocenění nemá smysl), Firma a Absolutní vítěz.

…nebo zrušení

A samozřejmě udělit Utopeného tučňáka – průser roku. O všem je nutné psát po celý rok, aby bylo při hlasování skutečně z čeho vybírat. Návody pro nastavení toho nebo onoho už nikoho nedojmou, měli bychom hledat možnosti také jinde. Ale třeba to vidím jinak než organizátor. Počkám si na reakce. 🙂

3 komentáře u „Liberix získal cenu v anketě Czech open source 2010, myslím si ale, že anketa chce výraznou změnu“

Komentáře nejsou povoleny.