Open-source softwaru chybí propagace. Jak ho dostat z komunitních ghet?

Nedávno nás oslovil náš příznivce P s dotazem. Do firmy, kde pracuje, nastoupila nová ekonomická ředitelka a on jí navrhl, aby se komplexně přešlo na OpenOffice.org nebo LibreOffice. Paní ředitelka přislíbila, že se bude otázkou zabývat a požádala kolegu P o dodání stručných, ale výstižných informací, co to ten OpenOffice.org přesně je a proč by ho ve firmě měli používat místo zavedeného MS Office.

Pan P hledal na webu komplexní informace, ale nenašel přesně to, co hledal. Obrátil se proto na nás v Liberixu a došli jsme k závěru, že požadovaná forma dosud neexistuje.

Proto jsme se rozhodli takové materiály vytvořit. Oslovili jsme zkušeného autora a on připravil podle dohody podkladové materiály. Rádi bychom mu zaplatili 4000 korun, jenže je zatím nemáme.

Obracíme se tedy s prosbou na příznivce open source – pošlete prosím drobný příspěvek, který předáme autorovi. Pomůžete tak tomu, že manažeři se budou moci kvalifikovaně rozhodnout, zda ve firmě používat svobodný kancelářský balík. Potvrzuje se, že lidé nemají informace. Snažíme se to měnit, ale podpora příznivců je pro úspěch klíčová. Vzniklé materiály budou k dispozici k volnému použití na našich webech (Liberix.cz, LinuxEXPRES.cz a dalších).

Děkujeme všem za  podporu open source.

5 komentářů u „Open-source softwaru chybí propagace. Jak ho dostat z komunitních ghet?“

  1. Přispívám po emailových výzvách, ale tentokrát nepřispěji. Jsem student, vidím smysl přispívat na opensource nebo jeho propagaci obecně. Ale proč bych měl přispívat na materiál do firemního sektoru, který navíc bude stát za ušetřenými penězi. Moje pětistovka je jako pětitisícovka ve firmě.

  2. Tomáši, díky za důležitý názor, akceptuji.

    Materiál bude veřejně dostupný na webu a použít ho půjde v jakékoliv organizaci včetně škol. Má být univerzální, příklad s firmou jsem uvedl jako jeden z mnoha. A samozřejmě nemusí jít o 500 Kč, jakýkoliv dar je pro nás smysluplný (např. umístění výzvy na vlastním blogu).

    Jsem rád, žes napsal, dík.

  3. ako prve ma po precitani napadlo : „BUHAHA, zebraci“! 😉 Nemate v tom vasom „biznis plane“ mensiu dierocku? To chcete robit vaznu pracu z vyzobranych penazi?! Navyse idete tymto zobranim tak trocha proti prudu. NAJSKOR nieco kvalitne vyprodukujte a ak komunita uzna, ze je to uzitocne a prinosne tak potom skuste poziadat o financnu pomoc. To co robte nie je opensource, to je predavanie zajaca v pytli!

    Btw. vobec nechapem preco by mala tato firma riskovat a pustat sa do opensource balicu, ked uz ma nainvestovane nemale peniaze do kvalitnejsieho ms office s podporou od MS v cene. Vychadzaju mi z toho iba dva zavery – ta firma je riadena opicami, alebo je to iba fikcia potrebna na vyskladanie pointy tohoto vasho „clanku“. Osobne som zastancom opensource, ale ako technicky zamerany clovek a programator si myslmi, ze klamstvo a falos opensource nepomahaju. Opensource ma vynikat v prvom rade kvalitou a nie pokutnym marketingom.

Komentáře nejsou povoleny.