Vyzkoušejte KoalaWriter – editor pro psaní textu, který vás nenechá rozptylovat

Nikdy mi nečinilo problém sednout k počítači a začít psát. Nepotřeboval jsem obvykle nijak přizpůsobovat prostředí – když jsem měl dobré téma, šlo to samo. Jenže poslední dobou dobrých nápadů ubylo, témata nepřicházela sama od sebe, ale přesto bylo nutné psát. Tak jsem oprášil informaci o metodě psaní textů bez rozptylování, anglicky distraction free writing.

Nenechte se rozptylovat

Je to jednoduché jako Pohlreichovo vaření – vemte základní věci, udělejte s nimi jen nezbytné minimum a podávejte; bude to skvělé. V případě psaní podle uvedené metody jde o naprosto jednoduchou a přirozenou věc: nenechte se ničím rušit. Vůbec ničím. Použijte jen nezbytné prostředky a trochu si přizpůsobte pracovní prostředí.

Příjemné prostředí

Předpokládá se, že dobře sedíte a máte dobrou klávesnici. Čím se může o vaše pohodlí zasloužit počítač, resp. software? Tím, že vás nebude obtěžovat zbytečnými věcmi. Spustíte si prostě program, který umí v podstatě jediné: psát (a vaši práci uložit).

koalawriter

Jen psát? Není to málo?

Asi vás to neuspokojí, stejně jako mě, když jsem na tyto programy narazil poprvé – neumějí zvýrazňovat, nevytvářejí nadpisy a o dalších věcech, jako jsou tabulky, barvy nebo obrázky, si nechte nad ránem jen letmo zdát.

Nerozptylující editory jako KoalaWriter vás nechají psát. Soustředíte se jen a pouze na psaní textu. Na pozadí máte nějaký pěkný, klidný obrázek – často je to krajina, příroda nebo třeba vesmír či voda. Někdo chce jen černé pozadí, to je možná úplně nejlepší. Uprostřed displeje – program pracuje v celoobrazovkovém režimu, takže zakryje všechny ostatní prvky – vidíte jen rámeček, kam píšete text. A to je vše. (Rámeček si můžete umístit, kam chcete a dokonce si ho můžete i zprůhlednit.)

Chlíveček pro text

Napadá vás, že je to hloupost? Zkuste to. 🙂 Funguje to skvěle – soustředíte se jen a pouze na psaní, na nic jiného. Samozřejmě se předpokládá, že vypnete všechny komunikační programy, ze kterých by na vás mohli vyskakovat kamarádi.

Zkusil jsem program KoalaWriter (díky Peťošovi za přípravu balíku pro Mandriva Linux) a jsem potěšen, jak skvěle to funguje.

Nejen obraz, ale zvuk

Na pozadí hraje hudba (musíte mít samozřejmě sluchátka!), součástí programu jsou tři relaxační instrumentální skladby (kytara, harfa, elektronika). Hudba se spouští po startu programu, můžete ji vypnout. Podobně je na tom klávesnice – program je vhodný pro spisovatele, klávesnice simuluje psací stroj a vydává tedy podobné zvuky (další dva elektronické jsou v zásobě). Samozřejmě lze vypnout, i když rytmus kláves pěkně tlačí dopředu. 🙂

Tapety na pozadí, zvuky i hudbu si můžete doplnit podle svého přání či zvyku a zvýšit si tak soustředěnost a zřejmě i produktivitu práce – jsou to běžné adresáře a běžné jpg a empétrojky.

Automatické ukládání, další možnosti

Ukládání probíhá automaticky, pro práci se souborem se používá běžné dialogové okno, tzn. nemusíte záznam nikde hledat. Pojmenujete ho sami (naopak bych přivítal, kdyby se jméno vytvářelo třeba podle času.) Dále je k dispozici několik pozadí (roční období) a samozřejmě zmiňovaná barva. Poslední dvě volby se týkají písma, barvy a jeho velikosti. Program je tedy zcela nastavitelný a vůbec nic mu v tomto ohledu nechybí.

Schránka pro výměnu textu funguje podle očekávání, tzn. text lze kopírovat, vkládat. V textovém okně lze používat různé klávesové zkratky běžné pro textový editor.

koalawriter

Neformátování a nezvýrazňování textu

Co nenajdete? Jak jsem zmínil, KoalaWriter je určen pro psaní textu, nikoliv pro jeho formátování. Nemá žádnou funkci pro zvýraznění nebo formátování, nijak nepodporuje žádné datové formáty – pracuje s obyčejným textem. Bohatě to stačí.

Kromě tohoto programu existují samozřejmě další, zmíním jen OmmWriter pro Mac OS, z něhož KoalaWriter vychází, a PyRoom, který jsem nezkoušel, ale dělá na mě dobrý dojem. Režim pro klidné psaní má třeba i OpenOffice.org Writer (Zobrazit|Celá obrazovka nebo Ctrl-Shift-j).

8 komentářů u „Vyzkoušejte KoalaWriter – editor pro psaní textu, který vás nenechá rozptylovat“

  1. Zajímavý tip, díky.

    BTW: dokonce i Compiz má alespoň částečnou podporu. Je tam nějaká volba: „Schovat všechna ostatní okna“ – ta potom potemní a na člověka vykukuje jen to okno s editorem.

  2. @Jiří 😀 Já bych se nerad dostal do pozice, kdyby to mělo vypadat, že si o to vimu nemyslím! 🙂 Vím, že vim.. však víme. Ale já holt nejsem vimař.

    @Věroš To všechno jsem si říkal taky – ale bez toho v podstatě omezeného editoru, který skoro nic neumí, to není ono. Teprve pak člověk začne tvořit. Samozřejmě pouze v případě, že myšlenka byla, jen se jí nechtělo ven. Bo kde nic není, ani KoalaWriter nepomůže…

  3. Mně trochu odradila ta závislost na qt (ne že by to asi velmi vadilo, ale jedna kapka ke druhé…) Zkusil jsem ho a vypadalo to hezky. Akorát nic pro mě.
    Tak jsem si dnes sedl do nejmenovaného fastfoodu a nainstaloval pyRoom. Prostředí ještě víc strohé, možnost akorát změnit barvičku pozdadí, písmo a pár detailů. Ale změnil jsem názor. Neuvěřitelný, ale dvě hodiny jsem dělal konečně to, co jsem potřeboval dělat! Díky za tip!

  4. vesp: nevíš jak spustit pyRoom s lokalizací? Když ho spustím z home adresáře, tak jen anglicky, když jsem ho nainstaloval a před spuštěním nastavil proměnnou LANGUAGE, tak mi zase vyhodí chyby a nespustí se. Ne že by mi až zas tak angličtina vadila, nápovědy a textu v dialogu nastavení je tam stejně pomálu, ale stejně mi to nedá spát… 😉
    Ještě poznámka – do češtiny to myslím lokalizováno není, ale těch pár řádek není problém přeložit.

  5. FocusWriter sa mi páči, dajú sa v ňom použiť slovníky pre kontrolu gramatiky – stačí skopírovať zo slovníkov pre OpenOffice.org súbory s príponou aff a dic.

Komentáře nejsou povoleny.