Jak využívají čtenáři RSS kanály webových magazínů LinuxEXPRES, OpenOffice.cz a dalších

Liberix, kde pracuji, provozuje nebo spravuje několik webů. Pro vyhodnocování návštěvnosti používáme Google Analytics, pro vylepšování pak Webmaster’s tools (kromě toho používáme další software Googlu, např. Aplikace nebo Picasa Web). Zajímalo mě, jakou měrou používají naši čtenáři RSS kanály.

Co je RSS a proč by mě to mělo zajímat?

RSS je služba, která vám do čtečky doručí začátek nového článku z portálu, který si do ní vložíte. Na portál nemusíte „chodit“, tzn. otevírat ho v prohlížeči, informace o novém článku přijde za vámi. RSS čtečka je stránka na webu, např. Google Reader, nebo program – RSS dokáže přijímat také Firefox nebo Thunderbird. RSS čtečku máme i v mobilech.

Pokud sledujete pět webů, nemá to pro vás význam. Pokud sledujete 500 webů, bez RSS to nezvládnete. Každý web by měl nabízet aspoň dva tři RSS kanály (feedy), obvykle jich má až několik desítek – např. pro každou rubriku nebo sekci.

Sledujete Elektronického Otta přes RSS? Nabízím kanály pro nové články a nové komentáře na webu.

Jen via Google

V první řadě je nutno říct, že se jedná pouze o statistiky odběrů prostřednictvím nástrojů Google, např. Reader nebo iGoogle (či jiných). Skutečný počet odběratelů tedy bude vyšší, než uvádím níže. Protože nepoužíváme FeedBurner nebo jinou službu, díky které bychom tyto hodnoty mohli sledovat, celkový počet odběratelů RSS neznáme. Proto tady uvádím spíše trend a jsem si vědom blíže neurčené skupiny, o které nic nevíme.

RSS vám radikálně usnadní práci

Pro běžné uživatele je RSS zřejmě neuchopitelná technologie – ostatně i mnozí zkušení uživatelé princip RSS sice chápou, ale nerozumí, jak by jej měli využívat. (Podobně se staví také k Twitteru nebo jiným službám.) V tomto ohledu mě příjemně překvapil počet odběratelů RSS kanálu Články LinuxEXPRESu, kterých je [via Google] k dnešnímu datu 1481. To je hodně a náskok by byl vidět v grafu, který jsem původně chtěl vydat, ale jako celek nevydám. Nebyl by pěkný, protože druhý v pořadí, Články OpenOffice.cz, nemá ani patnáct procent této hodnoty, konkrétně 214 odběratelů (jde o součet, viz dále). Pak následuje další propad, to už jsme na 82 lidech – LinuxEXPRES Blog.

Odběratelé RSS kanálů LinuxEXPRESu
Odběratelé RSS kanálů LinuxEXPRESu

Následující tabulka neobsahuje několik RSS kanálů, které přijímá méně než pět lidí.

Zdroj Odběratelé
Google
https://www.linuxexpres.cz/rss/clanky 1481
https://www.openoffice.cz/rss.xml 134
https://www.linuxexpres.cz/rss/blog 82
https://www.openoffice.cz/rss/clanky 80
https://www.linuxexpres.cz/rss/novinky 64
https://www.openmagazin.cz/feed/ 55
https://www.mandrivalinux.cz/feed/ 51
https://www.openoffice.cz/rss/novinky 30
https://www.liberix.cz/feed/ 21
https://www.linuxexpres.cz/modules/rss/rss.php 20
https://www.mandrivalinux.cz/modules/rss/rss.php 15
https://www.openoffice.cz/rss/videa 14
https://www.scribus.cz/feed/ 12
https://www.openoffice.cz/rss/blogy 11
https://www.mandrivalinux.cz/modules/rss/rss.php?module=marwel 10
https://www.linuxexpres.cz/rss/diskuze 9
https://www.openoffice.cz/rss/komentare 8
https://www.scribus.cz/rss.xml 8
https://www.mandrivalinux.cz/rubriky/novinky/feed/ 8
https://www.mandrivalinux.cz/rubriky/blog/feed/ 7
https://forum.mandrivalinux.cz/index.php?type=rss;action=.xml 6
https://www.openoffice.cz/rss 5
https://www.mandrivalinux.cz/comments/feed/ 5

Kanalizace

Tabulka obsahuje 50 různých adres RSS kanálů. Webů je celkem šest, přičemž většina z nich má subdomény a na mnoha z nich lze sledovat velký počet kanálů. Např. na LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz můžete sledovat feed pro články,  konkrétní diskuze, novinky, blogy na MandrivaLinux.cz pak novinky, blog, příspěvky ve fóru atp. Weby mají více sekcí či rubrik (články, novinky, blog, wiki, fórum, vlákna ve fórech) apod. Stanovit celkový počet RSS kanálů by bylo pracné a asi zbytečné; jsou jich desítky.

