Právo a spravedlnost – znáte rozdíl? Zkušenost s městskou policií v Opavě

Nechci psát ani o politických stranách ani o seriálu (tuším, že se tak nějaký jmenuje). Pokud budete potřebovat příměr, abyste demonstrovali, jaký je mezi oběma pojmy rozdíl, tak vám ji nabízím. Městská policie Opava tam figuruje jako stafáž.

Blokové čištění ulic

Okatá demonstrace síly každých technických služeb. Oranžové vesty rozhážou po městě značky pro zákaz stání a v den čištění ulic (často to bývá po dešti) zavolají městské policajty, aby rozdali pokuty. Bohužel jsem opět uvízl v osidlech. Onehdy v Olomouci to byla moje chyba, ale dneska ten dojem nemám, jsem hlavně nasraný.

Naposledy jsem byl autem minulou středu v Olomouci, od té doby stálo před domem. Když jsem dneska zjistil, že je skoro poslední, došlo mi, že se něco děje, tak jsem se šel podívat (a začal jsem tušit). Za oknem výzva k podání vysvětlení, tak jsem jel  rovnou na Krnovskou (sídlo MP). Tam mi bylo řečeno, že jsem přestoupil zákon, protože jsem stál v zákazu stání. Argumentoval jsem, že jsem několik dní nejel a že jsem byl v Praze. Strážník odvětil, že značka tam byla umístěna před týdnem, přesně podle zákona. Ne, neinformují se obyvatelé ulice, protože je to veřejné parkoviště a v podstatě se nepočítá s tím, že by tam parkovali.

Zeptal se, jestli vozidlo nebylo v provozu od 9. června, odvětil jsem, že ano – samozřejmě jsem si honem neuvědomil, kdy jsem byl v Olomouci, ale vím, že čtvrtek, pátek a víkend jsem nejel. Řekl, že si to ověří, zeptal jsem se jak. Odvětil, že se po instalaci značky natáčí okolí. Hm, jedna nula.

Samozřejmě, že auto na záběrech nebylo, byl jsem s ním ještě v Olomouci. Tímpádem nebylo co řešit, dostal jsem 200 Kč. Aspoň, že symbolicky.

Ještě jsem měl potřebu vyjádřit pocit křivdy, že pokutu nedostanou různí dealeři a důchodci z Polska, kteří místo v parkovacím domě parkují v naší ulici, nýbrž já, který v ní bydlím. Odvětil, že je to veřejné parkoviště, parkovat tam může kdokoliv; můžu si prý koupit kartu (10000 ročně), vystříkají mi SPZ na silnici a bude to moje. Na dotaz, zda bude hlídka řešit, když mi to někdo zabere, odvětil, že ano, že se taková auta odtahují.

Také jsem ho upozornil, že ty boxy, které se stříkají na vozovku, jsou zbytečně velké a že si tam každý stejně stojí, jak chce a že jsem moc často neviděl, že by se tím někdo zabýval. Prý se to řeší, a to v souvislosti s jednou firmou, které se to týká – nemá parkoviště a její zákazníci parkují, kde to jde. Prostě na všechno odpověď, uznávám, že logické a z jeho pohledu ok.

A teď ta spravedlnost.

Tento šmejd tam prokazatelně stojí víc než týden, chodím kolem něho. Čas od času odjede a zas to přistaví. Všimněte si, že nemá za stěračem lístek. Nemá ho proto, že stojí před/za značkou, která byla minulý týden skrytá za jeho autem a nebyla vidět. Ačkoliv blokové čištění se týká celé ulice, tohoto kousku jakoby zázrakem ne. Stojí mimo parkovací box, v podstatě v křižovatce (sám jsem měl kdysi na tomto místě konflikt). Diskutabilní je, jestli stojí správně, ulice je sice jednosměrná, ale oznamovací značka tam není – nicméně ze směru, kterým stojí, nemohl přijet, aniž by neporušil pravidla silničního provozu. Tam, kde se otočil a kde to dělá spousta lidí, je totiž zákazová značka jednosměrky (je vidět nad zákazem zastavení).

Jednoduchá logika mi říká, že tento člověk porušil minimálně jedno pravidlo (stojí mimo vyhrazené parkoviště, blíže než 5 metrů od křižovatky). Pomíjím dementní důvod, proč tam stojí (auto je na prodej), na to zákon  nepamatuje.

Po návratu z Krnovské jsem skočil do obchodu. Cestou jsem potkal dva strážníky MP. Takže je všechno v pořádku, hlídají nás. Tak to má být.

5 komentářů u „Právo a spravedlnost – znáte rozdíl? Zkušenost s městskou policií v Opavě“

  1. vzhledem k tomu, že plán blokových čištění je znám na rok dopředu (e-úředí deska radnice) a není problém si jej napsat do kalendáře, jsou stesky takto naštvaných řidičů poněkud úsměvné 🙂

  2. @danuzka Když jsem to zjistil, už tam byla pokuta, resp. předvolání.

    @iwos Ano, je to právně v pořádku, ale spravedlivé to není. Že se to plánuje takto dopředu, vůbec netuším a ani mě nenapadlo se po tom pídit.

Komentáře nejsou povoleny.