Návod: Smažte si všechna data na disku, je to velmi snadné

Ano, už zase. Je to moje chyba, nebudu se vymlouvat, jen chci nastínit, jak lze snadno přijít o 500 gigabajtů dat. Stačí nečíst a spoléhat na známý software. Který se v nové verzi změnil.

Instaloval jsem nové Xubuntu 10.10. Vždycky vybírám diskové oddíly, které mám na disku, ručně a nastavuji, kam se mají v systému připojit. Vybral jsem tedy cca 500gigabajtový oddíl a vybral jsem přípojný bod /home. A typ? No vždycky to byl přece ReiserFS.

Vždycky.

A taky program vždycky dělal pouze to, co jsem naklikal.

Vždycky.

Je to jinak

Jenže už je to jinak. Automaticky se výběrem diskového oddílu typu ReiserFS vybrala volba Formátovat. Jenže jsem si toho nevšiml – je to šedý přepínač na šedém podkladu.

A přibyla zákeřnost. Kliknutím na Instalovat nyní se začne ihned formátovat všechno, co se formátovat má. Teprve potom zadáváte jazyk a klávesnici. Jo, dobrý zlepšovák. Není cesty zpět. Program ani nenabídne souhrn prováděných akcí – není čas! O nějakém červeném vykřičníku, že formátujete v režimu ručních úprav disk, na kterém možná budou data, se mi zdálo dneska v noci. Ale jen zdálo, není tam.

Takže myslete, než kliknete, já si to budu snad taky pamatovat. Než začnete psát, že mám zálohovat, což je samozřejmě pravda, tak uvádím, že o skutečně důležitá data jsem nepřišel. Zálohoval jsem 70 GB den předtím. Přišel jsem o nastavení (budiž), sbírku hudby z různých zdrojů (to mě mrzí hodně) a nedávno natočená videa (včetně přednášky z Karviné, už skoro sestříhané).

Proběhl pokus o záchranu

Půl dne jsem na radu Milana (díky) ddčkoval data na pomalý externí disk jako zálohu pro obnovu. Poté jsem z fstabu starého Mandriva Linuxu zjistil, že oddíl nebyl původně ReiserFS, nýbrž XFS. Proto ty neúspěšné pokusy něco najít pomocí ReiserFS utilit.

Zjistil jsem tedy skutečný typ a znovu jsem proklikal instalaci až do kritického bodu – chtěl jsem to stejným způsobem opravit. Jenže jsem zjistil, že proběhlo formátování.  Proto žádný z nástrojů nezjistil nic, čeho by se mohl chytit. Nebylo čeho. RIP.

Uvedený obrázek je rekonstrukce namístě činu. Vám ten checkbox přijde v pořádku?

Úklid nemusí být jen na jaře.

Neznámý starý čínský básník, určitě děsně chytrý – ne jako já

6 komentářů u „Návod: Smažte si všechna data na disku, je to velmi snadné“

  1. No potěš. Šedá na šedé, hmmm a to se všichni chlubí jak to mají přístupné pro handicapované. Tohle nevidí ani zdravý člověk. 🙁

    Přišel jsem o …

    Neodpustím si: V tom případě zálohuješ ne zcela správně.

  2. De facto máš pravdu, ale – zálohuji data, jejichž obnovení ze zálohy by bylo méně náročné než jejich opětované získání. Konfigurace Xfce by to vzhledem k nové verzi zřejmě nakonec nesplnila. A videa prostě nejsou. 🙂 Aspoň mi to ubralo práci. Stříhat neumím, jen jsem to zkoušel, kupodivu to docela šlo.

    Část muziky jsem stáhl, 150 GB je stejně rozežranost, byla tam půlka Jamenda… Takže se to do jisté míry pročistilo a můžu plnit znovu. 🙂

    Ostatní data už mám ze zálohy zpět na disku a několik hodin už pracuju.

  3. Ach jo. Já když jsem zkoušel nový Ubuntu, taky jsem koukal, že se mi snaží formátovat něco „navíc“. Takže jsem z toho vycouval.

    Po bitvě je každý generál, nicméně bych doporučil použití LVM. Skvělé na LVM je to, že každý logický oddíl má textový (!) název. Můžeš si tam dát co chceš. Eliminuje to chyby. Mám s tím jen ty nejlepší zkušenosti. Kromě toho LVM nabízí mnoho dalších vychytávek…

  4. Ta rekapitulace na konci hodně chybí… Nevím, proč by za ten výběr disku nemohli dát ještě jedno okénko, kde by se člověk ještě jednou ujistil, co přesně se bude formátovat. Je to dost ošklivě nedotažené.

Komentáře nejsou povoleny.