Odběratelé RSS kanálů na MandrivaLinux.cz
Odběratelé RSS kanálů na MandrivaLinux.cz

Staré a nové

Situace je zajímavější o fakt, že někdy v roce 2007 nebo 2008 došlo na některých portálech ke změně modulu, který RSS generuje. V případě OpenOffice.cz a MandrivaLinux.cz šlo o celý nový web. Změnily se tedy i adresy feedů. V přehledu ale krásně vidíme, že existují uživatelé, kteří staré feedy nadále odebírají. „Nové adresy“ mají strukturu /rss/objekt, např. /rss/clanky, vše ostatní jsou pohrobci.

Asi náš čtou admini, kteří bývají konzervativní a také se řídí pravidlem If it ain’t broke, don’t fix it. 🙂

Původní adresy byly, pokud vím, zachovány, ačkoliv bylo upozorněno na nové – přece jen přijít o čtenáře vlastním rozhodnutím je nesmysl. Markantní je to u OpenOffice.cz, kde se to týká 134 odběratelů (což je mimochodem druhé místo v celkové tabulce, hned po článcích z LinuxEXPRESu). Nový OpenOffice.cz byl spuštěn na konci září 2008 – doufám, že to ti lidé zaznamenali… 🙂 Nový feed pro články odebírá jen 80 lidí, celkem je to tedy oněch 214 lidí uvedených v odstavci na začátku.

Může z toho vyplývat, že jsme si staré čtenáře udrželi, ale nových získali málo. Nebo ti noví nepoužívají RSS.

Odběratelé RSS kanálů OpenOffice.cz
Odběratelé RSS kanálů OpenOffice.cz

Další postřehy

Za zmínku ještě stojí cca 60 lidí odebírajících změny na openmagazin.cz. V tomto případě to nízké číslo ale nevidím tragicky, protože magazín vychází jednou měsíčně na 11 webech a člověk se o něm dozví velmi snadno jinak.

Velmi málo lidí se zajímá o novinky – na LinuxEXPRESu je to 64, na OpenOffice.cz jen 30 (to je pro mě zklámání). Podobně špatně na tom je sledování aktuálních komentářů ke článkům (jednotky uživatelů). Stejně jako v ostatních případech i v tomto propadá MandrivaLinux.cz – jeho uživatelé RSS kanály moc nepoužívají.

Zájem o odebírání novinek na našich webech
Zájem o odebírání novinek na našich webech

Co s tím?

Mohli bychom v redakcích více zdůrazňovat přínos RSS – např. já diskuze sleduji pouze tímto způsobem a bez RSS by mi to dalo tolik práce, že bych je nesledoval v takové míře jako dnes. Také bychom měli upozornit na „nové“ adresy, i když to vlastně není žádná překážka.

Podstatný závěr je, že bychom měli více využívat sdílení záložek a odkazů v rámci nástrojů Googlu, protože je používá dostatek uživatelů schopných reagovat a případne se přidat.

Je jich asi dvacet. 🙂

6 komentářů u „Jak využívají čtenáři RSS kanály webových magazínů LinuxEXPRES, OpenOffice.cz a dalších“

  1. Mno těch 90-9-1 se mi nějak nezdá. Přes 50 % příspěvků na Wikipedii udělalo 500 lidí. To je statistika. Sir Humphrey Appleby už myslím jednou jasně vysvětlil, že statistiku dělá ten, kdo ji vytváří. Nikoli data, ze kterých vychází 🙂

  2. Myslím, že je to otázka, jak moc jsou ti lidi motivování. Naši čtenáři jsou motivovaní nás číst, víc dělat nechtějí. Až na toho jednoho ze sta. Zatím se nám to potvrzuje – newsletter Liberixu odebírá asi 110 lidí a reakce přijde maximálně od jednoho, obvykle je to ale naprostý zásah do černého. Jinak se objevuje několik málo komentujících, ale většina mlčí.
    Kolik lidí komentuje tento blog pravidelně? Ne víc než deset. RSS má přes Google přihlášeno – voilá – 100 lidí… 😉 Ty jsi zřejmě ten „jeden“. Samozřejmě jsou zde RSS mimo Google a náhodní příchozí. Mezi nimi by se možná našel ten druhý, ze druhé stovky. Víc lidí než dvě stě denně mě v průměru nečte.
    Mně to prostě vychází. Mám v plánu článek, dat a zkušeností je dost.

  3. Zaujalo mě velké množství RSS kanálů. Já mám booknutý jen jeden, linuxexpres/články 🙂

    Zřejmě si pokusně přidám linuxexpres/novinky, ale uvidím – popravdě se poslední dobou snažím své zpravodajské RSS zdroje spíš čistit, než přidávat nové. Originálních zpráv je málo a kromě sociologických průzkumů, kudy zpráva putuje a v jakém pořadí se zjevuje na různých webech, mi násobné čtení téhož mnoho nedává.

  4. Proto je těch novinek tak málo – taky nevidím smysl v předávání jedné informace dál. Nechceme chrlit deset „novinek“ denně. Za to novinky na OO.cz zase potenciál mají – o tom píše málokdo.

Komentáře nejsou povoleny.